ABD’nin kirli dosyalarını deşifre eden Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’nin ABD’ye iade edilme kararına itirazı reddedildi, iade gündemde
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in onayının ardından Julian Assange’ın ABD’ye iadesinin önünde engel kalmadı.
Avustralya doğumlu Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, çok sayıda gizli ABD askeri kayıtları ve diplomatik yazışmaları yayınlamasıyla uluslararası gündemi altüst etmişti.
İngiltere’nin başkenti Londra’da Yüksek Mahkeme, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine ilişkin mahkeme kararına yapılan itirazın reddedildiğini açıkladı.
İngiltere Yüksek Mahkemesi’nden bir sözcü, “Başvurunun tartışılabilir bir hukuki temel oluşturmaması gerekçesiyle başvuru Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi” dedi.
Assange’ın ABD’ye iade edilmesine ilişkin karar İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in masasında. Onay halinde ABD’ye iade önünde engel kalmayacak.
Savaş suçları gibi kirli dosyaları ifşa olan ABD, 50 yaşındaki Assange’ın kurduğu WikiLeaks’in çok sayıda gizli ABD askeri kayıtları ve diplomatik yazışmaları yayımlaması nedeniyle yargılanmasını istiyordu.
Geçtiğimiz Aralık ayında Londra’daki Yüksek Mahkeme’de görülen davada, Assange’ın psikolojik sorunları nedeniyle intihar riski altında olduğu gerekçesiyle ABD’ye iade edilmemesi gerektiğine karar verilmişti.
ABD’nin karara itirazı ardından mahkeme ABD lehine, yani iade yönünde karar vermişti. Assange ise Yüksek Mahkeme’nin Aralık 2021’de kendisinin ABD’ye iade edilmesine dair kararına itiraz etmek için başvuruda bulunmuştu. Assange’ın iade edilmemesi için protestolar yapılıyordu.
LONDRA