Rusya-Ukrayna Savaşı 20. günde durmadı. AB, Rusya’ya 4. yaptırımlar paketini onayladı. Rusya tahıl ihracatını ve şeker ihracatının bir kısmını durdurduğunu açıkladı. Rusya’nın en büyük tahıl alıcıları ise Mısır ve Türkiye’nin olması gözleri fiyatlara çevirdi
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya açtığı savaş ve mülteci trajedisi 20. gün de durmadı. 15 Mart 2022 Salı günü de başkent Kiev’de sirenler çaldı. Başkent Kiev’in farklı noktalarında çok sayıda patlama sesi duyuldu. Siviller sığınaklara koştu. 15 Mart’ta Kiev’de Rus birliklerince düzenlenen saldırıda bir apartman daha isabet aldı. Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamaya göre Rusların düzenlediği saldırılar sırasında top mermisi başkent Kiev’in Podolskiy semtinde bulunan 10 katlı apartmana isabet etti. Saldırı sonucunda bazı katlarda yangın çıktı. Apartman ağır hasar gördü. 14 Mart’ta başkent Kiev’in kuzeyindeki Obolosnkyi bölgesindeki 9 katlı aparman vurulmuştu. 3 kişi hayatını kaybetmişti. Çok sayıda kişi yaralı olarak kurtarılmıştı.
9 tahliye koridoru
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, 15 Mart’ta sivillerin tahliyesi için 9 insani yardım koridoru oluşturulmasının onaylandığını açıkladı. İrina Vereşuk, yaptığı açıklamada, “Aynı zamanda söz konusu koridorlar üzerinden Donetsk bölgesindeki Berdyansk kentinden Mariupol’e onlarca ton su, ilaç ve gıda ürünlerinden oluşan insani yardım kargosu ulaştırılacak. Mariupol sakinleri bu yardımı bekliyor” dedi. İnsani yardım araçlarının dönüşte Mariupol’deki kadın ve çocukları Zaporojiye kentine tahliye edeceğinikaydeden Vereşuk, ayrıca Kiev bölgesindeki birçok köyden sivillerin güvenli bölgelere çıkarılacağını kaydetti.
Ukrayna Başsavcılığı: 97 çocuk öldürüldü
Ukrayna Başsavcılığı Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-15 Mart arasında 20 günde Rusya ordusu tarafından düzenlenen saldırılarda 97 çocuğun hayatını kaybettiğini kaydetti. 100’den fazla çocuğun da yaralandığı belirtildi.
Haber bülteninde ‘Savaşa hayır’
Rus devletine bağlı Chanel 1 çalışanı Marina Ovsyannikova, çalıştığı kanalın ana haber bülteninde canlı yayını keserek “Savaşa hayır” çağrısı yaptı. Canlı yayında “Savaşa hayır! Propagandaya inanmayın, size yalan söylüyorlar” yazılı bir pankart açan Ovsyannikova’nın eylemi sonrası yayın hızla kesildi. Ovsyannikova gözaltına alındı. Ovsyannikova, daha sonrasında sosyal medyada yaptığı açıklamayla, “Kremlin propagandası” üreten bir kanalda çalışmış olmaktan dolayı çok utandığını açıkladı. Ovsyannikova, Rus halkına ise savaş karşıtı eylemlere katılma çağrısı yaptı.
4. ve 5. tur müzakereler
Rusya ile Ukrayna arasında 14 Mart’ta başlayan ve telekonferans formatıyla yapılan 4. ve 5. tur müzakereler 15 Mart’ta da sürdü. Ancak yine sonuç çıkmadı. Müzakerelerin sürmesi kararlaştırıldı. Ukrayna başkanı Vlodimir Zelensky’in Ofisi, Rusya ile müzakerelerin 16 Mart Çarşamba günü devam edeceğini duyurdu.
