Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla kutlanan Newroz’un ateşi etrafında milyonlarca kişi bir araya geldi. 15 Şubat’ta Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınır hattında bulunan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde startı verilen kutlamaların finali ise, 21 Mart’ta Diyarbakır’da yapıldı. Kentte, tüm engel, saldırı ve provokatif girişimlere rağmen 1 milyonu aşkın kişinin katılımıyla kutlamalar gerçekleştirildi. Diğer merkezlerde olduğu gibi final kutlamasında da öne çıkan temel talep PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü oldu. Gençlerin yoğun katılımının olduğu kutlamalarda, ayrıca Kürtler arası ulusal birlik, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması, 3’üncü yol siyaseti gibi gündemlerde ön plana çıkan diğer başlıklar oldu.
MA’ya konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, bu yılki kutlamaları ve verilen mesajlara dair değerlendirmelerde bulundu.
Özgürlük ateşi yakıldı
Kürtler ve temsil ettiği siyaset üzerinde yoğun baskının olduğu bir dönemde kutlamaların gerçekleştiğine dikkati çeken Aydeniz, iktidarın “bitireceğiz, yok edeceğiz” yaklaşımı sergilediği bir ortamda Newroz’u karşıladıklarını ifade etti. Bu nedenle Newroz şiarını “Şimdi kazanma zamanı” olarak belirlediklerini aktaran Aydeniz, “Newroz dönemsel olarak cevaptı. Kürdistani partilerle Newroz öncesi yayınladığımız deklarasyonumuzu da bu bilinçle yayınladık. 15 Mart’tan 21 Mart Newroz’una kadar Kürdistan’da Newroz ateşi yakılmayan yer kalmadı. Bütün şehirlerde, köylerde ve sokaklarda bu ateş yakıldı. Aslında Kürdistan’da her yer Newroz alanına dönüştü. Bu ateş, özgürlük için bir ses oldu. Kürt halkının bu yılki Newroz ateşi bir cevap oldu. Newroz mesajı toplumsallaştı” şeklinde konuştu.
‘ Çöktürme planına cevap’
Final kutlamasının yapıldığı Diyarbakır’daki atmosfere değinen Aydeniz, kentte tüm engellemelere rağmen halkın alanlara direnerek akmasının 1990’lı yıllardaki Newroz coşkusunu anımsattığını dile getirdi. Aydeniz, “O dönemlerde resmi olarak tanınmayan ve buna rağmen alanlarda olan Kürt halkı, bu yıl da aynı amaç için alanlardaydı. Bu net bir şekilde ortaya çıktı. Devlet, finali Diyarbakır’da yapılan Newroz’da tüm provokatif girişimleri denedi. Milyonların bir araya gelerek, net bir duruş sergilemesinin önüne geçmek istedi. Ama başaramadı. Bu yıl ki Newroz çok özeldi. İktidarın ‘Çöktürme Planı’ sonrası Kürt sorununda devreye koyduğu çözümsüzlük politikalarına karşı Kürt halkının ve dostlarının bir duruşuydu” değerlendirmesinde bulundu.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce Kürt siyasetine yönelik sarf ettiği “Mecalleri kalmadı” sözlerine de Newroz alanlarında cevap verildiğini ifade eden Aydeniz, “Çöktürme Planı’ projesi çöktü. Aslında onların mecali kalmadı. Son iki yıldır bizlere ‘artık halkı toplayamıyorlar’ diyenlere karşı bir cevaptı alanlar. Halkımız, onların mecalinin kalmadığını gösterdi. Kürt halkı özgürlüğü için, statüsü için, dili ve birliği için alanlarda oldu” diye kaydetti.
Milyonlar Öcalan dedi
Aydeniz, Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde yer alan partilerle açıkladıkları deklarasyonda yer alan Kürt ulusal birliği, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ile Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması taleplerinin Newroz alanlarında milyonlar tarafından kabul gördüğünü söyledi. Aydeniz, “Milyonlar, Öcalan ve diğer siyasi tutukluların özgürlüğü talebi için verilecek olan mücadeleye hazır olduğunu, özgürlük ve statü talebinden geri adım atmayacağını gösterdi. Kürt sorunundaki muhatap tartışmalarına dair verilen mesaj da en önemli mesajlardandı. Nerede Newroz ateşi yakılıysa, orada Kürt sorununda muhatap olarak Öcalan gösterildi. Bunu gösteren kitlelerin büyük bir çoğunluğu başta kadınlar ve gençler oldu. Birçok krizin ve sorunun çözümünde muhatap Öcalan gösterildi” diye kaydetti.
Gençler damga vurdu
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de binlerce kadının alanlarda Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdığına işaret eden Aydeniz, her iki kutlamalarda da özellikle gençlerin Öcalan’ı sahiplendiğini gördüklerini ifade etti. “Öcalan’ın 2013 yılında çözüm için ortaya koyduğu, demokrasi ve birliktelik ruhunu içeren mesajlarını gençler gördü” diyen Aydeniz, “Z Kuşağı’ dediğimiz gençler çok iyi gördü. ‘Z Kuşağı’ gözünü açtıkları günden bu yana iktidarın savaş politikalarını gördü. Bundan dolayı gençler ve kadınlar, iktidarın bu politikalarına karşı Öcalan’ın çözüm perspektifini istediler. Çünkü Sayın Öcalan’ın mesajları her alanda çözüme işaret ediyor. Alanların temel talebi Öcalan’ın özgürlüğü oldu” ifadelerini kullandı.
Muhalefet ders çıkarmalı
Milyonların alanlarda ayrıca hem iktidara hem de muhalefete güçlü mesajlar verdiğini söyleyen Aydeniz, şunları söyledi: “İktidar medyası her ne kadar Newroz’u görmese de oradaki milyonların taleplerinden bahsetmeseler de alanı çok iyi gördü. İktidar savaş, tecrit, kayyım politikalarının bitişini gördü. Muhalefet de bundan ders çıkarmalı. Özellikle muhalefet kendi çözümlerini değil bu halkın taleplerini görmeli. Bunun için de 8 Mart’tan 21 Mart Amed Newrozu’na kadar alanlarda çıkan seslerden kendisine ders çıkarmalı. Kürt halkı alanlarda ‘Kürt Halk Önderi Öcalan özgür olmadan biz de özgür olamayız. Statümüzü almadığımız müddetçe kimseyle beraber olmayız. Dilimiz resmi olmadan kimseyle bir arada olmayız. Bizim çizgimiz Üçüncü Yol çizgisidir’ dedi. Bunları okuyamayan ve göremeyen iktidar nasıl çöktüyse, muhalefet de çöker.”
DİYARBAKIR