Rusya-Ukrayna Savaşı 37. günde de devam etti. Rusya’daki Belgorod şehrine de bir saldırı oldu. BM Ukrayna’da en az 1276 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. BM 4 milyon 102 bin 876 kişinin de komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldığını kaydetti
Rusya-Ukrayna Savaşı 37. günde de sürdü. 1 Nisan 2022 günü de bombardıman ve çatışmalar devam etti.
Stratejik olduğu için sivil yerleşim yerleri de bombalanan Azak (Azov) Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde bombardıman durmadı. Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, kentteki sivilleri tahliye edebilmek için çalışmalarını sürdürdü. Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, “Saldırgan ülke tarafından işlenen suçlar, cinayetler ve yaratılan yıkımın tamamı kaydedilerek uluslararası adalet mahkemesine taşınmalıdır” açıklaması yaptı.
Donetsk’te de çatışmalar durmadı. Ukrayna güçlerinin Donetsk’in Petrovskiy semtindeki bir binaya ateş açtığı kaydedildi.
Rusya’daki Belgorod şehrine saldırı
Rusya’da Belgorod şehirdeki petrol rafinerisi de helikopterli saldırıya uğradı. Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Motuzyanık, Rusya’da Belgorod şehirdeki petrol rafinerisine helikopterlerle yapılan saldırının Ukrayna ile ilişkisine dair iddiaları ne teyit etti ne de yalanladı.
Motuzyanık, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Ukrayna, Rus saldırısını püskürtmek için bir savunma harekatı yürütüyor. Fakat bu Rusya Federasyonu topraklarında meydana gelen tüm felaketlerden ve olaylardan Ukrayna’nın sorumlu olması anlamına gelmez. Bu tür suçlamaları ilk kez görmüyoruz. Bu nedenle bu bilgiyi ne teyit ediyorum ne de yalanlıyorum.”
Çernobil Santrali Ukrayna kontrolüne
Kiev’in kuzeyinde yer alan Çernobil Nükleer Santrali’nden de Rus güçlerinin çekilmesi tamamlandı.
Rus ordusunun Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinde bulunan Slavutiç kentinden de çekildiği kaydedildi.
BM: En az 1276 sivil hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna’da en az 1276 sivilin hayatını kaybettiğini, 1981 sivilin yaralandığını açıkladı. BM 24 Şubat 2022’de başlayan saldırıların ardından 4 milyon 102 bin 876 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini kaydetti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.
Açıklamada, 24 Şubat-31 Mart’ta yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere Ukrayna’dan 4 milyon 102 bin 876 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.
Komşu ülkelerden en çok Polonya’ya (2 milyon 384 bin 814), Romanya’ya (623 bin 627), Moldova’ya (390 bin 187), Macaristan’a (374 bin 535) ve Slovakya’ya (292 bin 39) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat’ta 113 bin kişinin Rusya’ya geçiş yaptığı kaydedildi.
Kremlin’den ‘Ruble’ restleşmesine dair yeni açıklama
Rusya Başkanı Vladimir Putin 31 Mart akşamı doğal gaz anlaşması taraflarının ödemelerini “Rus Rublesi” ile yapmasını şart koşan kararnameyi imzalamıştı. Putin uygulamayı 1 Nisan’dan itibaren buna uymayanların anlaşmalarının durdurulacağını söylemişti. Almanya ve Fransa rest çekerek, sözleşmelere göre ödeme yapacaklarını kaydetmişti.
Kremlin 1 Nisan’da bir açıklama yaptı ve Putin’in aldığı kararın, ödemesi yapılmış olan ticareti etkilemeyeceğini duyurdu. Buna göre Ruble hesabı açmayan ülkelere gönderilen gaz derhal kesilmeyecek.
AP Başkanı Kiev’de
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, 1 Nisan’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giderek bu ülkeye desteklerinin süreceğini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra Kiev’e giden ilk Avrupa Birliği (AB) kurumu başkanı olan Metsola, Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk ile görüştü. Metsola, Stefançuk ile birlikte yaptığı açıklamada, “Bu gayrimeşru ve nedensiz savaş bittiğinde şehirlerinizi yeniden inşa etmenize yardım edeceğiz” dedi. Ukrayna’ya mali, askeri ve insani yardımlarının artarak süreceğini kaydeden Metsola, “Ülkeden kaçmak zorunda kalan ailelerinize evlerine güvenle dönebilecekleri güne kadar bakmaya devam edeceğiz” dedi.
Lavrov Hindistan’da destek arayışında
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov destek için Hindistan’a gitti. Lavrov Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile görüştü. Lavrov ortak basın toplantısında “Dolar, euro ve diğer para birimlerini aşarak, ulusal para birimlerini kullanacak bir sistemle transfer mümkün. Batı’nın getirdiği yasa dışı yaptırımları aşacak bir yol bulunabileceğine eminim. Buna askeri ve teknolojik işbirliği de dahil. Hindistan’ın istediği herhangi bir ürünü sağlamaya hazırız” dedi.
