Ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, art arda gelen zamlar da yurttaşları isyan ettiriyor. Elektrik ve doğalgaza gelen zamların yanı sıra yağ, un, ekmek gibi temel tüketim maddelerine gelen astronomik zamlardan dolayı asgari ücret ile geçinen bir aile, söz konusu ürünleri alırken dahi zorlanıyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken sadece gıda harcaması tutarı Şubat 2022 için 4 bin 330 TL. Ramazan’ı ekonomik krizin gölgesinde karşılayan Diyarbakırlılar ise markete gitmeye dahi çekindiklerini söylüyor. Jinnews’ten Sema Çağlak ve Derya Ren ekonomik krizin çarşıda, pazarda ve evde yurttaşa nasıl yansıdığına dair Diyarbakırlı kadınlara mikrofon uzattı.
‘İnsanız yaşayamıyoruz’
Doğalgaz faturasının 700 TL’den fazla geldiğini söyleyen emekli Ayten Kurt, ‘bu duruma bir çözüm getirilmeli’ diyerek isyan ediyor yüksek fatura tutarlarına. “Artık yeter! Canımızdan bezdik. İnsanız, yaşayamıyoruz” sözleri ile öfkesine dile getiren Kurt şöyle devam ediyor: “Bir emekli ne yapabilir, ben kiracıyım, 240 TL aidat ödüyorum. Önceki aylarda bin 400 TL kiraya veriyordum. Kiram 2 bin TL’ye çıkarıldı. Şu an çok kötü bir durumdayım. Şeker ve yağ alamıyoruz. İşsizlik almış başını gitmiş. Bu durumda olan sadece ben değilim. Tüm Türkiye perişan. 40 TL’ye kıyma alıyorum, birkaç parçaya bölüyorum. Ramazan geldi, ancak bir alışveriş yapamadık. Bankaya borcum var, boğazımıza kadar borca girmişiz. Bu daha ne kadar böyle gidecek?”
Muhtaç olmak istemiyoruz’
Ramazan alışverişine çıktığını ancak eve eli boş döndüğünü söyleyen ev emekçisi Nupelda Ada ise şu sözleri ifade ediyor: “Ben kaç yıldır doğru düzgün alışveriş yapamadım. Bu Ramazan annemin gönlü şenlensin diye gittim 50 TL’ye hurma aldım. Birkaç tane tek geldi. Benim bağırsak problemlerim var protein almam gerekiyor. Bunun için gidip süt alıyorum ancak bir litresi 10-11 TL. Biz villalarımız olsun istemiyoruz, ama bunun yanında da kimseye de muhtaç olmak istemiyoruz. Ekonomik krize karşı herkesin birleşmesi gerekiyor. Eğer yanlış giden bir şey varsa çözülmelidir.” Öğrenci olduğunu söyleyen Fatma İlver ise, “Her şey çok pahalı. Geçinemiyoruz. Adım atıyoruz, oturuyoruz her şey parayla. Ekonomik krizden en çok yine kadınlar etkileniyor. Ekonomiden krizden dolayı gençliğimi yaşayamadım. Resmen 40 yıl yaşlandım” sözleriyle isyanını dile getiriyor.
‘Peynir ekmek dahi alamıyoruz’
Asgari ücretin altında maaş alan Elif Yılmaz da zamlara isyan ediyor. “Ramazan alışverişini yapmadık, markete gitmeye korkuyoruz” diyen Yılmaz, “İnsanlar markete gittiklerinde ihtiyaç listesinden çok fiyatlara bakıyorlar. Savaşı bahane ederek fiyatları attırıyorlar” vurgusu yaptı. Ev emekçisi Emine Abdu ise, geçimin çok zor olduğunu söyleyerek, eşinin aldığı 600 TL’lik engelli maaşı ile geçimini sağladığını ifade etti. Abdu şu sözleri ifade etti: “Her şey çok pahalı. Birkaç ay önce 40 TL’ye aldığımız sıvı yağ, şu an 150 TL olmuş. Evde iki hastam var ve yatalaklar ama onların bakımını yapamıyorum. Peynir ekmek yemek istesek onu dahi alamıyoruz.”