8 Mart Dünya kadınlar Günü dolaysıyla kadınlar meydanları doldurdu. Kadınlar ‘Şimdi özgürlük zamanı’ diyerek alanlarda taleplerini dile getiriyor
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla alanlarda taleplerini dile getiren kadınlar erkekliğe karşı meydanlarda direniyor. Savaş, sömürü ve talan düzenine karşı kazanımlarını korumaya çalışan kadın örgütleri, alanlarda dayanışmayı koruyor.
Bölge kentlerinde ise Diyarbakır, Dersim, Mardin, Batman, Şırnak ve Van’da meydanlara inen kadınlar ‘Şimdi özgürlük zamanı’ şiarıyla taleplerinin dile getiriyor;
Diyarbakır
Diyarbakır’da kadınlar İstasyon Meydanı’nda buluştu. Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, “Dem dema azadiya jinan e” (Kadın özgürlük zamanı) şiarıyla düzenlenen miting için kadınlar kentin çeşitli noktalarında bir araya geldi.
Mitinge giden bütün alanlara yüzlerce polis ve çok sayıda zırhlı araç yerleştirildi.
Miting alanına, üzerine “Girtiyên newxeş rûmeta me ne” (Hasta tutuklular onurumuzdur), “Yoksullaştırmaya ve kadın düşmanlığına karşı alanlardayız”, “Ez Kurd im, perwerdehiya bi kurdî daxwazim” (Kürdüm, anadilde eğitim istiyorum) ve “Direnişimizi Garibeden Israrımızı Garibe Anadan, Gülümseyişimizi Deniz’den aldık” pankartları asıldı. Yine tutuklu Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla “Aysel’in hafızası hafızamızdır” pankartı asıldı.
📢Diyarbakır'da kortejleri polis tarafından engellenen kadınlar hep birlikte 'Diren Ha Diyarbekir' şarkısını seslendirdi#8M2022 https://t.co/ce2hnwHeYg pic.twitter.com/TTzmJvBKEY
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) March 8, 2022
Geçişlere izin verilmesinden bir süre sonra noktalarda uzun kuyruklar oluştu. Kadınlar, rengarenk giysileri ve başlarına taktıkları sarı, kırmızı ve yeşil renklerdeki flamalarla alana akmaya başladı. Birçok kadın, “Jin, jiyan, azadî” yazılı bayraklar ile hasta tutukluların durumuna dikkat çeken dövizler taşıdı.
Mitinge kortejler şeklinde giriş yapmak isteyen kadınlar ise, uzun süre polisler tarafından engellendi. Polis ile yaşanan arbede sırasında polis gözaltı yaptı. Kadınlar, polisin “Dikkat, dikkat polis konuşuyor” anonsuna, “Dikkat, dikkat kadınlar konuşuyor” şeklinde karşılık verdi.
Engellemelere rağmen ala kadınlar tarafından dolduruldu. Miting, tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
Tertip komitesinin konuşmasından sonra Garibe Gezer’in annesi Halime Gezer sahneye çıkıp, alandakileri selamladı. Meydandan yükselen zılgıt sesi karşısında duygulanan anne Gezer, “Garibe sizsiniz” diyerek, tüm tutukluların serbest bırakılmasını istedi.
Şimdi yoksulluk nafakasını kaldırmayı tartışıyorlar’
Coşkunun bir an olsun dinmediği miting, konuşmalarla devam etti. Alandaki kitleye seslenen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK üyesi Döne Gevher Koyun, kadınların bir haftadır tüm engellemelere rağmen erkek-devlet şiddetine karşı renkleriyle alanlarda olduklarını belirtti.
İktidarın kadınlara yönelik politikalarını eleştirip, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedildiğini anımsatan Koyun, “Sözleşmeyi bir gecede feshedenler şimdi yoksulluk nafakasını kaldırmayı tartışıyor. Yoksulluğun bu kadar derinleştiği bir süreçte bunun tartışılmasını kabul etmiyoruz. Direneceğimizi tekrardan söylüyoruz” dedi.
