Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya hava, kara ve denizden askeri müdahalesi 11. gün de durmadı. İtalya, Rus oligarkların yat ve gayrimenkullerine el koydu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın komşusu Polonya’da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Kiev’e daha fazla silah yardımı ile Rusya üzerinde uluslararası baskıyı artırmayı görüştü. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de Blinken ile Ukrayna ve Tayvan’ı görüştü
Rusya-Ukrayna Savaşı 11. günde devam etti. 6 Mart 2022 Pazar günü de Ukrayna kentlerine bombardıman devam etti.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, Rusya’nın son 24 saat içinde Ukrayna’ya ait 10 uçak ve helikopteri düşürdüğünü iddia etti. Konashenkov, Ukrayna’nın Starokostantiniv Askeri Hava Üssü’nün vurulduğunu kaydetti.
Rusya Savunma Bakanlığı: Savaşan hava unsurların neredeyse tamamı yok edildi
Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’daki savunma tesislerini yüksek hassas silahlarla vuracağını belirtti.
Söz konusu tesislerde Ukrayna’nın daha sonra çatışma bölgelerine konuşlandırılmak üzere Rus saldırıları sonucunda hasar gören askeri teçhizatı tamir etmeye çalıştığını ifade eden Konaşenkov, personele hayatlarını korumak için vurulacak tesisleri terk etmeleri çağrısı yaptı. Konaşenkov, “Ukrayna’nın savaşan hava unsurlarının neredeyse tamamı yok edildi.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Dışişleri: 52 ülkeden deneyimli gönüllüler bize geliyor
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukraynalılarla yan yana savaşmak için 52 ülkeden gönüllünün geldiğini söyledi.
Kuleba, çevrim içi düzenlenen basın toplantısında konuşan Kuleba, “Gelen talepler değerlendiriliyor. Dünyanın özgür insanlarının harekete geçmesi şaşırtıcı. Şu anda 52 ülkeden deneyimli gaziler ve gönüllüler bize geliyor. Bu onların arzusudur. Biz onları tutmadık ve hiçbir şekilde teşvik etmiyoruz. Bu sadece iyiliğin yanında savaşmak isteyenlerin istekleri” dedi.
Kuleba, Ukrayna’da savaşmak için yabancılardan gelen toplam başvuru sayısının 20 bine yaklaştığını bildirdi.
Ukrayna Sağlık Bakanı: 34 hastane hasar gördü
Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Liashko, Rusya tarafından yapılan bombardıman sonucu Ukrayna’da 34 hastanenin zarar gördüğünü ve bazılarının hizmet veremeyecek durumda olduğunu belirtti. Bu durumun Cenevre Sözleşmesi’nin açık bir ihlali olduğu vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı hastanelere yapılan saldırıların Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirterek Dünya Sağlık Örgütü tarafından dün yapılan açıklamaya dikkat çekti. DSÖ dünkü açıklamasında “Bugün itibariyle DSÖ, Ukrayna’da sağlık hizmetlerine yönelik 6 doğrulanmış saldırı raporu yayınladı. Daha fazla rapor doğrulanıyor. DSÖ, 6 ölüm ve 11 yaralanmaya neden olan bu saldırıları şiddetle kınıyor. Sağlık tesisleri, personel ve hastalar hedef değildir” dedi..
Putin ile Macron telefonda görüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Macron ile Putin’in görüşmesi 1 saat 45 dakika sürdü. Açıklamada görüşmenin Macron’un talebi üzerine gerçekleştiği belirtildi.
Putin, Macron’la da perşembe günü Zaporijya nükleer santralinde çıkan yangını ele aldı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, yangından Ukraynalı radikalleri sorumlu tuttu. Açıklamada, “Putin [Macron’a], Zaporijya nükleer santrali bölgesindeki Ukraynalı radikallerin provokasyonu hakkında bilgi verdi. Radyasyon seviyeleri normal” denildi. Putin görüşmede Ukrayna’yı, liman kenti Mariupol’daki sivillerin kenti terk etmelerini engellemekle de suçladı.
Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’nın dışındaki eğitim binasında perşembe günü sabaha karşı çıkan yangının ardından Kiev hükümeti Rusya ordusunu santrale saldırmakla suçlamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı ise eğitim binasına saklanan Ukraynalı sabotajcıların bölgedeki Rus askerlerine ateş açarak provokasyon yaptıklarını ve karşı ateşi tetikledikten sonra binayı ateşe vererek kaçtıklarını savunmuştu.
