İstanbul Şişli’de bulunan Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan 2. İstanbul Kürt Film Festivali yoğun ilgi gördü. Koma Aryen’in de sahne aldığı festivalde 1933 yapımı Kurden Êzidî filmi gösterildi. Festival 29 Mart’a kadar devam edecek
Bu yıl 2.’si düzenlenen Kürt Film Festivali, “Kurdên Êzidî” (Êzidî Kürtler) filminin gösterimiyle başlarken, festival ilk gününde yoğun ilgi gördü. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Sinema Kolektifi’nin bu yıl 2.’sini düzenlediği İstanbul Kürt Film Festivali”nin açılışı Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Amasi Martirosyan’ın 1933 yılında çektiği “Kurdên Êzidî” (Êzidî Kürtleri) filminin gösterimiyle başlayan festivalde, ulusal kıyafetlerini giyen MKM sanatçıları, erken saatlerde salonu dolduran izleyicileri karşılayarak festival hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, festivale Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Esengül Demir ile Cengiz Çiçek, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ahmet Kaya’nın eşi yazar Gülten Kaya, Cumartesi Anneleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Festival başta Halil Dağ, Hacı Lokman Birlik ile özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden sinemacılar için saygı duruşu ile başlayan festival sunuculuğunu yapan Taylan Kesanbilici ve Sakina Jir Kürtçe ve Türkçe açılış konuşması yaparak festivalin amacını aktardı.
Dayanışma temel hedef
Toplumsallığı kurmanın güçlü araçlarından biri olan sinema ve sanat alanlarının saldırılardan fazlasıyla payını aldığına dikkat çeken Taylan Kesanbilici, “Toplumsal dönüşümde büyük rolü olan iktidarlara karşı güçlü bir muhalefet oluşturan sinema, her dönemde bastırılmak, sindirilmek istenen bir alan olmuştur. Böylece toplumdan soyutlanarak iktidarların enstrümanı haline getirilmeye çalışılmıştır. Kültürel ve sanatsal boyutta baskının, sansürün bu kadar derinleştiği sinemasal üretim ve dağıtımın mekanizmalarının metalaştığı bu dönemde 2. İstanbul Kürt Filim Festivali, dayanışmayı, birlikte üretimi ve paylaşmayı temel hedef olarak belirlemiştir” dedi.
27 film gösterilecek
27 filmin izleyiciyle buluşacağını söyleyen Kesanbilici, festivalin Kürt sinemasının üretim ve gelişimine katkı sağlayacağını belirtti. Kesanbilici, devamla “İstanbul’da Kürt sinemacılar ile Kürt sinemaseverleri bir araya getirmeyi, kapitalist ilişkilenme ağına muhalif alternatif bir sinema anlayışıyla yola çıkan Kürt filmlerini kominal üretim, paylaşım esasına dayalı bir toplumla buluşturmayı ve doğrudan ya da dolaylı sansüre uğramış Kürt filmlerinin halka ulaşmasına vesile olmayı hedeflemektedir. Festivalimizde hiçbir kimliği hedef almayan doğayı ve insan haklarını gözeten, evrensel değerlere aykırı bir yaklaşım içermeyen, birbirinden farklı türde filmler sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kürt sinemasının panoraması
Daha sonra MKM Sinema Kolektifi’nden Xezal Gültekin ile Taner Tan Kürtçe ve Türkçe festival hakkında bilgilendirmede bulundu. Gültekin, ilk İstanbul Kürt Festivali’nin hikayesinin 2019’da örülmeye başlandığını hatırlattı. Gültekin, “O dönem yaklaşık 20 yıla yakın Kürt filmleri dünyanın birçok yerinde üretiliyordu. Kürtler bir şekilde kendi hikayelerini sinemayla aktarırlardı. Temel amacımız dünya üzerinde Kürtlerin en yoğun şehir olan İstanbul’da bu Kürt filmlerini izleyicisiyle buluşturmaktı. İlk festivalimizde bu amaçla bir araya getirdiğimiz filmler büyük bir ilgi ve alakayla karşılandı. Ve bu Kürt sinema izleyicisini sinemada kendi hikayelerini beklediğini gösterdi.2019 yılındaki festivalin duygusu bizlere ikincisini düzenlemek için itici bir güç oldu. Bu yıl dünyanın dört bir yanından 27 filmi Kürtlerin hikayelerini işleyen filmleri bir araya getirdik. Tüm bu filmler ile Kürt sineması panoraması oluşturmaya çalıştık” diye konuştu.
Ulusal kıyafet tepkisi
Öte yandan MKM sanatçıları ulusal kıyafet giydikleri gerekçesiyle Newroz alanına alınmayanlar için bugün tepki amaçlı ulusal kıyafet giydiklerini de paylaştı.
Festival’de daha sonra Koma Aryen tarafından seslendirilen ezgilerin ardından program “Êzidî Kürtler” filmiyle başladı. Kürtçe, Türkçe ve Rusça dillerinde altyazıyla sunulan film yoğun bir ilgiyle karşılandı. Koma Aryen’in gösterilen sessiz film ‘Êzidî Kürtler’ boyunca müzikleriyle eşlik ederek izleyicinin dikkatini çekti. Film, katılımcıların büyük beğenisini alırken, sunucular 3 gün boyunca devam edecek olan program içeriğinin aktarmasıyla alkış ve zılgıtlarla sonlandı.
25 Mart’ta izlenen filmler
Bugün ise Beyoğlu Cine Majestik Salon 3’te Casime Celil- 56 adlı film saat 15.00’da gösterildi. Aynı salonda saat 17.00’da ise ‘Brindarim-28 / Wejine Perperoke-18 / Pele-13, saat 19.00’da House Without Roof-102 gösterime girdi. Aynı sinemanon Salon’deki gösterimleri ise şu şekilde gerçekleşti: Saat: 13.00, Çiroka Tribuneke-27/ Will Wait-11/ Çerx-14, saat 17.00 Gitmek-63, saat 17.010 Landless-76
Festivalin devam eden programı şu şekilde:
26 Mart’ta Salon 3’te gösterilecek filmler:
* 13 May-24/ Rewşen-12/ Sar-18
Saat: 13.00
* Landless 76
Saat: 15.00
* Gitmek 63
Saat: 17.00
* Walnut Tree 105
Saat: 19.00
26 Mart’ta Salon 2’de gösterilecek filmler:
* Nani Piroz 54
Saat: 13.00
* Casime Celil 56
Saat: 15.00
* Sidik u Panter 83
Saat: 17.00
* House Without Roof 102
Saat: 19.00
27 Mart’ta Salon 3’te gösterilecek filmler:
* Room- 14/ Suçlulular-24/ Gola Cinan 15
Saat: 15.00
* Walnut Tree 105
Saat: 17.00
* Evin Di Ruye Qirkirine De- 52
Saat:19.00
27 Mart’ta Salon 2’de gösterilecek filmler:
* Evin Di Ruye Qirkirine De- 52
Saat: 15.00
* Şiwenpence-12/ Alf Leila Wa Leila 17/ Pathway-15/ A Voice From Far Away-8
Saat: 17.00
* Sidik u Panter-83
Saat: 19.00
28 Mart saat: 11.00-16.00
Kürt Sineması Forumu
29 Mart’ta Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi
* Namo
Saat: 20.00
KÜLTÜR SERVİSİ