‘Tecrit yönetim biçimi haline gelmiş, mücadelemizle, duruşumuzla tecrit kırılacak ve İmralı kapıları açılacak’
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise yaptığı konuşmada PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekip, tepki gösterdi. Tecridin tüm topluma yayıldığını belirten Başaran, İstasyon Meydanı’nda karşılaştıkları tabloyu “tecrit hali” olarak nitelendirdi. Başaran, “Duruşumuzu tecrit altına almaya çalışıyorlar. Tecrit yönetim biçimi haline gelmiş. Bu tecritle zindanlarda tutulan binlerce arkadaşımızı yok etmeye çalışıyorlar. Her zaman söylüyoruz; bu coğrafyada bir sorun var ve bunun çözüm adresi de bellidir. Çaresi İmralı kapılarının açılmasıdır. Barış isteyen kadınlar olarak yaşamımız üzerindeki tecrit kaldırılıncaya kadar mücadele edeceğiz. Bizim mücadelemizle, duruşumuzla tecrit kırılacak ve İmralı kapıları açılacak” diye konuştu.
Erdoğan’a “Siz gideceksiniz” diye seslenen Başaran, “Asla bu kazanımlarımızı bırakmayacağız. Kadınların mücadelesi onların Saraylarını yıkacak. Özgür ve eşit bir sistem kuracağız” diye kaydetti.
Başaran, son olarak dokunulmazlığı kaldırılan Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’e dair şunları söyledi: “Semra Güzel bu kentin iradesiydi ve kadınların iradesiydi. Bu ittifak, kadın düşmanı politikalarıyla bugün irademizi elimizden almak istiyor. Semra Güzel bu halkın ve kentin iradesidir” diye konuştu. Binlerce kadın, Başaran’ın bu sözleri üzerine “Semra Güzel irademizdir” sloganları attı. Başaran’ın konuşmasının ardından sanatçı Ayfer Düzdaş sahne aldı.
Dersim: Gülistan Doku nerede?
Dersim’de kadınlar, Seyit Rıza Meydanı’nda 8 Mart’ı kutlamaya başladı. Dersim Kadın Platformu tarafından “Yoksulluğa, Eşitsizliğe, Şiddete ve Savaşa Karşı Örgütü Mücadeleye” şiarıyla yapılacak kutlama için kadınlar Sanat Sokağı’nda bir araya gelip, buradan meydana doğru yürüyüşe geçti.
Ellerinde “Kadın tutsaklara özgürlük”, “Kadın kadının yurdudur”, “Emeğin gaspına karşı örgütlüyüz”, “Erkek egemenliğine karşı ayaktayız”, “Cezasızlık politikalarına karşı ortak mücadeleye” yazılı dövizler bulunan kadınlar, yine cezaevinde tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk ile milletvekilliği düşürülen HDP’li Semra Güzel’in fotoğraflarını taşıdı. Seyit Rıza Meydanı’na ulaşan kadınlar, burada çalınan davul ve zurna eşliğinde halay çekerek 8 Mart’ı kutladı.
Miting, Dersim Kadın Platformu’ndan Fatma Argın Taşkale’nin açılış konuşması ile başladı. Erkek egemenliğine, eşitsizliğe, şiddete, savaşa, emek sömürüsüne ve yoksulluğa karşı kadınlar olarak bir kez daha alanlarda olduklarını dile getiren Taşkale, 8 Mart’ın kadın mücadelesinin sembolü olduğunu belirtti.
Van
Van’da Musa Anter Parkı’nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi coşkuyla başladı. Kentin bir çok noktasından gelen kadınlar, alana kurulan 4 arama noktasından girdi. “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla alana gelen kadınlar, çalınan müzik eşliğinde halaya durdu. Kiras-fistanlarıyla alanı renk cümbüşüne çeviren kadınlar, “Deniz Poyraz isyanımızdır”, “Ez jinim, ez Kûrdim”, “Êdî bes e”, “Bijî berxwedana zindana”, “Gariba Gezer nemir e” ve “Êdî bes se, dem dema Jinan e” lolipopları ile TJA flamalarını taşıdı. Miting tertip komitesi tarafından hazırlanan ve üzerinde “Garibe Gezer”, “Ekin Wan” yazılı lolipopların taşınmasına ise izin verilmedi.
