Ali Ağaoğlu’nun binlerce villa ve otel inşaatlarıyla işgal ettiği Mandalya Körfezi ve sulak alanına ruhsat veren Milas Belediyesi’ne Av Atal’dan çağrı geldi: İstenirse ruhsat iptal edilebilir.
AKP’ye yakınlığı ile tanınan Ali Ağaoğlu, dünyanın sayılı sulak alanları arasında sayılan, yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan doğa harikası Mandalya Körfezi’nin kıyısına 30 bin kişilik dev konut projesinin ÇED raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylamış ve ardından çevrecileri ve avukatları bu onayı mahkemeye taşımıştı. Mahkeme sürecine rağmen önce Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından onay verilen inşaat çalışmaları için Milas Belediyesi’de inşaat ruhsatı vermişti. Belediye ruhsat vermek zorunda kaldık açıklamalarına yanıt veren İkizköy Çevre Komitesinin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Ali Ağaoğlu Turizm Projesi Yapı Ruhsatının iptali için Hukuki Dayanak önerisinde bulundu.
Binlerce villa ve otel!
Ali Ağaloğlu’nun Muğla Milas’ta kurmayı planladığı 926 milyon 699 bin dolarlık turizm kenti projesi için ilk başvuru 2008 yılında yapılmış ancak Orman Bakanlığı başvuruya onay vermemişti. Ancak yine aynı bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve illi Parklar G. Müdürlüğü Mandalya Koyu bitişiğindeki 4 milyon 454 bin metrekarelik arazinin 743 bin metrekaresinin yapılaşmaya açılmasına izin verdi. Doğal sit alanları ve arkeolojik sit alanlarının yer aldığı bölgede 3 bin 683 villanın yanı sıra, 4 ayrı otel ve 6 adet günübirlik dinlenme tesisi ile alışveriş merkezi, hastane, okul, bankalar, su sporları merkezi, sinema, sanat merkezi, kongre merkezi, rezidans, kafeterya ve restoranlar inşa edilerek mutlak korunması gereken lagün kullanımlı ‘kentin’ önünde yasal anlamda engel kalmadı.
Milas Belediyesi’ne çağrı
Çevre-Ekoloji Davaları Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal Milas Belediyesi’nin projeye yapı ruhsatını vermek zorunda kaldığı yönündeki iddiasına karşın ruhsatın iptal edebileceğini belirtti. Atal, “Milâs Belediyesinin, Ağaoğlu’nun yapı ruhsatı talebini reddetmek için yasal dayanak bulamadığı ifade edilmektedir. Milâs Belediyesine yapı ruhsatını iptal etmesi için yasal dayanak sunuyoruz. Milâs Belediyesinin sulak alan üzerindeki yapı ruhsatı talebini reddetmesi zaten yasal zorunluluğuydu. ÇED raporunun iptali davasına topun atılması, tepkileri dindirmeye, soğutmaya yönelik bir açıklamadır” dedi. Atal, Danıştay 10. Dairesinin 2016 yılında Adana Yumurtalık lagünüyle ilgili verdiği bir kararın bu duruma örnek teşkil ettiğini söyleyerek Milas Belediyesi’ne çağrı da bulundu.
Dayanak Danıştay kararı!
Atal Danıştay 10. Dairesinin kararıyla ilgili olarak, “DANIŞTAY 10. DAİRESİNİN 2016/ 14822 E. 2021 /5976 K. sayılı “Adana Yumurtalık lagünlerinin Tabiatı koruma statüsünün kaldıran Bakanlar Kurulu kararını iptal eden “İÇTİHAT” niteliğindeki kararına göre; “Ramsar sözleşmesi listesine dahil edilmemiş olsa dahi, sözleşmeci devletler sulak alanlarda, koruma alanları oluşturarak gerekli tedbirleri almak zorundadır. Bu meyanda Sulak alanları koruma altına alan Ramsar Sözleşmesinin imzacısı olan Türkiye’deki tüm kamu görevlileri ve Belediyeler dahil tüm kamu idareleri sulak alanları korumak için gerekli yasal tedbirleri almak zorundadır” dedi.
Ruhsat iptal edilmeli!
Atal, “Devletler RAMSAR Sözleşmesinde, ‘Sulak alanların ekonomik, kültürel, bilimsel ve rekreasyonel olarak büyük bir kaynak teşkil ettiğine ve kaybedilmeleri halinde bir daha geri getirilemeyeceğine’ inandıklarını beyan etmişlerdir” diyen Atal, “Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmeler Anayasanın dahi üzerinde bağlayıcılığa sahiptir. Milâs Belediyesi RAMSAR sözleşmesi ve söz konusu yüksek yargı içtihatları doğrultusunda, Ağaoğlu’nun yapı ruhsatını iptal etmesi gerekmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyururum” diye belirtti.
‘Doğal su kaynaklarının yönü değişti’
197 kuş türüne ev sahipliği yapan sulak alanlar yok oluşa bağlanırken, Ali Ağaoğlu’nun suları çalarak yönünü değiştirdiğini duyuran Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Ali Ağaoğlu’nun “kaçak baraj ve göletler” yaptığını sosyal medya hesabından aktarmıştı. Aras, ÇED raporu alabilmek için ‘Su kaynaklarını olduğu gibi bırakacağız’ taahhüdünüze rağmen, DSİ’den habersiz olarak baraj ve göletlerin yapıldığını belirterek, “Ali Bey, membranlı göletlerle yönünü değiştirdiğiniz derenin akışı kesilen tatlı su sizin şirketler grubunuzun malı değil. Özetle size demek istediğim, biz bu olup bitenleri görmemezlikten gelmeyiz, gelmeyeceğiz” sözleriyle sürece yönelik paylaşımda bulundu.
EKOLOJİ SERVİSİ