Özel okullarda çalışan öğretmenler hem düşük ücretle çalışıyor, hem fazla mesai yapıyor hem de çoğu zaman hakettikleri maaşları alamıyor. Ankara’daki özel okul öğretmenleri ulaşıma her gün 13 TL ödediklerini belirterek indirimli ulaşım hakkı istiyor
Özel eğitim kurumlarında düşük ücretlerle çalıştırılan, kimi zaman maaşlarının ödenmemesi sorunuyla karşılaşan ve her fırsatta yoğun iş mesaisine maruz kalan özel okul öğretmenleri, gelen zamlar nedeniyle ulaşıma erişmekte sorunlar yaşıyor. Ankara’da günde 13 TL ödeyerek, işlerine gidip gelen Birlik Sendikası üyesi öğretmenler, ulaşım masrafını karşılamakta zorlandıkları için indirimli ulaşım talebiyle kampanya başlattı.
Özel okul öğretmenleri Nihal Soycan ve Sadullah Söylemez, başlattıkları kampanyayı, taleplerini anlattı.
Öğretmenler eziliyor
Yaklaşık 8 senedir özel eğitim kurumlarında çalıştığını söyleyen Nihan Soycan, “Özel okullarda bir öğretmen, haftalık 40-45 saat çalışıyor. 2014 yılına kadar, öğretmenlerin aldığı ücret aynı işi yapan, kamu öğretmenine denk geliyordu. Sonrasında bir yasal düzenlemeyle, bu eşitlik ortadan kaldırıldı. Özel sektörde yer alan kimi patronlar, bu durumu kendi lehlerine kullanarak öğretmen ücretlerini aşağı çekme yolunda hareket ettiler. Şu anda bir okul öğretmeni asgari ücret ya da asgari ücretin bir miktar üstünde çalışıyor. Enflasyon dalgasıyla beraber, geçinmekte zorluk yaşayan öğretmenlerin zorlaşan koşullar altında daha da ezildiğini gördük” diye konuştu.
‘Ulaşım bir haktır’
Ulaşım hakkının en çok emekçiler tarafından kullanıldığına ve ulaşımın bir hak talebi olduğuna dikkat çeken Soycan, “Ankara’da özel okullarda çalışan 15 bin öğretmen var ve bu öğretmenler, işlerine gidip gelirken dolmuşa, otobüse binmek zorunda kalıyor. Zaten ulaşım ücreti, öğretmenin düşük ücretinin karşısında bir zorluk yaratıyor. Son zamlarla beraber Ankara’daki ulaşım zamları bir gidiş dolmuşla 7 TL, otobüsle 6,5 TL’ ye denk geliyor. Günde 13 TL’yi cebimizden veriyoruz” dedi.
Soycan, Ankara’da 2015 yılına kadar özel okul öğretmenleri ve kamu öğretmenlerinin ulaşım hakkından indirimli olarak yararlanabildiklerini, ancak bu hakkında dönemin AKP’li Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından ellerinden alındığını belirtti.
‘Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz’
“Kamu öğretmeni öğretmen de biz değil miyiz?” diye soran Soycan, “Ulaşım meselesinin öğretmenler için ciddi bir sorun haline geldiğini fark ettiğimizde, imza kampanyası başlattık. Change.org üzerinden bu kampanyadan faydalandık. Bu kampanya oluşturulduktan sonra da imza föyleri hazırladık. Birlik sendikamıza üye olan herkesin bu kampanyaya destek olmasını talep ediyoruz. Topladığımız imzaları Ulaşım Genel Müdürlüğü yardımcısına teslim ettik ve sonuç olarak da bu kampanyanın devam edeceğini söyledik. En temel hakkımız olan okula nasıl gideceğiz kaygısının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Biz öğretmenler ve Birlik Sendikası üyeleri olarak hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.
‘Öğretmenleri bölüyorlar’
19 yıldır özel sektörün farklı alanlarında çalıştığını söyleyen Sadullah Söylemez de, “Günde 9 saat çalışıyorum, hafta sonu da gidiyorum ama bir maaş karşılığı değil. Maaşlarımız çok düşük bizim sektörde tecrübeli ya da tecrübesiz çok da fark etmiyor. Özel okul öğretmenlerini özel öğretmenler ve kamu öğretmenleri diye bölüyorlar. Ulaşım hakkını da özel okul patronlarının işini kolaylaştırmak için oraya destek olmak adına elimizden aldılar” dedi.
Mücadele çağrısı
İmza kampanyaları ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini dile getiren Söylemez, belediyeden kendilerine henüz olumlu ya da olumsuz dönüş olmadığını belirtti. Yaptıkları görüşme ve imza kampanyalarından sonuç alamamaları halinde hukuki yolları da deneyeceklerini dile getiren Söylemez, devlet okullarında verilen ulaşım ücretinin özel okullarda da verilmesini ettiklerini söyledi.
ANKARA