Van’da yüzlerce kadın #8Mart mitinginde bir araya geldi
Jin jiyan azadî #8M2022 #8êAdarê pic.twitter.com/NdzNq7MRCd
— Jin (@JinDergi) March 8, 2022
Batman
Batmanlı kadınlar ise 8 Mart Kadın Parkı’nda düzenlenen ve saat 12.00’de başlayan miting için saatler öncesinden alana gelmeye başladı.
Rengarenk yöresel elbiseleriyle miting alanına gelenler arasında Batman Barış Anneleri Meclisi, HDP ve DBP örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, KESK bileşenleri, Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) gibi sivil toplum örgütlerinin kadın yöneticileri ve üyeleri de yer aldı.
Silopi: Kürt halkının birliği kurulmadan özgürlük gelmez
Şırnak’ın Silopi ilçesinde, kadınlar Newroz Alanı’nda buluştu. Silopi mitingine HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA, HDP Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra binlerce kadın katıldı. Rengârenk ulusal kıyafetler ile mitinge katılan kadınlar, “Dem, dema azadîya jinan e” pankartı açarak sık sık “Jin jîyan azadî”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî berxwedana jinan” sloganları attı.
‘Cezaevlerini boşaltacağız’
Konuşan HDP’li Meral Danış Beştaş ise, Kürt halkı üzerinde kirli politikaların yürütüldüğünü baelirterek şunları söyledi: “Bu yüzyılda dahi kadınların kendi anadillerinde eğitim görmesi engelleniyor. Bu şekilde Kürt halkını soluksuz bırakacaklarını hesap ediyorlar. Botan’dan bunu düşünenlere sesleniyoruz; vallahi sizleri göndereceğiz, bizler kalacağız. İktidarın bu politikalarına karşı çıktığı için yüzlerce arkadaşımız cezaevine konuldu. Bugün bile Kobanê kumpas davası görülüyor. Bu dava kapsamında Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel Ayla Akad Ata, Aysel Tuğluk, Figen Yüksekdağ ve daha yüzlerce arkadaşımızı cezaevlerine atıldı. Cezaevlerinde direnen kadınlara binlerce kez selam olsun. Bizler de hep birlikte cezaevlerinin sesi olacağız ve yakında bütün cezaevlerini boşaltacağız.”
‘Öcalan sesi halka ulaştırmalı’
Bu ülkeye özgürlük ve barışın gelmemesi için yıllardır İmralı’da tecrit uygulandığına dikkati çeken Meral Danış Beştaş, “Sayın Öcalan her konuşmasında bu topluma barışı getireceğini belirtiyor. Bir masa kurulursa bir hafta içerisinde bu sorunu çözeceğini dile getiriyor. Ancak Sayın Öcalan’ın karşısında olanlar ise savaşta ısrar ediyor. Çünkü savaş hem onları zenginleştiriyor hem de iktidarlarını sürdürmelerine neden oluyor. Biz de bu yüzden savaş ve tecridin karşısındayız. Sayın Öcalan üzerinde uygulana tecrit derhal kaldırılmalı ve sesi halka hemen ulaştırılmalıdır. Halk da Öcalan’ın sesini duymak istiyor. Botan’ın sesi de bugün Ankara’ya ulaşmıştır” diye konuştu.
Partilerine dönük açılan kapatma davasına da değinen Meral Danış Beştaş, “Partimizi kapattıklarında halkımızın farklı bir yere gideceğini hesap ediyorlar. Şunu iyi bilsinler ki; bu halk kendi yolunu bulur ve yeni bir yol inşa edecektir. Halkımızla birlikte mücadelemiz sürecektir. O yüzden kimse üzülmesin” ifadelerini kullandı.
