Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı birçok kentten eş zamanlı kara, hava ve denizden başlattığı harekat 15. gün devam etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Katliama son verin” çağrısı yaptı. BM verilerine göre savaşta 2 milyon 316 bin kişi yerinden edildi
Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi 15. günde. Savaş 10 Mart 2022 Perşembe günü de durmadı.
Lugansk’ın kontrolünü elinde bulunduran Rusya yanlısı milis güç, Ukrayna güçleri tarafından son 24 saat içinde altı kez vurulduklarını duyurdu. Doğal gaz ve elektrik hattının zarar gördüğü Pervomaysk’te bir sivilin yaralandığı kaydedildi.
2 milyon 316 bin mülteci
BM Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, 24 Şubat-8 Mart 2022 arasında 2 milyon 316 bin kişinin mültecileşip Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi. Polonya’ya 1 milyon 412 bin 503, Macaristan’a 214 bin 160, Slovakya’ya 165 bin 199, Rusya’ya 97 bin 98, Romanya’ya 84 bin 671, Moldova’ya 82 bin 762, Belarus’a 765 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 258 bin 844 mültecinin geçtiği kaydedildi. 18-23 Şubat’ta Donetsk ve Lugansk bölgelerinden 96 bin kişinin de Rusya’ya geçtiği kaydedildi.
Polonya sınır görevlileri de Ukrayna’dan Polonya’ya göç edenlerin sayısının 1 milyon 430 bini geçtiğini açıkladı.
Hastane saldırısına BM tepkisi
Ukrayna’nın Azak Denizi kıyısındaki kentlerinden Mariupol’de doğum hastanesine yönelik 9 Mart 2022’de gerçekleşen saldırının korkunç olduğunu belirten Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Bu anlamsız şiddet son bulmalı. Katliama son verin” açıklaması yaptı. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ukraynalı sivillerin kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan bir savaşın bedelini ödediğine dikkati çekti. Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının korkunç olduğunu ifade eden Guterres, ”Bu anlamsız şiddet son bulmalı. Katliama son verin” dedi.
Rusya açıklaması
DW haberine göre hastaneye saldırıda 3 kişi yaşamını yitirdi. BBC haberine göre kadın-doğum hastanesinin vurulmasına “savaş suçu” diyen Zelensky, hastanedekilerin sirenler çalınca sığınaklara kaçarak kurtulduğunu söyledi. Zelensky “Hastanedeki birileri Rusça konuşanlara kötülük mü yapmıştı? Suçları neydi? Yoksa bu bir hastanenin Nazilerden arındırılması mıydı?” dedi.
Beyaz Saray saldırıyı “barbarca” olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise “ahlaksızlık” dedi.
Peskov: Ordudan bilgi alacağız
Saldırıyı reddetmeyen Rusya’nın bazı yetkilileri Ukraynalı “milliyetçi taburların” hastaneyi kamuflaj olarak kullandığını öne sürdü.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Mariupol’deki hastane konusunda bilgi alacaklarını belirtti.
Peskov, “Ordudan mutlaka bilgi alacağız, orada ne olduğuna dair net bilgimiz yok, askerlerimiz elbette bilgi verecektir” dedi.
Rusya: 2900 askeri tesis vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısının 2 bin 900’ü geçtiğini savundu.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donbass’taki yönetimlerin Ukrayna’da Mariupol şehrini kontrol altına almak için operasyonlarını sürdüğünü ve ülke içinde ilerlemeye devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar Rus askeri birliklerinin Ukrayna’da 2 bin 911 askeri altyapı tesisini imha ettiğini kaydeden Konaşenkov, “Bunların arasında Ukrayna ordusuna ait 97 uçak, 107 insansız hava aracı, 141 hava savunma füze sistemi, 86 radar istasyonu, 986 tank ve zırhlı araç, 107 çok namlulu roketatar, 368 obüs ve havan topu, 749 özel askeri araç bulunuyor” dedi.
Sivillerin silah kullanması yasasına imza
Ukrayna Parlamentosu’nın (Verhovna Rada) 3 Mart’ta çıkardığı “Ukrayna’nın Savunmasında Sivillerin Yer alması” hakkındaki yasası Ukrayna başkanı Vlodimir Zelensky tarafından imzalandı. Yasa, Ukrayna’da savaş döneminde sivillere silah ve mühimmatın dağıtılması ve iade edilmesini düzenliyordu. Yabancı uyruklu vatandaşlar ile vatandaşlığı olmayan şahısları da kapsayan yasaya göre siviller, Ukrayna’ya yönelik saldırgan eylemlerde bulunanlara karşı silah kullanımından sorumlu tutulmayacak. Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinin ardından gönüllülere silah, mühimmat dağıtılmıştı. Birçok ülkeden yabancı savaşçı da gelmişti.
Rusya’nın da Ortadoğu’daki destekçisi yabancı savaşçıları, 1990’lardaki katliamlar sonrası denetim altına alınan Çeçenistan’dan binlerce Müslüman milisi cepheye taşıdığı basında yer almıştı.
Rusya’da kayyum hazırlığı
Rusya başkanı Vladimir Putin, Sergey Şoygu, Yuri Lujkov, Mintimer Şeymiyev gibi isimlerin kurduğu Birleşik Rusya Partisi (Yedinaya Rossiya), Telegram uygulamasından yaptığı açıklamada, sermayesinin yüzde 25’inden fazlası “dostane olmayan” ülkelere ait firmalara kayyum atayacaklarını kaydetti. Açıklamada çıkacak yasanın “dostane olmayan ülkelere” ait ve sermayesinin yüzde 25’inden fazlasının yabancıların oluşturduğu şirketlere yönelik uygulanacağını duyurdu.
Yasa ile Ukrayna’ya operasyona karşı çıkıp Rusya’ya yaptırım uygulayan, Rusya’daki işleri durduran “dostane olmayan” denen ülkelerin vatandaşlarına ait şirketlere kayyum atanabilecek. Birleşik Rusya Partisi Putin ve Dmitri Medvedev kontrolünde. Çok sayıda şirket Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. Google ve Youtube da Rusya’da çevrimiçi reklam satışını kısa süre önce durdurmuştu.
DIŞ HABERLER