▶ Canlı yayında 'savaşa hayır'
▶ Rus devletine bağlı Chanel 1 çalışanı Marina Ovsyannikova, ana haber bülteni sırasında canlı yayında "Savaşa hayır" dedi#RusyaUkraynaSavaşı #Kiev https://t.co/91K8gBYe1E pic.twitter.com/RK5s9QYwci
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) March 15, 2022
Rusya: Herson kontrol altına alındı
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas’taki yönetimlerin, Ukrayna’da ilerlemeye ve yerleşim birimlerini kontrol altına almaya devam ettiğini söyledi. Konaşenkov, “Herson bölgesinin tüm toprakları, Rusya Silahlı Kuvvetlerince kontrol altına alındı” dedi. Savaşın genel durumuyla ilgili olarak da Konaşenkov, “Ukrayna ordusuna ait 156 insansız hava aracı (İHA), 1306 tank ve çeşitli zırhlı araç, 127 çok namlulu roketatar, 471 obüs ve havan topu, 1054 özel askeri araç yok edildi” dedi. Konaşenkov, Nijnegorsk bölgesinde yabancı paralı savaşçılara ait merkezin de ele geçirildiğini kaydetti.
AB’den Rusya’ya yeni yaptırımlar
Avrupa Birliği (AB) 14 Mart 2022 itibariyle Rusya’ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı. AB’nin dördüncü yaptırım listesi, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak yürürlüğe girdi.
AB Dönem Başkanı Fransa’dan yapılan açıklamada, “dördüncü” yaptırım paketinin Rus ekonomisinin çeşitli sektörlerini, bazı kişi ve kuruluşları hedef aldığına işaret edildi ve Rusya’nın “en çok kayrılan ülke” statüsünün askıya alındığı belirtildi.
Buna göre, Rusya’nın askeri sanayi gibi çeşitli sektörlerindeki kamu işletmeleriyle herhangi bir işlem yapılamayacak. Rusya’dan demir ve çelik ürünleri ithalatına yasak uygulanacak. Söz konusu yasak nedeniyle Rusya’nın 3,3, milyar Euro gelir kaybı yaşaması öngörülüyor.
Rusya enerji sektörüne yeni yatırım yapılmasına yasak getirildi. Sivil nükleer enerji ve belirli enerji ürünlerinin AB’ye taşınması konusunda ise istisna sağlandı. Rosneft, Transneft and Gazprom Neft gibi enerji şirketleriyle işlem yapılamayacak.
Rusya’nın “en çok kayrılan ülke” statüsü reddedilecek, Rus ürün ve hizmetleri bu statüden faydalanamayacak ve Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olarak sahip olduğu imkanlar askıya alınacak.
Yaptırım paketi kapsamında, Rusya’ya 300 Eurodan daha pahalı havyar, içecek, puro, elektronik cihaz, parfüm, çanta, palto, takım elbise, ayakkabı, gömlek, elmas, altın ve değerli taş gibi ürünlerin gönderilmesinin yasaklanması bekleniyor.
Ayrıca 50 bin Eurodan daha değerli otomobil satışının da yasak kapsamına girmesi öngörülüyor.
Aralarında Rus oligark Roman Abramoviç’in de yer aldığı 15 kişi ve 9 şirketin AB yaptırım listesine eklenmesi, bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi bekleniyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB üyesi ülkelerin Rusya’ya karşı dördüncü yaptırım paketini hızla kabul etmesini memnuniyetle karşılıyorum” dedi.
Chelsea ve Roman Abramoviç
Bu arada BBC haberinde Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Rus iş insanı Roman Abramoviç’in servetini hileli yollarla elde ettiğini gösteren yeni belge-kanıtlara ulaştığı da öne sürüldü. Haberde şunlar kaydedildi: “Belgede Abramoviç’in eski Rusya lideri Boris Yeltsin tarafından korunduğu belirtiliyor… Abramoviç, Rus devletine ait bir petrol şirketini 1995’te şaibeli bir ihaleyle satın aldıktan sonra milyar dolarlar kazandı. Abramoviç petrol şirketi Sibneft’i yaklaşık 250 milyon dolara aldıktan sonra 2005’te tekrar devlete 13 milyar dolara satmıştı. Avukatları, Abramoviç’in servetini yasa dışı yollardan elde ettiği iddiasının temelsiz olduğunu söylüyor. İngiltere Hükümeti, Rus lider Vladimir Putin’le bağlantılarını gerekçe göstererek geçen hafta Abramoviç’in mal varlığını dondurmuştu. Abramoviç’in Chelsea Kulubü yönetimindeki yetkileri de elinden alınmıştı. Roman Abramoviç, daha önce İngiltere’deki mahkemede Sibneft’i alabilmek için rüşvet verdiğini kabul etmişti. 2012’de, eski iş ortağı Boris Berezovski, Abramoviç’e dava açmıştı.
