Milyonların Newroz alanlarında ulusal birliği ve PKK Lideri Öcalan’a özgürlük talebini yükselttiğini söyleyen Kürdistani ittifak partilerinin temsilcileri, “Newroz’daki mesajı görmezden gelenler varlığını sürdüremez” dedi
İktidarın tüm engellemelerine ve provakatif girişimlerine rağmen bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla 72 merkezde kutlanan Newroz’a milyonlarca kişi katıldı. Milyonlar alanlarda ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü, Kürtler arası ulusal birlik ile Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebini yüksek sesle dile getirdi. Bu yıl Newroz deklarasyonu yayınlayan Kürdistan ittifak partilerinden İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ve Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî, Newroz alanlarında verilen mesajlar hakkında Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’a değerlendirmelerde bulundu.
Milyonlardan ‘ayaktayız’ mesajı
Newroz’da alanlara çıkan milyonlarca Kürdün baskılara rağmen ayakta oldukları mesajını verdiğini söyleyen PİA Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, bu yıl ki Newroz’un geçmiş Newrozlara nazaran Kürdi özelliklerin daha fazla ön planda olduğu bir Newroz olduğunu vurguladı. Kaya, “Kürtler bu topraklarda kendi özgün kimliğiyle diğer halklarla kardeşçe yaşama iddiasından vazgeçmediğinin mesajını verdi. Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiği, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesinin yolunun açılması ve İmralı başta olmak üzere tecridin kaldırılması, bu vesileyle de diğer tutsaklar üzerindeki hukuksuzluğun kaldırılması taleplerini yineledi. Yeniden bir çözüm sürecinin başlatılması Kürtlerin ortak talebiydi” dedi.
Kaya: Öcalan çözümün muhatabıdır
Alanlarda sık sık “Biji serok Apo” sloganları atan milyonların iktidara, Kürt sorunun çözümünde tek muhatabın Öcalan olduğu gerçekliğine bir kez daha vurgu yaptığının altını çizen Kaya, şöyle konuştu: “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması çözüm sürecine büyük olanak ve imkan sağlayacağı açıktır. Bir kişinin tecridi olarak ele alındığında bu durum basitleştirilmiş olur. Bu böyle bir olay değildir ve bütün Kürtleri etkileyen bir hadisedir. Öcalan’sız bir çözümün Türkiye’de konuşulması imkansızdır. Birincil derecede bir muhatabın yok sayılması ile süreç işletilemez, toplum bunun farkında. Aslında Newroz alanlarında atılan sloganlarda kolluğun sürekli sesi bastırması, ‘bir tarafın gerçeği bastırması bir diğer tarafın ise gerçeği haykırması’ anlamını taşıyordu. Bugün Kürtler açısından muhatabiyet söz konusu olacaksa bunun birinci aktörü Sayın Öcalan’dır. Kürtler bunu haykırdı ve bunun etrafında gelişecek bir süreç, ancak başarılı olabilir, yoksa bunun dışlayacak hiçbir çözüm perspektifi, zaten sonuçlanamaz. Milyonlar bunun farkındaydı.”
Birlik talebi ateşi gürleştirdi
“Newroz alanlarında gördüğümüz şey bizim birlik için ortaya koyduğumuz çabanın, çalışmanın çok ötesindeydi. Dolayısıyla buradaki küçücük bir kıvılcım, alanlara neredeyse yangın olarak yansıyor. Newroz ateşini gürleştiren taleplerden biri de buydu. Buradaki bir ittifak dört parçaya da yansıyacaktır. Yani Kürdistan ulusal ittifak arayışı tabir yerindeyse hiçbirimiz tarafından boşa kürek çekme değildir. Kürtlerin içerisindeki o hasret ve beklenti, küçücük adımları bile ileriye taşıyacak potansiyeli barındırıyor” diyen Kayan, alandaki sinerjinin küçük hesaplara takılmadan geleceği birlik temelinde inşa etmeyi önlerine koyduğun belirtti.
Devlet sabote etmek istedi
Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî ise iktidarın bu yıl ki Newroz kutlamalarını sabote etmek için büyük bir çaba sarf ettiğini, fakat halkın bu gerçeği görerek tuzağa düşmediğini vurguladı. Saldırılar karşısında Kürtlerin uyanmış olduğunu belirten Aşitî, “Kürt partilerinin yan yana gelip birlikte bir deklarasyon yayınlaması halka güçlü bir moral verdi. Burada Kürtlerin kendi içerisindeki birliği çok büyük önem teşkil ediyor. Kürtler, inanç ve fikirleri ne olursa olsun birlikte hareket etmek zorundadır” şeklinde konuştu.
Kürt medyasının büyük sorumluluğu
Artık ulusal ittifakı kalıcı hale getirme gibi bir zorunluluklarının olduğunu vurgulayan Aşitî, “Bu ittifakı devam ettirip kalıcı hale getirmek için çalışmamız gerekiyor. Kürtlerin geldiği bu aşamada ittifakı oluşturması elzemdir. Değişen dünyada artık teknoloji çok gelişti. Ondan dolayı bizim sesimizin duyulmadığı yerlere Kürt medyası ulaşmalı. Bu birliğin önemine ilişkin mesajları aktarması gerekiyor. Kürt medyasına da çok iş düşüyor” dedi.