İş koşullarının düzeltilmesi için örgütlendikleri gerekçesiyle işlerinden atılan Farplas işçileri direnişlerine kararlılıkla devam ediyor
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Farplas Fabrikası’nda çalışan 100’den fazla işçi 30 Ocak’ta işten atıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlü olan Farsplas işçileri; sendikal hakları, iş koşullarının düzeltilmesi, çıkarılan işçilerin geri alınması ve yapılan düşük zamma karşı 2 Şubat’ta fabrika önünde başlattıkları eylem devam ediyor. 25 gündür eylemlerini sürdüren işçiler, taleplerinin karşılanmasını istiyor.
MA’ya konuşan işçiler kod-49 nedeniyle atıldıkları için başka yerlerde iş bulamadıklarını söyledi:
Farsplas’ta 5 yıldır çalıştığını belirten Mehtap Tan (37), eşinden ayrı olduğunu ve 2 çocuğuna tek başına bakıp, okuttuğunu söyledi. Tan, “Borçlarım var ve asgari ücret bana yetmiyor. İnsanca yaşayabilecek bir ücret talep ediyoruz. Asgari ücret 4 bin 250 TL, neden 5 bin ya da 6 bin TL olmasın” diye sordu. Yapılan düşük zam oranlarını kabul etmedikleri için eyleme başladıklarını söyleyen Tan, “Patron taleplerimiz için bir hafta süre istedi. Sonra bizi ‘idari izinlisiniz’ deyip işten attılar. Gerekçeleri, mala zarar verme ve hırsızlık. Hiçbir şey yapmadık sadece hakkımızı aradık” diye belirtti. Ücret eşitsizliğinin de olduğunu belirten Tan, “Çalışmaya başladığım erkeklerle, aynı makinelerde çalışmamıza rağmen benim maaşım daha azdı. Kadın sömürüsü var” dedi.
Kölelik sistemine karşı sendikaya üye olduk
8 yıldır Farsplas’ta çalıştığını belirten Bilal Tarhan, evine gelen tebligatla işten atıldığını öğrendiğini söyledi. Tarhan, “Makineye zarar vermişiz, verilen işi yapmamışız gibi suçlamalarda bulundular. Zam talep ettiğimiz zaman, ‘biz bir şey yapamayız yönetim bunu yapıyor, zamları yönetim karşılıyor’ dediler. Hiçbir zaman sorunlarımıza çözüm üretmediler. Yapılan zamları kabul etmediğimizi söylediğimizde, ‘işinize geliyorsa çalışın, gelmiyorsa çalışmayın’ dediler. Hakkımız olan zammı istiyoruz, fazla bir şey istemiyoruz. Maaşımızı alıyoruz ama birçok ihtiyacımız var. Geçimini sağlamam gereken bir ailem var. Kıt kanaat geçiniyorum. Köle gibi 12 saat çalışmayı dayatıyorlar. Yeri geldiğinde 16 saat çalışıyorduk. Bu kölelik sistemidir. Yıllarca bu şekilde çalıştık ve bunu reva gördüler. Biz de hakkımızı almak için sendikalı olmaya başladık” diye belirtti.
İşçiler korkmasın, haklarını bilsin
Taleplerinin karşılanması için sonuna kadar direneceklerini söyleyen Tarhan, Migros işçileri gibi direnişle haklarını alacaklarını ifade etti. Tarhan, “İşine ve hakkına sahip çıkan herkesin kazanmasını istiyoruz. Türkiye’de bir sömürü sistemi var. İşçi düşmanlığı yapılıyor. Kazançları işçiden, ama işçiye verdikleri üç kuruşu çok görüyorlar. Köle gibi hizmet ettiğinde onlar için sorun yok ama başkaldırdığında sorun oluyor. ‘sen hak arayamazsın’ deyip, işten atıyorlar. İşçilerin birlik olursa her şeyi başarabilir. İşçiler korkmasın, haklarını bilsin. Haksızlığa hukuksuzluğa göz yummasınlar” dedi.
Hırsızlık, taşkınlık gerekçesi sunularak atıldık
5 yıldır Farsplas Fabrikası’nda çalışan Emine Koç, taleplerini duyurmak için birçok farklı bölümlerde çalışan işçilerle bir araya geldiklerini belirtti. Farsplas CEO’sundan işten atılmama sözü aldıklarını ancak verilen sözlerin yerine getirilmediğini anlatan Koç, sudan sebeplerle işten atıldıklarını söyledi. Koç, “Kod-49’tan bizi işten çıkardıkları için başka yerde de çalışamıyoruz. O maddede hırsızlık, taşkınlık gerekçeleri var” dedi.
DİSK bizim hakkımızı savunuyor
49’uncu madde gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıkları için tazminat da alamadıklarını belirten Koç, “İŞKUR da bizi işe almıyor. Üzerinden bir ay geçmesi gerekiyor. Hiçbir gelirimiz yok. Günü birlik bir işe bile gidemiyoruz. Bu kapıdan ayrılırsak çalışan arkadaşlarımızı da işten çıkaracaklar. Sonuna kadar direneceğim, hakkımı savunacağım. Sendikalı olduktan sonra hakkımızı savunmaya başladık. DİSK yerine Türk-İş’i buraya getirmek istiyorlar. Çünkü onlar patronun yanında saf alıyor. DİSK bizim hakkımızı savunuyor” diye konuştu.
GEBZE