Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Rusya sınırındaki ülkelerden Finlandiya’da yeni arayışlara neden oldu. NATO üyeliği için imzalar toplandı. Finlandiya’nın silahlanması kararı alındı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da silahlanmaya daha çok para ayıracaklarını söyledi
Rusya-Ukrayan Savaşı başladıktan sonra Finlandiya’da silahlanma ve NATO üyeliği tartışması alevlendi.
Finlandiya Parlamentosu 50 bin kişinin imzasıyla Parlamentoya getirilen “NATO’ya üyelik başvurusu için referandum gitme” önerisini tartıştı.
Parlamentoda konuşmalar sonrası NATO için referanduma gitmenin erken olduğu belirtilirken ülkenin savunmasının güçlendirilmesi ve daha fazla silahlanma kararı çıktı.
Görüşme sonrası açıklama yapan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, kamuoyu araştırmalarında halkın NATO’ya girmesi yönünde istekli olduğunu, ancak üyelik konunusunun dikkatlice incelenmesi gerektiğini söyledi. Marin, ülkesinin NATO konusunda “hızlı bir katılım sürecinin işletilmesini tercih etmediğini” vurguladı.
Yüzde 19’dan yüze 53’e
Finlandiya devlet televizyonu YLE’nin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 53’ü Finlandiya’nın NATO üyeliğine “evet” derken yüzde 28’e karşı çıktı. Yüzde 19’u ise görüş belirtmedi. 2017’de yapılan araştırmada halkın sadece yüzde 19’u NATO üyeliğine destek vermişti
Rusya’nın NATO üyeliği konusunda uyardığı ülkelerden İsveç’in (Sweden) Başbakanı Magdalena Andersson da ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya ordusunun Ukrayna’ya girmesinin ardından İsveç’in güçlü bir savunmaya sahip olması için harekete geçeceklerini söyledi. Genel tehdit seviyesinin yükseldiğini vurgulayan Andersson, silahlanmaya daha fazla para ayıracaklarını ve hükûmetin savunmaya daha fazla kaynak ayıracağını kaydetti.
Rusya tehdit etmişti
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova 25 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında “Finlandiya ve İsveç’in öncelikle bir askeri blok olan NATO’ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır” demişti.
HELSİNKİ-STOCKHOLM