Sağlık çalışanları koronavirüs salgınının ikinci yılı nedeniyle birçok kentte eylem yaptı: Salgından ‘başarı hikayesi’ çıkarıp siyasi rant hedefiyle politikalar üretildi. Unutmayacağız ve affetmeyeceğız
Sağlık çalışanları, “Pandeminin Ağır Sonuçlarının Sorumlularını Biliyoruz” slganıyla tüm ülkede eş zamanlı yaptıkları eylem ve etkinliklerde, pandeminin 2’nci yılında yaşanan sorunlar ve bunun sorumlusu olan iktidarın tutumuna dair açıklamalar yapıldı. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” sözlerine de tepki gösteren sağlık çalışanları ayın 14 ve 15’inde greve olacaklarını hatırlattı.
Sağlık çalışanların eylem ve etkinlikleri il il şöyle:
Ankara: 519 sağlık emekçisi yaşamını yitirdi
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (THB), Türk Hemşireler Derneği (THD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Psikologlar Derneği, koronavirüs pandemisinin Türkiye’de görüldüğü ilk vakanın yıl dönümünde Sağlık Bakanlığı önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamada konuşan Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanlarında ve altyapısında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde hamdolsun Türkiye, bu sürece olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır” sözlerini hatırlatarak, salgının Erdoğan’ın söylemleri gibi yaşanmadığın ve sürecin yönetilemediğini ifade etti.
Özsoy, ilk vakanın ardından geçen iki yıl sonunda Türkiye’nin 14,5 milyon vakayla dünyada dokuzuncu sırada yer aldığını ve salgını en ağır yaşayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın ölümlere dair açıkladığı verilerin bile yüksek olduğunu belirten Özsoy, gerçek ölüm rakamının 250 binin üzerinde olduğunu söyledi. Özsoy, “Bu dönemde izinsiz, angarya koşullarında, yeteri ve uygun olmayan koruyucu ekipmanla çalışmak zorunda kalan yüzbinlerce sağlık emekçisi enfekte oldu. 519 sağlık emekçisi meslektaşımız hayatını kaybetti” dedi.
Pandemi döneminde hükümetin işçilerin çalışmaya devam etmesi yönündeki “çarklar dönecek üretim sürecek” şeklindeki ısrarını hatırlatan Özsoy, çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek yönündeki çağrılara karşı hükümetin bu ısrarının sermayeye destek ancak emekçiye açlık ve ölüm olarak döndüğünü söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’de sağlıkçıların eylemine destek verdi.
İzmir
İzmir Sağlık Platformu, ikinci yılını dolduran koronavirüse dair Konak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, koronavirüs salgının üzerinden 2 yıl geçtiğini anımsatarak, 14.5 milyon vakayla dünyada dokuzuncu sırada yer alan Türkiye’nin salgını en ağır yaşayan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Diyarbakır’dan Erdoğan’a yanıt
Amed Sağlık Platformu, koronavirüs salgının ikinci yılına dair Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, KESK ve DİSK üyeleri de katıldı.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, 2 yıl geçmesine rağmen salgına karşı hala yeterli tedbirlerin alınmadığını söyledi. Algıyı yürütme üzerinden salgın sürecinin yürütüldüğü söyleyen Turan, salgın sürecinin en büyük yükünü sağlık emekçilerinin taşıdığını kaydetti. Yetkililerin seslerini duymadığına dikkati çeken Turan, izin, istifa ve emekli olma gibi haklarının da ellerinden alındığına kaydetti. Turan, “Cumhurbaşkanı ‘bırakın gidiyorlarsa gitsinler’ dedi. Bize bu ülkeden gitmenin yolunu gösterdiler ama biz yıllardır bu ülkede hekimlik yapıyoruz. Bırakmadık, burada olup hekimlik yapmaya devam edeceğiz” dedi.
SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak ise, Türkiye’nin salgını en ağır yaşayan ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamlara göre vefat sayısının 95 bin olduğunu ama gerçek rakamların 250 binin üzerinde olduğunu aktaran Orak, “Salgın değil algı yönetimine çalışıldı, salgından ‘başarı hikayesi’ çıkarıp siyasi rant hedefiyle politikalar üretildi. Temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek çağrılarına rağmen ‘Çarklar dönecek, üretim sürecek’ ısrarı ile salgın devam etti. Destek sermayeye, açlık emekçiye düştü” şeklinde konuştu.
Mersin
Sağlıkçılar tarafından Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamaya, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Burada açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Salgın tabii ki bitecek. Sorumluları biliyoruz. Biliyoruz ve unutmuyoruz. Unutmuyoruz ve affetmiyoruz” dedi.
Urfa: Hükümet entübe olmuştur
TTB, SES ve Diş Hekimleri Odası, Mehmet Akin İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Urfa TTB Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, yanlış yürütülen politikalar, alınmayan önlemler nedeniyle pandemi sürecinde sağlıkçıların yaşamlarından olduğunu söyledi. Yüksekyayla,”Sorumluları biliyoruz, affetmiyoruz” dedi.
Ardından konuşan SES Şube Eşbaşkanı Salih Karataş ise, “Tüm insani, toplumsal taleplerimiz engellenmiştir. Hükümet entübe olmuştur. Bundan kurtulabilmek için demokratik adımlar atılmalı, neoliberal politikalardan vazgeçilmesi gerekmektedir. Var olan hükümet pandemiyi yürütemediğinden ölümlere sebebiyet vermiştir. Bir yere gitmiyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz. Gidecek olan biri varsa ilk seçimlerde hükümettir, hükümetin yandaşlarıdır” dedi.
Öte yandan, Hatay, Van, Adana ve Mardin’de de sağlık çalışanları eylem yaptı.
HABER MERKEZİ