Kürt Dil Platformu Sözcüsü yazar Şerefxan Cizirî’nin ‘Edebîyata Devkî û Şer’ kitabının tanıtımı için panel düzenlendi
Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizirî’nin en son basılan kitabının tanıtımı kapsamında Wêjengeh Kitap’ta panel düzenlendi. Cizirî’nin kitabı “Edebîyata Devkî û Şer” (Sözlü Edebiyatta Savaş) ile aynı isimli panele çok sayıda yazar da katıldı. Panel, moderatörlüğü yapan yazar Zeynep Yaş’ın Cizirî’ye yönelttiği sorular ile başladı. Cizirî ilk olarak Kürt edebiyatının sözlü anlatımına ve tarihsel olarak ilerleyişine değindi.
Savaşlar sorunu çözmüyor
Birçok milletin anlayışında savaşla bir şeyleri çözmek yattığını ifade eden Cizirî, “Savaş bazen mantık dışı ilerliyor. Tarihte çok savaş yaşandı ancak hiç biri bir sorunu çözemedi. Bizim tarihimizde de bir çok aşiret savaştı. İçimizde hala da o düşünce var. Çok uzaklara gitmeye gerek yok. Başur’da da Rojhilat ve Rojawa’da da böyle bir yöntem izlendi. Edebiyatta bahsettiğimiz bu savaşların bize bir örnek olması gerekiyor. Bizim kendi geçmişimizden bu anlama ders almamız gerekiyor. Tarih ve bilgi bunun için var. Biz de bir refleks var ‘Seni öldüreceğim’ diyoruz. Ama bununla ne çözülür? Savaş evet bazen zorunluluk oluyor ama eğer savaş bir amaç haline geliyorsa burada bir durup düşünmek gerekiyor” dedi.
‘Bizim sorunumuz yurdumuzdur’
Son olarak Kürtlerin yurt dışında nasıl tanındığı ile ilgili gelen soruya Cizirî şu cevabı verdi: “Avrupa’da 26-27 tane devlet var. Kürtler yurtdışındaki insanlar tarafından ‘özgürlük isteyen, ‘yürekli’ insanlar olarak anılıyor. Kadın meselesinde komşu milletlerden farklı olarak kadınlar için daha fazla özgürlük isteyen bir yerde duruyor. Avrupa’daki ansiklopedilerde Ortadoğu’dan bahsedildiği zaman Kürtlerin kadınlara daha fazla kıymet verdiklerinden bahsediliyor. Ancak başka bir problem var ki Kürtler birbirleriyle anlaşamıyor. Bu sebeple kendimizi de tanıtamıyoruz. Türkler, İngilizler ya da diğer milletler kendilerini tanıtmak için milyonlar harcıyorlar. Bizde böyle projeler yok. Kürtler savaşçıdır bir çok alanda iyidirler ancak bu konuda eksikler. Bazı insanlar ‘Kürtlerin genetikleri böyledir’ diyor. Ben buna katılmıyorum. Kürtlerin tarihi böyledir. Biz kimsenin yurduna göz dikmedik. Hiçbir milletten üstün olduğumuz gibi boş sözler de söylemedik. Kürtler, ‘Biz de varız, sizden eksiğimiz yok’ diyor. DAİŞ ile yapılan savaştan bahsediliyor. Bizim sorunumuz yalnız DAİŞ mi? Bizim sorunumuz yurdumuzdur. Avrupa bunun için bir şey yapmış mı?”
Soru cevap kısmı ardından panel Cizirî’nin kaleme aldığı “Edebîyata Devkî û Şer” isimli kitabının imza töreni ile son buldu.
DİYARBAKIR