Rusya’nın Ukrayna’da operasyonunu sürerken savaş karşıtları Rusya’da da ayağa kalktı
Rusya ordusu kara, hava ve denizden Ukrayna’ya yönelik harekatı 25 Şubat’ta da sürdürdü. Başkent Moskova, Moskova, St Petersburg, Krasnodar, Ekaterinburg dahil 50 kadar kentte savaş karşıtı protestolar oldu.
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin Rusya’da 54 kentte savaş karşıtı gösteriler yapıldı.
Başkent Moskova’da savaş karşıtları 24 Şubat akşamı sokaklara çıktı. Moskova polisi şehrin merkezindeki savaş karşıtı gösteriye saldırdı. Moskova Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Eylemin 600 katılımcısı, kamu düzenine yönelik çeşitli ihlallerden gözaltına alındı” açıklaması yaptı.
Ancak sadece Moskova’da gözaltına alınanların sayısının 950’yi aşkın kişinin gözaltına alındığı basına yansıdı.
Turizm kentlerinden olan eski başkent St. Petersburg’da da protestolar oldu. Savaş karşıtları Rusya’nın Ukrayna’dan orduyu çekilmesine yönelik sloganlar atıldı. Polis saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Almanya, Hollanda, Yunanistan, Belçika, İtalya, Bulgaristan, Karadağ, Hırvatistan, İngiltere, Sırbistan kentlerinde de Rusya protesto edildi. “Savaşa hayır”, “Savaş’ı durdurun”, “Rusya evine dön”, “Ukrayna kalkan değil”, “Yardım edin”, “Putin’i durdurun” gibi sloganlar atıldı, dövizler açıldı.
Rusya’daki gösterilerde savaş karşıtı 2 bin kadar kişinin gözaltına alındığı basına yansıdı.
İnsan hakları savunucusu Lev Ponomavyov tarafından başlatılan bir imza kampanyası birkaç saat içinde 150 bin imzaya ulaşırken sosyal medya platformu Telegram’da yayılmaya devam eden bildiriye imzalar halihazırda 300 bine ulaştı. Ayrıca 250’den fazla gazeteci, açık mektup yayımladı, yüzlerce bilim insanı ve 194 belediye meclis üyesi de “Savaşa hayır” başlıklı mektuba destek verdi.
Moskova’da devlet tarafından finanse edilen bir tiyatronun yönetmeni Yelena Kovalskaya, Facebook’ta “Bir katil için çalışıp ondan para almak imkansız” diyerek işinden ayrıldığını duyurdu.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği önünde de Perşembe günü Rusya protesto edildi. Rusya Başkonsolosluğu önünde eylem vardı.
25 Şubat Cuma günü öğle saatlerinde de İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki Rus Konsolosluğu yakınında sloganlar ve dövizlerle protesto operasyon protesto edildi. İstanbul’d ayaşayan Ukraynalılar Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğunun karşında bulunan Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Gönül Sokak’ta eylemlerini gerçekleştirdi.
Rus komutan esir alındı
Rus Silahlı Kuvvetleri’nin 74. motorlu tugayının komutanı Ukrayna ordusu tarafından esir alındı. Esir komutanın videosu yayınlandı.
Rusya Batı Askeri Bölgesi, Lugansk Halk Cumhuriyeti’yle sınırı bulunan Rusya’nın Voronej Bölgesi’nde AN-26 tipi bir Rus askeri kargo uçağının düştüğünü açıkladı. Açıklamada ” “24 Şubat’ta Voronej Bölgesi’nde askeri teçhizatın taşınmasına yönelik planlı uçuş sırasında Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’ne ait An-26 uçağı düştü. Mürettebat hayatını kaybetti” denildi.
Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna’dan Rusya topraklarına en az 14 havan mermisinin geldiğinin tespit edildiğini duyurdu. Komitenin açıklamasında, “Şu anda Rostov Bölgesi’ne en az 14 havan mermisi düştüğü tespit edildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rostov Bölgesi Sınır İdaresi tarafından kullanılan bir tesis tahrip edildi. Bu bulgulara ilişkin soruşturma başlatıldı” dendi.
Ukrayna, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine gönderdiği mektupta, “Rusya’nın saldırganlığından kaynaklanan Ukrayna’daki insan haklarının durumuna” ilişkin acil toplantı çağrısında bulundu.
Kanada’nın diplomatik temsilcilikleri Ukrayna’daki hizmetlerini askıya alırken, diplomatlar ise Polonya’ya tahliye edildi
Fransa’dan nükleer gözdağı
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, TF1 kanalında Ukrayna krizine dair açıklamalar yaparken, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in NATO’nun “nükleer ittifakı” olduğunu anlamasını gerektiğini söyledi. Rusya’ya yönelik uygulanacak yaptırımların Rus ekonomi sistemini “kilitlemeye” yönelik olduğunu ifade eden Le Drian, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba ile telefonda görüştüğünü kaydetti. Le Drian, Ukrayna’nın NATO’nun askeri olarak müdahale etmesine yönelik talebi bulunmadığını, bu ülkenin insani, finansal ve askeri ekipman yardımları istediğini belirtti.