Kürt kadın birliği platformu: 8 Mart birliğe vesile olsun
Ardından mitingete Kürt Kadın Birliği Platformu tarafından gönderilen mesaj okundu. Mesajda, “Kürt kadınları dilimiz, kültürümüz ve tarihimizle başarılıyız. Ve tüm Kürt kadınlarını kendi dillerini konuşmaya ve kendi kültürlerini yaşatmaya çağırıyoruz. Ve farklı fikir, din ve inançlarımıza sahip çıkalım ve Kürt kadın birliği çatısı altında birleşelim. 8 Mart’ın Kürt kadınları ve Kürt halkının birliğine yol açacağı konusunda hemfikiriz. Bu duygularla, özellikle Kürt kadınları ve tüm dünyadaki kadınlar için 8 Mart’ı kutluyoruz” denildi.
Konuşmaların ardından sanatçı Xecê, Hediye ve Koma Dengê Jinên Azad grupları sahne aldı. Rengarenk kıyafetler giyen Botanlı kadınlar ise söylenen ezgiler ve atılan sloganlar eşliğinde halaylar çekti.
Mardin/Nusaybin: Biz anneler barış istiyoruz
Mardin Nusaybin ilçesinde kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla şölen düzenledi. Newroz alanında düzenlenen şölene, kadınlar ulusal kıyafetleri ile katıldı. Alana giren kadınlar, ellerinde “Jin jiyan azadî” yazılı flamalar ile “Uzayda ve her yerdeyiz. Erkek egemenliğini yeneceğiz”, “Dem dema xwedî derketina nîrxane”, “Hakikate yürüyen kadınlar sizin baskı ve işkencelerinize boyun eğmeyecek” ve “Bijî 8’ê Adarê, dem dema azadîya jinan e” dövizler taşıdı.
“Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo”, “Bi can bi xwin em bi tere ne ey Serok” sloganlarıyla şölene katılan kadınlar, zılgıtlar eşliğinde halaya durdu. Saygı duruşuyla başlayan şölende, “Şehid namirin” sloganları atıldı.
Barış Anneleri Meclisi Nusaybin Sözcüsü Perihan Altuğ, konuşmasında cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile AKP iktidarının savaş politikalarına dikkat çekerek, “Biz anneler barış istiyoruz. Tutsakların özgürlüğünü istiyoruz. Bunun için de mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü ilan edilmesine kadar yaşanan süreci anlatırken, Newyork’ta kadınların yaktığı meşaleyi bugün Kürt kadınlarının alevlendirdiğini söyledi. Kürt kadınlarının mücadelesinin bugün dünyanın tamamına örnek olduğunu ifade eden Taşdemir, Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların kadın merkezli yeni bir sistemi hayata geçirmek için mücadele ettiklerini dile getirerek, “Rojava kadınları bugün DAİŞ karanlığını yırtarak, kadın yaşamını inşa ediyor. Selam olsun onlara. Doğu’da kadınlar İran rejimine, Güney’de rejime karşı, burada erkek devlete karşı mücadele veriyor. Kürt kadınları her yerde erkek egemen rejime karşı mücadele veriyor. Hepsine selam olsun. Kürt kadınları güçlerini direnen kadınlardan, Garibe Gezer’den Deniz Poyraz’dan alıyor. Kürt kadınları direniyor. Her yerde direniyor” ifadelerini kullandı.
Cezaevlerinde de kadınların mücadele ettiklerini dile getiren Taşdemir, mahkeme salonlarında kadınların demokrasi, barış, özgürlük, Kürtlere ve Kürdistan’a statü istediklerini ifade etti. Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına değinen Taşdemir, “Semra Güzel Kürt kadınlarının gerçekliğidir. Hepimizin gerçekliğidir” şeklinde konuştu.
Hakkari
Hakkari’de ise bir araya gelen kadınlar 8 Mart’ı halaylarla kutladı.