Açılışı yapılan ‘1915 Çanakkale Köprüsü’ tartışmaların merkezinde
Yapımı beş yıl süren, yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve 45 bin araç geçişi garantisi verilen “1915 Çanakkale Köprüsü” önceki gün açıldı. Vapurlarla 12 bin aracın geçtiği boğazdaki Çanakkale Köprüsü’nün yapımındaki ekolojik tahribata ek olarak araç sayısının garantisi edildiğinin altında kalacağı ve eksik ücretin yurttaşın cebinden ödeneceği yönünde tepkiler ise sürüyor.
Geçiş garantisi
Ocak 2017’de yapılan ihaleyle yapımı 2 Güney Koreli, 2 Türk firması (DL E&C (Güney Kore), Limak (Türkiye), SK Ecoplant (Güney Kore), Yapı Merkezi (Türkiye) üstlendi. Köprüye Hazine, Limak ve Güney Koreli firmalara araç başına 15 euro artı KDV üzerinden, günlük 45 bin geçiş garantisi vermişti. Köprünün açılışında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, köprüden geçişin 200 Türk Lirası olacağını söyledi.
500 bin ağaç kesildi
14’ü Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile olmak üzere toplam 18 kez planlaması değiştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün çevreye verdiği zarar oldukça büyük. Evrensel’in haberine göre, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Su ve Atık Su Komisyonu Başkanı Selahattin Beyaz, 18 defa planlamada yapılan değişikliğin köprünün bölgeye olan etkisinden kaynaklandığını belirtti. Köprü inşaatı için Çanakkale, Lapseki ve Gelibolu’da bulunan köylerde yaklaşık 5 bin hektar (yaklaşık 7 bin futbol sahası) tarım arazisi kamulaştırıldı. 500 bin adet ağaç kesildi.
Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz, “Ormanların yok olması bu ekosistemindeki canlıların da yok olmasına veya bölgeyi terk etmesine neden olmuştur. Ayrıca köprü ve buna bağlı otoyollar boyunca birçok sucul sistem yok edilmiş, bölgedeki canlılar için yaşam kaynağı olan suya erişim engellenmiştir” dedi.
İSTANBUL