Güvencesiz bir şekilde tütün tarlalarında çalışan Adıyamanlı kadınlar endişeli. Kadınlar ‘Tütünün bu sene 8 TL olursa yiyecek ekmeği bile bulamayacağız’ dedi.
Adıyaman’da binlerce ailenin tek geçim kaynağı olan tütünün Mart ayında ekilmesinin ardından toplanmasına başlandı. Kentin en büyük ekonomisini oluşturan tütün, özellikle Çelikhan ve köylerinde yaygın olarak ekiliyor. Balıkburnu köyünde geçimini tütün ile sağlayan yurttaşlar, güvencesiz çalışma koşullarından ve emeklerinin karşılılığını alamamaktan dolayı tepkili. Adıyaman-Malatya yol ayrımında Alevi yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Balıkburnu köyünde geçimini tütün ile sağlayan Sevcan Sucu, tütünün yasaklanması durumunda geçimlerini sağlayamayacaklarını belirtti. Sevcan, “Ne sigortam var ne de sağlık güvencem. Aralıksız 20 yıldır tütün tarlasında çalışıyorum” diye vurguladı.
Mecburen ekiyoruz
Toplama işinin Ekim ayına kadar devam ettiğini ifade eden Sevcan, köyün tek geçim kaynağının da tütün olduğunu ekledi. “O da olmazsa geçimimizi sağlayamayız” diyen Sevcan, geçen sene tütünlerinin ellerinde kaldığını da vurguladı. Sevcan, “Tütünün çilesi çok. Tohum dikmesi, çapası, sadır yapılması, güneş altında saatlerce çalışması, toplaması, asması yorucu oluyor. Bu kadar zahmetine rağmen geçen seneki tütünler elimizde kaldı, satış yapamadık. Bu sene mecburen yeniden tütün yaptık, yoksa aç kalacaktık” dedi.
Ekmeğe muhtaç oluruz
Tarlalarda yaşanan su sorunundan kaynaklı tartışmalar yaşandığını dile getiren Sevcan, şöyle devam etti: “Tütünün bu seneki satış fiyatı henüz belli olmadı ancak 8 TL’ye satışa sunulacağı iddia ediliyor. Eğer 8 TL olursa işçilere günlük olarak verdiğimiz 80 TL yevmiyeyi nasıl sağlayacağımızı bilmiyoruz. Zaten ekmek dışında başka bir şey yiyemiyoruz, böyle olursa yiyecek ekmeği bile bulamayacağız. Aç kalacağız. Kendimize ait bir zamanımız yok, tatilimiz yok. Sabah 5’den gece 3’e kadar çalışıyoruz ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz.”
ADIYAMAN