Şırnak Uludere’de daha önce yapılan 6 barajın ardından bu kez de Hezil Çayı üzerine yeni bir barajın yapılacağı belirtiliyor. Baraj yapımına tepki gösteren Uludereliler, “Bölge halkının bu doğa talanına karşı sessiz kalmamasını istiyoruz. Herkes buna karşı durmalı ve tepkisini göstermelidir” dedi
Şırnak’ın Uludere ilçesinde 2009’da Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından “güvenlik” adı altında bölgeye yapılan barajlar, ekolojik dengeyi tehdit ediyor. İl merkezi ile Uludere ilçesi arasındaki 60 kilometre uzunluğunda olan vadideki dere üzerine yapılan 6 barajın yapımı tamamlandı. 7’nci barajın da aynı bölgede yapılacağı belirtiliyor. Bölge halkı için tehdit oluşturan barajlarla, tarım alanları da bir bir yok edildi. Bölgenin yüzölçümünün yüzde 75’ini aşan alanda 4’üncü grup olarak nitelenen metalik madenciliğe açılırken, geri kalanında ise “güvenlik” adı altında barajlar yapılıyor. Köyleri dahil nüfusu 44 bin 924 olan ilçede, 7 barajın yapılması dikkat çekiyor. Şimdiye kadar Hîlal, Ziravik (İnceler), Nêrweh (Taşdelen), Bilih (Işıkveren), Kiror (Ortabağ), Roboskê (Ortasu) köylerinden geçen dereler üzerinde barajlar yapıldı. İlçeye bağlı Sêgirkê (Şenoba) beldesinde bulunan ve Hezil Çayı’nın geçtiği Heftboriyan olarak bilinen bölgede yapılacak yeni barajın ihalesinin AKP’li Belde Belediyesi Başkanı Alihan Babat’ın aldığı iddia edildi.
‘Bölge halkının bu doğa talanına karşı sessiz kalmamasını istiyoruz’
Bölgede yapılan barajlar ve doğa talanına karşı Mezopotamya Ajansı’ndan Zeynep Durgut’a konuşan Uludereliler, ilçede yapılan barajların doğaya ciddi bir zarar verdiğini belirterek, nefessiz bırakıldıklarını söyledi. Feyzi Babat, bölgede yapılan barajların bölge insanı üzerinden ciddi bir tahribata yol açtığını ifade ederek, “Uludere’de yeni bir baraj yapımının hazırlıklarına başladılar. Bu gördüğünüz su Kêla Memê’den geliyor. Şimdi burada da baraj yapmak istiyorlar. Doğamızı talan ediyorlar. Burada yapılan her bir baraj doğa talanı, doğa katliamı demektir. Bir taraftan su kaynaklarımızı kuruturken, bir taraftan da ağaçlarımız kesiliyor. Bölge halkının bu doğa talanına karşı sessiz kalmamasını istiyoruz. Herkes buna karşı durmalı ve tepkisini göstermelidir” dedi.
‘Doğamız bizim nefesimizdir, doğamıza sahip çıkalım’
Bölgede 7’nci barajın yapılacağını dile getiren Zeynep Unat ise, “Bu barajlara karşı tepkimizi ve sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Çünkü bu barajlar sadece insan hayatını değil, bütün canlıların hayatını ve iklim şartlarını da değiştiriyor. Bölge su kaynaklarıyla zenginken, şu anda yapılan barajlardan kaynaklı su kaynakları kuruyor ve bölge halkı su sorunu yaşıyor. İnsanlar bağını ve bahçesini ekemeyecek duruma geldi. Barajlar yerine burası turizme açılabilir. Bu da bölge halkı açısından daha iyi olur. Bölge muazzam bir güzelliğe sahip. Ve bizler buraların ranta, barajlara açılmasını istemiyoruz. Doğamız bizim nefesimizdir, doğamıza sahip çıkalım” çağrısı yaptı.
ŞIRNAK