Tunus’ta Müslüman Kardeşler’e bağlı Nahda Hareketi ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki kriz Meclisin kapatılmasıyla sonuçlandı
Tunus’ta İhvan-ı Müslümin (Müslüman Kardeşler) yapısı ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki kriz devam ederken Cumhurbaşkanı Kays Said Meclisi feshetti.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de çalışmalarını askıya aldığı Temsilciler Meclisi’ni feshettiğini duyurdu. Tunus Cumhurbaşkanlığı videolu mesaj paylaşan Cumhurbaşkanı Kays Said, “Tunus Devleti ve kurumlarını korumak için Parlamentoyu feshediyorum” dedi. Çevrim içi yapılan Meclis oturumunu yasadışı olarak değerlendiren Said, parlamenterleri “başarısız bir darbe” yapmakla suçladı.
4 günde neler yaşandı?
Tunus Meclisi, İhvan-ı Müslümin’e (Müslüman Kardeşler) bağlı En Nahda Lideri Raşid el-Gannuşi başkanlığında 28 Mart’ta Meclis Ofisi üyelerinin çoğunluğunun katıldığı bir toplantının ardından “30 Mart’ta çevrim içi oturum düzenleme” kararı almıştı.
Tunus Meclis Başkan Yardımcısı Tarık el-Fetiti’nin başkanlığında 30 Mart 2022 günü Meclis’teki bazı milletvekilleri çevrim içi oturum düzenledi. Meclis’teki 217 milletvekilinden 121’i internet ortamındaki oturuma katıldı.
Oturumda, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Meclis’i askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran 25 Temmuz 2021’deki olağanüstü kararlarının iptali için sunulan yasa tasarısı 116 oy ile kabul edildi. Cumhurbaşkanı Kays Said, bunu “darbe girişimi” olarak niteledi. Meclis’in 2 Nisan’da da ülkedeki siyasi ve mali krizlerin değerlendirileceği çevrim içi bir oturum daha düzenlemesi bekleniyor.
Temmuz 2021 sonrası
Tunus Cumhurbaşkanı Said’in Meclis’i askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran 25 Temmuz 2021’deki olağanüstü kararlarının ardından ülkede kriz yeni boyut kazandı. En Nahda Lideri Raşid el-Gannuşi Meclis başkanıydı. İhvan’ın sokağa çıkma çağrılarına az katılım oldu ve sönük kaldı. Gannuşi 26 Temmuz 2021’de “Bu açıkça anayasal bir darbedir. Devrime, genel ve kişisel özgürlüklere karşı bir darbedir. Demokratik olarak seçilmiş parlamento, hükümet ve gerisi halen görevinin başında. Yaşananların anayasal bir darbe olduğuna inanıyoruz” açıklaması yaptı. Kays Said, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen cumhurbaşkanlığına bağladı.
TUNUS