AB Çin’den destek istedi
AB ile Çin arasında 1 Nisan’da video konferans yöntemiyle görüşme yapıldı.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katıldı.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görüşmede Ukrayna krizinin, uzayan COVID-19 salgını ve ağır aksak ilerleyen küresel ekonomik toparlanmanın üstüne geldiğini söyledi. Şi Cinping, “Çin ve AB, bu koşullarda, iki büyük güç, iki büyük pazar ve iki büyük uygarlık olarak küresel barışı ve kalkınmayı ilgilendiren konularda iletişimi artırmalı, kargaşa içindeki dünyada istikrar faktörü olmalı” dedi.
Görüşme sonrası açıklama yapan Charles Michel, İki taraf arasında yapılan 23’üncü zirvenin Avrupa kıtasında savaş olması nedeniyle olağanüstü nitelikte olduğunu, Çin Başbakanı Li Kıçiang ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile savaşı bitirebilmek için neler yapabileceklerini konuştuklarını söyledi. Charles Michel, Çin’den Rusya’ya baskı yapabilmek ve Ukrayna’daki savaşı bitirebilmek için yardım istediklerini söyledi. Michel; Sincan, Tibet ve Moğolistan bölgelerindeki insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerini ilettiklerini de söyledi.
Gerard Depardieu: Çılgınca
2012’de Fransa’nın zenginlerden aldığı vergiyi artırması üzerine Rusya’ya taşınan ve Rus pasaportunu Devlet Başkanı Vladimir Putin’den alan ünlü aktör Gerard Depardieu Putin’in “çılgınca, kabul edilemez taşkınlıklar” yaptığını söyledi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Depardieu, “Rus halkı, Vladimir Putin gibi liderlerinin çılgın ve kabul edilemez taşkınlıklarından sorumlu tutulamaz” dedi. 2013 yılında Soçi’de bizzat Putin’in elinden Rusya pasaportunu almış, Rusya’nın “büyük bir demokrasi olduğunu” söylemişti. Aktöre yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Depardieu’nün Ukrayna’da olanları muhtemelen anlamadığını ve istediği takdirde anlatabileceğini söyledi.
Erdoğan-Putin görüşmesi
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 1 Nisan akşama doğru Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin 29 Mart Salı günü İstanbul’da yaptığı toplantı ele alındı. Erdoğan görüşmede, Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul’daki toplantısının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini söyledi. Tarafların sağduyulu hareket etmesinin ve diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu belirten Erdoğan, Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelensky’nin buluşmasını istedi.
Putin de Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmesine İstanbul’da ev sahipliği yapmasından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti.
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşme
Erdoğan aynı gün İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile de telefonda görüştü. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. İsrail’in farklı şehirlerinde son günlerde yaşanan saldırıları kınayan Erdoğan, hayatını kaybedenler için taziye, yaralananlar için şifa diledi. Ramazan ayının ve Hamursuz Bayramının sükûnet ve barış içinde geçmesini temenni eden Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ve tüm Musevilerin Hamursuz Bayramını kutladı.
Erdoğan 31 Mart’ta da Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile telefon görüşmesi yapmıştı.
Nükleer santraller
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukrayna ve Rusya ile ayrı ayrı uzlaşı sağlayarak, bu ülkedeki nükleer güvenlik ve emniyet için gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi. Hem Rusya hem de Ukrayna tarafıyla yarı uzlaşı sağlandığını, nasıl bir yol izleneceğine ilişkin bir liste oluşturulduğunu kaydeden Grossi, “Ajans, yardım sağlamaya başladı. Ziyaretim sırasında buradaki farklı yerler için ihtiyaç duyulan çeşitli mobil radyasyon denetim ekipmanlarını beraberimizde götürmüştük. Böylelikle çalışmalarımız başlamış oldu” dedi.
Grossi, Rus güçlerinin Çernobil Nükleer Santrali’nden ayrılarak, buranın kontrolünü yeniden Ukraynalı yetkililere bırakması konusunda da şunları söyledi: “Bu adım şüphesiz doğru yönde atılmış bir adımdır. Başından itibaren nükleer tesisin kendi doğal işletmecileri tarafından işletilmesi gerektiğini, oradaki kişilerin normal şartlarda çalışması gerektiğini söylüyorduk.”
Ajansın en kısa sürede Çernobil’e gideceğini ifade eden Grossi, bu santralde yapılması gereken çok fazla işin olduğunu ifade etti.
Z ve V yasağı
Letonya Parlamentosu, Ukrayna’ya giren Rus zırhlı araçları üstünde yer alan “Z” ve “V” harflerinden oluşan Rus askeri sembollerinin halka açık sergilenmesini yasakladı.
Ukrayna Parlamentosu da 1 Nisan’da Rus ordusunun kullandığı Z ve V sembollerinin kullanımını yasaklayan kanunu kabul etti.
DIŞ HABERLER