Sınır dışı kararı ve 600 milyon dolarlık silah
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı Sergey Trepelkov’u sınır dışı etme kararı aldı.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ukrayna’ya 600 milyon dolarlık ölümcül savunma silahı sağlamak istediklerini açıkladı. Pelosi, San Francisco’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ukrayna’yla yapmakta olduğumuz şey, insanlara yardım edebilmek için insani yardıma ve kendi savaşlarını verebilmeleri için 600 milyon dolarlık ölümcül savunma silahlarına sahip olduğumuzdan emin olmak” dedi.
Taliban iki tarafı diyaloga çağırdı
Taliban, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesi konusunda tarafsız olduklarını belirterek iki ülkeyi, aralarındaki sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.
Taliban yönetiminin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Kahhar Belhi, yaptığı açıklamada Taliban yönetiminin, Ukrayna’daki gelişmeleri yakından izlediği ve sivil kayıpların artmasına endişe duyduğunu söyledi. Abdul Kahhar Belhi, her iki tarafın da geri adım atması gerektiğini vurgulayarak “Tüm tarafların, şiddeti yoğunlaştırabilecek pozisyonlar almaktan vazgeçmesi gerekiyor” dedi.
Aliyev’den Rusya’ya desek açıklaması
Moskova’da Vladimir Putin ile görüştürkten sonra temaslarını sürdüren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, basına konuştu. Rusya’nın yeni yaptırımlara karşı mukavemet göstereceğini kaydeden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Tahmin etmek zor ama açıkçası bu uzun bir sürecin başlangıcı. Açıkçası, Rusya devlet başkanı (Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma) kararını verdiğinde, sanırım bu sürecin uzayacağını anladı” dedi.
Rusya’nın potansiyeli, coğrafyası ve kabiliyetini öne çıkararak her türlü yaptırıma karşı dirençli olduğunu kaydeden Aliyev, “Bu benim kişisel görüşüm ve Rusya’ya daha önce uygulanan yaptırımlar da bunu kanıtlıyor. Yaptırımlar aslında Rus üreticilerin ithalata bağımlılıklarını azaltmasına yardımcı oldu” dedi. Batı’nın “Rus ekonomisine elbette darbe indireceğini’ kaydeden Aliyev, Putin’in harekât kararını verirken muhtemelen bunu da hesaba kattığını düşündüğünü söyledi.
Çin Başkanı görüştü
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping) de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin neticesinde, Çin tarafı Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin müzakere yoluyla istikrara kavuşturulmasını desteklediklerini açıkladı. Çinli CCTV’nin aktardığına göre, Putin de Kiev’le üst düzey görüşmeler gerçekleştirmeye hazır olduğunu söyledi.
İran Cumhurbaşkanı: NATO’nun doğuya doğru yayılması gerginlik yaratıyor
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, Vladimir Putin ile 24 Şubat’ta yaptığı yaptığı telefon görüşmesinde NATO’nun genişlemesinin bölgenin güvenlik ve istikrarına yönelik ‘ciddi bir tehdit’ olduğunu söyledi. İran’ın yarı resmi Nour News ajansının haberine göre Reisi, “NATO’nun doğuya doğru yayılması gerginlik yaratıyor ve çeşitli bölgelerdeki bağımsız ülkelerin istikrar ve güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor. Şu an meydana gelen olayların tüm bölgeye ve halklara fayda getirmesini umuyorum” dedi.
Esad’dan destek
25 Şubat’ta Rusya Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesi yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da askeri harekatı desteklediğini söyledi. SANA’nın haberine göre Esad, “Rusya’nın sadece kendini değil, dünyayı, adalet ve insanlık ilkelerini de savunduğunu, Batı histerisinin, sadece kanun kaçaklarının peşinde olduğu kaosun adına tarihi yanlış yerde tutmak için geldiğini” söyledi. Esad, “Batılı ülkeler, halkları kontrol etmeye yönelik politikalarının bir sonucu olarak kaos ve kan dökülmesinin sorumluluğunu taşıyor, çünkü bu ülkeler kirli yöntemlerini Suriye’de teröristleri ve Ukrayna’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde Nazileri desteklemek için kullanıyorlar. Suriye ve Rus ordularının karşı karşıya olduğu düşman tektir, Suriye’de aşırılıkçılık ve Ukrayna’da Nazizm” dedi.
DIŞ HABERLER