Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediye başkanları Çeşme projesinin arkasında olduklarını açıklamışlardı. Bu projenin bir rant projesi olduğu bilirkişi raporunda da ortaya kondu
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un da katıldığı İzmir’de geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda Çeşme Turizm Projesi’nin her aşamasında şeffaf olduklarını ve taleplere göre çalıştıklarını iddia eden Ersoy’a, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’da destek vererek projenin arkasında olduklarını belirtmişlerdi. Diğer yandan Çeşme projesine karşı Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı dava da bilirkişi raporu ortaya çıktı. Uzman isimlerin yer aldığı raporda,“Planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Karar ortak alındı
TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve EGEÇEP gibi sivil toplum kuruluşları ve yüzü aşkın yurttaşın da başvurusuyla açılan dava sonucunda Danıştay 6. Dairesi’nin atadığı bilirkişiler; ODTÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Can Bilgin, ODTÜ Şehir Bölge Planlama öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ersoy, Ankara Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydan Sat ve Doç. Dr. Koray Yılmaz mahkemeye raporlarını sundu. Bilirkişiler, alanda yaptıkları incelemelerin ardından kurumların raporlarına ayrıca çalıştı. Birçok bilgi, evrak ve raporun değerlendirilmesi sonucu ortak bir kanaate varıldı.
18 ayrı ihlal
Bilirkişiler turizm bölgesi projesini birçok yönden inceledi. Yazdıkları raporda 18 ayrı tespit, madde madde ortaya konuldu. Projenin planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığının ifade edildiği raporda “Yürütmenin durdurulması istemiyle Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada; Kurulumuz, KTKGB alanının bütününü de gözeterek, dava konusu ekleme ile koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolaysıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler (flora, fauna, ekosistemler) su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varmıştır” denildi.
‘Her şey açık ve net’
Bilirkişi raporunu yorumlayan Av. Şehrazat Mercan, “Raporda her şey çok açık ve net. Anlatılan konular ve altı çizilen meseleler gerek bizim dava dilekçemizde gerekse TMMOB’un açıklamalarında anlatılanlarla örtüşüyor. Bundan sonra bilirkişi raporuna göre ilgili davaya bakan mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını vermesini bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte tarafların varsa itirazları alınacak. Yeniden bilirkişi incelemesi yaptırabilir ve ek rapora gidebilir. Biz tekrar bilirkişi incelemesi yapılmasını beklemiyoruz. Basiretli bir devlet yönetimi bilirkişi raporunu gördüğünde de işlemleri durdurmalıdır. Her şey açık ve nettir. Ortaya çıkan durum ve yapılan tespitler bundan sonra tolare edilebilecek durumda değildir” ifadelerini kullandı.
Albassam Group açıklamıştı
Çeşme ilçesinde yaşayan köylülere ait olan ve Cumhurbaşkanı kararnamesiyle acele kamulaştırılan 555 farklı büyüklükteki araziler üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak olan Çeşme Turizm Projesi’nin ayrıntıları dikkat çekici. Çeşme Projesi Çeşme Yarımadası’nın üçte birini kapsiyor. Projede, 200’e yakın otel ve Sörf okulları, 13 golf sahası, dört marina ve 160 kortluk tenis alanları ile lojmanlar, kongre merkezi, temapark, film platosu, motorsport pisti yer alıyor. Bakan Ersoy, bölgedeki 200 otelin ihalesiyle ilgili olarak, “Her parsel için açık ihale sistemi ile parsel parsel ihalesi yapılacak. Bizim için önemli olan maksimum seviyede uluslararası katılım olması” sözleri Katarlı bir grup sermayenin marina arkasında 45 hektarlık arazi için girişimde bulunmasını ve Suudi Arabistan merkezli Albassam Group,’un Urla ve Çeşme’deki ‘acil kamulaştırma’ kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede ‘Yeni Çeşme’ adıyla proje hazırlattığı şirketin tanıtım yayınlarında yer almış olmasını hatırlattı.
Kanal Çeşme
Çeşme Turizm Projesi’nde toplam 47 km. kıyı uzunluğu bulunan 16 bin 624 hektarlık proje alanı içerisinde, tarım alanları, zeytinlik alanlar, mera alanları, orman ve ağaçlandırma alanları ile yaklaşık 250 hektarlık bir alanda yer alan ve içerisinde balıkçıllar, çulluklar ile flamingoların yer aldığı 150’den fazla türü barındıran Alaçatı Sulak Alanı yer alıyor. Kıyı bölümünde ise Akdeniz foklarının yaşam alanları bulunuyor. Çeşme Alaçatı’da 178 ve Urla Zeytineli’nde 333 taşınmazın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırma kararı ile Kanal istanbul’a benzer bir projede ortaya çıktı. Çeşme Kanal Projesi ‘nde Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir ‘Çeşme Deniz Kanalı’ yer aldığı görüldü. Kanalın tekne ve yatların geçeceği genişlikte olması da dikkat çekti.
Ersoy, Soyer ve Oran kolkola!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, süreçte Bakanlığın yanında olduklarını söylerken, “Bugüne kadar ki şeffaf ve son derece özenli sürdürülen süreç ile ilgili teşekkür ederim Bakanımıza. Biz projeye başından beri çok olumlu yaklaştık. Türkiye’de hiç bu kadar büyük bir turizm planlaması yapılmadı.. Yaptığımız görüşmelerde alanın taranması ile ilgili süreç devam ediyormuş. Doğal koruma alanlarının dönüşümü için ÇED raporu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Bizim sorularımız eleştirilerimiz olabiliyor ancak bakanlık bunlara yanıt veriyor” derken, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise, “Biz Çeşme Belediyesi olarak sezonu 12 aya yayacak ve Çeşme turizmine katkıda bulunacak her projenin arkasında olacağız. Büyükşehir ile masadayız ve süreç şeffaf bir şekilde işliyor” dedi. Bu ifadelerden, AKP’ iktidarı ile CHP’li belediyelerin kolkola girerek rant projesini yürütükleri anlaşılabiliyordu.
İZMİR