Abramoviç, bu davayı kazanmış, ancak Sibneft ihalesine hile karıştırıldığını, bir Kremlin yetkilisine ödenmek üzere Berezovski’ye 10 milyon dolar verdiğini söylemişti… Yuri Skuratov, bu gizli belgeden haberi olmadığını söyledi fakat Sibneft ihalesiyle ilgili pek çok ayrıntıyı doğruladı. Belgede Skuratov, Sibneft’in ele geçirilmesiyle ilgii ceza davası açmaya hazırlanıyordu. Fakat soruşturma Yeltsin tarafından durduruldu ve Skuratov’a el çektirildi. Skuratov, 1999’da sızdırılan seks kasetinden sonra görevden alındı. Skuratov, bunun kendisini ve soruşturmayı itibarsızlaştırmak için yapılan bir komplo olduğunu söylüyor. Skuratov, ‘Her şey açık bir şekilde siyasi bir oyundu. Çünkü soruşturmalarımda Yeltsin’e çok yaklaşmıştım. Bunların arasında Sibneft ihalesi de vardı’ dedi.”
Rusya tahıl ihracatını yasakladı
Savaş tahıl ürünlerinin fiyatlarını tırmandırdı. Savaşın başladığı Şubat ayının başından beri sadece buğday fiyatları yüzde 23 arttı. Rusya eski Sovyet ülkelerine tahıl (buğday, çavdar, arpa ve mısır) ihracatını ve şeker ihracatının bir kısmını durdurduğunu açıkladı.
Rusya, üçüncü ülkelere beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya tarafından 2014’te kurulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) (Mısır, Çin, Vietnam gözlemci) de tahıl ihracatını geçici olarak yasakladı.
Açıklamada, “AEB ülkelerine 30 Haziran’a kadar tahıl, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos’a kadar geçici olarak yasaklanmıştır. Söz konusu ürünlerin ihracatı, insani yardım dahil belirli koşullar içerisinde yine de gerçekleştirilebilecektir” denildi. Rusya’nın tahıldaki rakipleri ise Avrupa Birliği ve Ukrayna.
Türkiye bağımlı hale gelmişti
Tarımda özelleştirme politikasıyla, çiftçileri gübre ve yakıt zamları altında ezmesi nedeniyle Türkiye, ithalata bağımlı hale gelince Rusya ve Ukrayna’dan önemli orand atahıl ithal eder hale gelmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ocak ayı verilerine göre Türkiye’nin buğday ithalatının yüzde 78’i Rusya’dan geliyor.
Bayer AG askıya aldı
Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer AG’den yapılan açıklamada, şirketin, Rusya ve Belarus’ta yatırımlarını, yeni iş projelerini ve reklam faaliyetlerini askıya aldığı belirtildi. Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşını durdurmasına bağlı olarak 2023 için Rusya’ya yönelik tedarik konusunda karar verileceği belirtildi. Bayer, konsolide satışlarının yaklaşık yüzde 2’sini Rusya’da gerçekleştiriyor. Rusya’da Bayer’in satışlarının büyük bölümü ilaçlar ve reçetesiz satılan sağlık ürünlerinden oluşuyor.
Zelensky: NATO’ya üye olmayacağımızı duyduk. Gerçek bu. Bunu kabullenmemiz gerek
Ukrayna lideri Zelensky, NATO’ya üye olmayacağının Ukrayna’nın kabullenmesi gereken bir gerçeklik olduğunu ifade etti ve Batı ülkelerine, Ukrayna’ya askeri teçhizat gönderimini ciddi anlamda artırmaları çağrısı yaptı.
Zelensky, Ortak Sefer Gücü ülkelerinin liderleri ile görüşmesinde, “Ukrayna, NATO üyesi değil, bunu anlıyoruz. Senelerce, güya açık olan kapılar hakkında konuşulmasını dinledik, fakat şimdi duyuyoruz ki İttifaka giremeyeceğiz. Gerçek olan bu. Bunu kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Daha önce Rusya, NATO’nun genişlemesi karşısında kendi güvenliğini güvence altına almak adına İttifaktan yazılı garantiler istemişti. Söz konusu garantiler, Ukrayna’nın NATO’ya üye olarak kabul edilmeyeceğinin taahhüt edilmesini de içeriyordu. Fakat NATO yetkilileri, İttifakın ‘açık kapı’ politikasına atıfla böyle bir şeyin sözünü veremeyeceklerini kaydetmişti.
