Rusya Başkanı Putin’in nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri kapsayan birimlere işaret ederek ‘Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum’ açıklaması yapmasına, Çin’den yanıt geldi
Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, silahlı kuvvetler bünyesindeki nükleer kuvvetleri yüksek alarma geçirmesinin ardından tüm tarafların sakin kalması ve daha fazla gerginlikten kaçınması gerektiğini söyledi.
Putin’in dünyayı insanlık ve doğa için büyük yıkım olan nükleer silah ile tehdit etmesi sonrası Rusya’nın ticarette, BMGK oturumlarında önemli destekçisi Çin açıklama yaptı. 28 Şubat 2022 Pazartesi günü başkent Pekin’deki bir medya brifinginde konuşan Wang, Çin’in, tüm ülkelerin meşru güvenlik endişelerinin ciddiye alınması görüşünü benimsediğini kaydetti.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Çin, Ukrayna krizinin barışçıl bir şekilde çözülmesine yardımcı olacak tüm diplomatik çabaları destekliyor ve teşvik ediyor. Çin, Rusya ile Ukrayna arasında mümkün olan en erken doğrudan diyalog ve müzakereleri memnuniyetle karşılıyor” dedi.
Çin, 26 Şubat 2022 günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınamak üzere yapılan oylamada, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile beraber çekimser kaldı. Rusya’ya yönelik uluslararası ekonomik yaptırımlara katılmayan Çin, hava sahasını da Rus uçaklarına kapatmadı.
Putin: Özel savaş görevi rejimine geçin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 17 Şubat 2022 akşamı Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile görüşme yaptı. Putin şunları söyledi: “Gördüğünüz üzere Batılı ülkeler sadece ekonomik alanda ülkemize karşı düşmanca eylemlerde bulunmakla kalmayıp (meşru olmayan ekonomik yaptırımları kastediyorum), aynı zamanda önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri, ülkemize yönelik saldırgan açıklamalarda da bulunuyor. Bu nedenle Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na, Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum” diye konuştu. Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.
İngiltere’den açıklama
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da Yanıt verdi. Ben Wallace Rusya’nın nükleer silah ve hipersonik füzeleri kapsayan “caydırıcı güçlerini” özel savaş görevi durumuna geçirme adımını, Ukrayna’da karşılaştığı sorunlardan dikkati başka yöne çekmek için kullandığını kaydetti. Wallace, “Bunu medyaya yaydı ve bu sadece dikkati Ukrayna’da yaşadığı sorunlardan başka yöne çekme girişimi” dedi.
Wallace, İngiliz halkının endişelenmemesi gerektiğini, hükümetin durumu sürekli gözden geçirdiğini ve İngiltere’nin “nükleer” hazırlığının “çok yüksek” düzeyde tutulduğunu belirtti.
Wallace, Putin’in tehlikeli biri olduğuna inandığını belirterek İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan alınan en son istihbaratın, Rusya’nın Kiev’deki ilerleyişinin “lojistik başarısızlıklar ve şiddetli Ukrayna direnişi tarafından yavaşlatıldığını” vurguladı.
Jens Stontenberg açıklaması
NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg de, talimatı, “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirmişti. ABD basınına konuşan NATO Genel Sekreteri Stontenberg, “Bu tehlikeli bir söylem. Bu sorumsuzca bir davranış” demişti.
Stontenberg, “Putin’in bu kararının Ukrayna’ya karşı yürüttüğü işgal ve sahada yaptıklarıyla birleştirildiğini durumun ciddiyetinin arttığını” kaydetmişti.
Rusya ve ABD nükleerde ilk ikide
ABD ve Rusya gibi ülkeler insanlık ve ekoloji için büyük yıkıma yol açan nükleer silahlar stokunda ilk sırada.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2021 verilere göre, Rusya, 6 bin 255 nükleer başlıkla dünyada ilk sırada yer aldı. Rusya’nın 1800 konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı bulunuyor.
Ruslar, kısa ve orta menzilli süpersonik füzelerin yanı sıra kıtalararası uçuş yapabilen süpersonik füzeler geliştirdi. P-800, Oniks gibi pek çok türde ve sayıda süpersonik füze üretirken, nükleer enerjiyle çalışabilen ve nükleer başlık taşıyan kıtalararası seyir füzesi 9M730 Burevestnik, Rusya’nın en stratejik silahlarından biri olarak kabul ediliyor.
Rusya’nın denizden ve karadan fırlatılabilen ve yaklaşık 1000 kilometre menzile erişebilen Tsirkon füzesi, Mach 4,5 ile Mach 6 arasında yüksek süpersonik ila hipersonik hızlara ulaşmayı hedefliyor.
Rusya’yı 5 bin 550 nükleer silah ile ABD takip etti. ABD ve Rusya hala dünyadaki nükleer silahların yüzde 90’nından fazlasına sahip. Diğer yedi nükleer güç şu ülkelerden oluşuyor: İngiltere, Fransa, İsrail, Çin, Pakistan, Hindistan ve Kuzey Kore. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, Çin 350 adet nükleer başlıklı silah bulunuyor. Fransa 290, İngiltere ise 225 nükleer başlığa sahip.
PEKİN