Sivillerin tahliyesi yine durdu: Taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçladı
Ukrayna’nın doğusunda bulunan liman kenti Mariupol’da sivillerin tahliye edilmesi için sağlanan ateşkes ikinci gününde de sallantıda. Tahliyelerin durduğu belirtilirken, Rusya ile Ukrayna ateşkes ihlalleri nedeniyle birbirini suçladı.
Mariupol Şehir Konseyi, “Sivillerin planlanmış tahliyesi, Rusya’nın saldırıları nedeniyle mümkün olmadı” açıklaması yaptı. Konsey, “İnsanları bu koşullar altında kentten çıkarmak son derece tehlikeli” ifadelerini kulandı.
Donetsk Halk Milisleri Sözcüsü Eduard Basurin ise Ukrayna tarafının Mariupol ve Volnovaha’daki sivillerin tahliyesi için ateşkes rejimine uyulması yönünde garanti vermeyi reddettiğini söyledi. Rusya tarafı ayrıca, şu ana dek yaklaşık 300 kişinin tahliye edildiğini de duyurdu.
Mariupol kentinde dün ilan edilen ateşkes karşılıklı saldırılar nedeniyle uygulanamamış, sivillerin tahliyesi için bugün yerel saatle 10.00-21.00 arasında yeniden geçici ateşkes kararı alınmıştı
Mariupol kenti için uyarı: Felaket
Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde insanlık dramı yaşandı. Siviller iki tarafın ateşi arasında mahsur kaldı. Kısmi ateşkesler ve koridor açma sözlerine rağmen Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin tamamen çıkması mümkün olmadı. Siviller köprü altları gibi bulabildikleri yerlerde bombalardan, şarapnel parçalarından, kurşunlardan korunmaya çalıştı.
Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres-MSF) adlı sivil toplum örgütünün üst düzey bir yetkilisi, Mariupol limanındaki insani durumun “felaket” olduğunu ve sivillerin tahliye edilmesinin hayati önem taşıdığı konusunda uyardı.
İrpin bölgesinde bombardıman
Başkent Kiev’e yakın İrpin bölgesinde Ukrayna ve Rus güçleri arasında çatışmalar sürdü. Pazar günü şiddetli patlamalar yaşandı. Çocuk ve yaşlıların ağırlıkta olduğu siviller evlerini terk ederek Kiev’e geçmeye çalıştı. Sivil yerleşimin bombardıman sonucu harabeye döndüğü görüntüler yayınlandı. İrpin’de gazetecilerin çekim yaptığı bölge de bombalandı. Panik yaşandı.
İşçiler mahsur kaldı
Türkiye’den Ukrayna’ya çalışmaya giden inşaat işçileri bölgede mahsur kaldı. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan işçilerden Abdullah Beder ve Ferit Koçer, yaşadıklarını anlattı. Ukrayna’nın Herson şehrinde bulunduklarını belirten Beder, zor durumda olduklarını ifade etti. Beder, “Şu an bulunduğumuz evde 5 kişiyiz. Çalıştığımız firma bize bir ev kiraladı. 11 arkadaşımız da bizden yaklaşık olarak 50 km uzaktadırlar ve onlar daha zor
durumdalar” dedi
1.5 milyon mülteci
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, savaşın ilk 10 günü içinde Ukrayna’dan 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.
Savaş uçağı konusu
Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir (Vladimir) Zelensky savaş uçağı talebini yine dillendirdi. Zelensky 5 Mart 2022 günü ABD Kongre üyeleriyle yaptığı video konferans görüşmesinde “Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var” dedi.
Ukrayna yönetiminin savaş uçağı talebi sonrası Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD yönetimi, Polonya ile Ukrayna’ya savaş uçakları temin etme konusunda görüşmeler yürüttü.
‘Odessa’yı bombalamaya hazırlanıyor’
Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, 5 Mart Cumartesi gecesi Ukraynalılara yönelik yaptığı ve canlı yayınlanan konuşmasında da “Ukraynalıların rüzgara karşı koyduğunu” söyledi ve “Şimdi sokağa çıkmalı ve şehirlerimizden bu belayı defetmelisiniz” çağrısı yaptı.
Zelensky bir açıklamasında da Rus güçlerinin Odessa şehrine bombardıman hazırlığında olduğunu da söyledi. Odessa hem tarımsal hem sanayi ticareti açısından önemli bir liman kenti. Odessa Ukrayna Donanması açısından da kritik önemde.