Rusya Merkez Bankası altın alımını durdurdu
Rusya Merkez Bankası, vatandaşların artan fiziki altın talebi nedeniyle bankalardan altın almayı durdurduğunu açıkladı. Söz konusu artışın, özellikle alımlarda KDV’nin iptal edilmesi nedeniyle yaşandığının kaydedildiği açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, vatandaşların talebinin karşılanabilmesi için 15 Mart’tan itibaren kredi kuruluşlarından altın alımını durdurmuştur” ifadesine yer verildi.
Danimarka, başka ülkelere geçmek isteyen mültecileri geri gönderdi
Danimarka, Ukrayna’dan gelerek başka ülkelere gitmek isteyen yüzlerce mülteciyi, ‘ülkede kalmak istemedikleri’ gerekçesiyle almadı. Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre Danimarka’da Jutland Sınır Polisi’nin yaptığı açıklamada, Almanya’dan gelen Ukraynalı mültecilerin ülkeye alınmadığı kaydedildi. Açıklamada cuma ününden bu yana Ukrayna’dan gelen 250 kişinin, Almanya’ya geri gönderildiği belirtildi. Danimarka’nın ‘geçiş ülkesi’ olarak kullanılamayacağı kaydedilen açıklamada, mültecilerin iltica talep etmemesi halinde ülkeye alınmayacağı belirtildi.
Rusya’dan ABD’nin üst düzey yetkililerine yaptırım kararı
Ukrayna savaşı nedeniyle Batı’nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya’dan ABD’ye misilleme geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetiminin en üst düzey kadrosuna yaptırım kararı alındığını açıkladı.
Buna göre, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in yanı sıra ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve CIA Direktörü William J. Burns dahil, önde gelen 13 ABD’li isme şahsi yaptırım kararı alındı.
Washington’la resmi ilişkiler devam edecek
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yaptırımlar çerçevesinde bu kişilerin Rusya’ya girişi yasaklandı. Bununla birlikte, bakanlık açıklamasında Washington’la resmi ilişkilerin devam ettiği ve gerekli görülmesi halinde listedeki isimlerle üst düzey temasların gerçekleştirilmesinin yasaklanmadığı vurgulandı.
13 kişiden oluşan liste şöyle: ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh, Uluslararası Kalkınma Ajansı Direktörü Samantha Power, Başkan Biden’ın oğlu Robert Hunter Biden, eski başkan adayı ve dışişleri bakanı Hillary Clinton, Hazine Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo ile İhracat-İthalat Bankası Başkanı Reta Jo Lewis.
Zelensky, Kanada Parlamentosu’na hitap etti: Şehirde neredeyse hiç gıda ve su kalmadı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Kanada Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Rusya’nın saldırıları Ukrayna halkını tamamen köleleştirmek ve yok etmek için yapılıyor” dedi. Zelensky, “20 gündür saldırı altındayız. Çocuklarınıza nasıl açıklayabilirsiniz böyle bir durumu. Sivil yerleşim yerlerini vurmaya başlıyorlar. Şehirde neredeyse hiç gıda ve su kalmadı” ifadelerini kullandı.
Rusya kanalında savaşı protesto eden Ovsyannikova mahkemede
14 Mart gecesi Rusya’da Kanal 1’in haber programı sırasında stüdyoya girerek savaşı protesto eden editör Marina Ovsyannikova yargılanıyor. BBC, Ovsyannikova’nın 30 bin ruble (yaklaşık 4 bin TL) para cezasıyla ve toplum hizmeti veya 10 güne kadar hapisle cezalandırılabileceğini yazdı. Twitter’dan Ovsyannikova’nın adliyede avukatıyla birlikte beklediğini gösteren bir fotoğraf paylaşıldı.
Марина Овсянникова в Останкинском районом суде. С ней адвокат Антон Гашинский. pic.twitter.com/b1wPyy4BJ1
— Соболь Любовь (@SobolLubov) March 15, 2022
DIŞ HABERLER