Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle uyuşturucuyla mücadelenin zorlaştığını raporlaştıran BM, koronavirüs kısıtlamalarının arz ve talebi azaltmadığını ve sevkiyatı arttırdığını açıkladı
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) 2021 Raporları açıklandı. Raporlarda yeni teknolojilerin yasadışı para trafiğini kolaylaştırdığına dikkat çekilerek, “Organize suç grupları, kara para aklamak ve kârlarını azami seviyeye çıkarmak için bu teknolojileri kullanıyor” dendi.
Pandeminin uyuşturucuyla mücadeleyi olumsuz etkilediğine vurgu yapılan raporlarda, uyuşturucuyla mücadele için yasa dışı nakit akışının incelenmesi ve bu konuda ülkelerin ortak mücadele yürütmesi gerektiği belirtildi. İnternetin uyuşturucu kullanımındaki rolüne de değinilen raporlarda, özellikle sosyal medya platformlarının önemli riskler barındırdığı ifade edildi.
ABD’de 100 bin ölüm
Raporlarda öne çıkan tespitlerden bazıları şöyle:
►Uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç grupları için en kazançlı işlerden biri. Dünya çapında 2019 yılında yaklaşık 275 milyon insan uyuşturucu kullandı. Bu da 2010 yılına göre yüzde 22’lik bir artış olduğu anlamına geliyor.
►Cannabis (kenevir), dünya çapında tahmini 200 milyon kullanıcıyla hâlâ en yaygın kullanılan uyuşturucu.
►ABD’de, 2021 Nisan ayı itibarıyla 12 aylık dönemde, bir önceki yıla göre yüzde 28,5’lik bir artışla tahminen aşırı doz uyuşturucu nedeniyle 100 bin 306 ölüm gerçekleşti.
►Güney Amerika’daki organize suç grupları, salgının ilk birkaç ayında yaşanan mali kayıpları telafi etmek için bölge içi ve dışındaki yasadışı pazarlara sevkiyat miktarlarını artırdı. Covid-19 kısıtlamalarına rağmen kaçakçılar tarafından kullanılan rota ve ağların sayısı arttı. Hava ve deniz yolları, çok tercih edilen bir yöntem haline geldi.
►Güney Asya, dünyada en yüksek afyon kullanım oranlarından birine sahip. Bölgedeki 15-64 yaş arası kişilerin yüzde 1,1’i afyon kullanıyor. Afganistan, yasadışı afyon üretiminde lider konumunu koruyor. Ülke, 2021 yılında 6 bin 800 ton potansiyel üretim miktarıyla yasadışı afyonun en fazla üretildiği ülke.
►Avrupa’da Covid-19 kısıtlamalarının, uyuşturucu arzı ve talebi üzerinde sınırlı etkisi oldu. Sentetik uyuşturucu üretimi ve kokain seviyesinde azalma olmadı. Batı Asya’dan eroin ve Fas’tan Avrupa’ya kenevir reçinesi kaçakçılığı için kara yolu yerine deniz yoluna geçildiği gözlendi.
Raporları dünyayla aynı anda Türkiye kamuoyuyla paylaşan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, INCB’nin uyuşturucuyla mücadele için önerilerini şöyle sıraladı:
►İstihbarat paylaşımı, yasadışı mali akışları araştırmak ve organize suç ağlarını belirlemek için ulusal ve uluslararası düzeylerde uzmanlaşmış görev güçleri oluşturulması,
►Etkin şeffaflığı ve uygun cezaların verilmesini sağlayacak yasalar,
►Kara para aklamayla mücadele önlemlerinin daha da güçlendirilmesi.
HABER MERKEZİ