Sınırda görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya’da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüştü. Görüşme yoğun önlemelr altınd ayaklaşık 1 saat sürdü. Kiev’e daha fazla silah yardımı, Rusya üzerinde uluslararası baskı ele alındı. Blinken, “O ve Zelenskiy’in gösterdiği liderlik ve cesaret olağanüstü. ABD ve dünya onlarla ve Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecektir” dedi.
Erdoğan-Putin görüşmesi
Savaşın 11. günü AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda konuştu.
Doğal gaz tesisleri etkilendi
Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü, 6 bölgedeki 16 doğal gaz dağıtım istasyonunu kapatmak zorunda kaldıklarını duyurdu.
İtalya el koydu
İtalya, Rus oligarkların 143 milyon euro değerindeki yatlarına ve gayrimenkullerine el koydu.
ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Visa ve Mastercard, Rusya’daki operasyonlarını askıya aldı.
‘İngiltere’yi unutmayacağız’
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna-Rusya krizinde sert tutumuyla öne çıkarak ABD politikalarına destek veren İngiltere’yi hedef alan bir açıklama yayınladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, İngiltere’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin unutulmayacağını kaydetti. Zaharova, açıklamasında yaptırımların başını İngiltere’nin çektiğini belirterek İngiltere’nin Rusya’daki çıkarlarının bundan sonra gözardı edileceğini vurguladı.
İsrail Başbakanı Moskova ve Berlin’de
İsrail Başbakanı Naftali Bennett 5 Mart Cumartesi günü Kremlin Sarayı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya-Ukrayna Savaşı’nı görüştü.
Bennet, Putin’le yaklaşık 3 saat süren görüşmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile telefonda görüştü. Bennet 6 Mart’ta da Zelensky ile telefonlaştı. Bennett ile Zelenskiy arasında 24 saatte yaptığı üç telefon görüşmesi gerçekleşti.
İsrail Başbakanı Naftali Bennett 6 Mart’ta da Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Scholz ile Bennett görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, “Ortak hedef Ukrayna’daki savaşı mümkün olduğunca hızlı bitirmektir. Tüm gücümüzle bunun üzerine çalışacağız” dedi.
ABD-Çin görüşmesi
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’le telefon görüşmesi yaptı. Çin Küresel Televizyon Ağı’nın (CGTN) haberine göre, Vang Yi ve Blinken Ukrayna konusunda fikir alışverişinde bulundu. Ülkesinin Ukrayna meselesindeki tutumunun ilgili konunun esasına dayandığını söyleyen Vang Yi, Çin’in Rusya ve Ukrayna’nın sorunlarını müzakereler aracılığıyla çözmesini desteklediğini belirtti. Vang Yi, Ukrayna krizine dair Birleşmiş Milletler (BM) kararının, BM tüzüğünün amacı ve ilkelerine uygun olması gerektiğini vurgulayarak, tüm ülkelerin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini ifade etti. Mevkidaşıyla geçen yıl yaptığı görüntülü konuşmada, vardıkları mutabakatın ABD-Çin ilişkileri konusundaki en önemli şey olduğunun altını çizen Vang Yi, Amerikan tarafının son zamanlardaki eylem ve söylemlerinin bu uzlaşının tersine olduğunu kaydetti.
Vang Yi, Blinken’a Tayvan’ın Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu aktararak, ABD’nin Çin’in içişlerine müdahaleye son vermesi ve iki ülke ilişkilerinin korunması için somut adım atması gerektiğini söyledi. Ukrayna’ya müdahale sonrası BM ve BMGK’deki oturumlarda Çin Rusya lehine kararlar yerien “çekimser” oy kullanmıştı. ABD de aleyhte ve çekimser oy kullanan ülkelerin Rusya’ya karşı tepkilerini göstermeleri çağrısında bulunmuştu.
IMF: Şiddetlenirse ekonomik zarar çok daha yıkıcı olacak
Uluslararası Para Fonu (IMF) savaşın ve peşisıra Rusya’ya yönelik başlayan yaptırımların küresel ekonomiye “ciddi etkileri olacağını” kaydetti. “Şu an durum stabil değil ve genel görünüm olağandışı şekilde belirsiz. Durumun şu anda bile çok ciddi ekonomik sonuçlar yarattığı gözüküyor. Eğer çatışmalar şiddetlenirse ekonomik zarar çok daha yıkıcı olacaktır.”
IMF, Ukrayna ve Rusya’yla yakın ekonomik ilişkileri bulunan ülkelerin özellikle bu durumdan çok ağır şekilde etkileneceğini; bu ülkelerde bazı ürünlerin bulunamayacağını, arz dengesinde sorunlar yaşanacağını belirtti.
DIŞ HABERLER