Rusya’ya karşı NATO’nun da devreye girmesiyle Karadeniz’in kuzeyi karşılıklı hamlelerle ateş topuna dönerken Ukrayna OHAL ilan etti. Ukrayna’da 18-60 yaş arası yedek askerler de göreve alınmaya başladı
Ukrayna hükümetinin Rusya yönetiminin bağımsızlıklarını tanıdığını ilan ettiği Donbass’taki Donetsk ve Lugansk (Luhansk) hariç ülke genelinde 1 ay süreyle OHAL ilan etti.
Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Rusya yanlısı silahlı grupların Donbass’ta (Donetsk ve Lugansk) 22 Şubat’ta 96 kez ateşkes ihlali yaptığı savunuldu. Ateş sonucu Ukrayna ordusundan bir askerin öldüğü, 6 askerin ise yaralandığı kaydedildi. Ukrayna Ordusu’nun Müşterek Kuvvetler Komutanlığı Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, Donbass’taki silahlı grupların 81’i ağır toplam 96 saldırı gerçekleştirdiği ve BM-21 Grad roketatar sistemi, 152 mm ve 122 mm çaplarında toplar, tanksavar bombaatar ile büyük makineli tüfekler kullandığı ifade edildi.
30 günlük OHAL
Ukrayna hükümeti Donetsk ve Lugansk dışında kalan topraklarında bir ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. OHAL 30 gün sürecek ve sonra 30 gün daha uzatılabilecek. Donetsk ve Lugansk ise karar kapsamında yer almayacak.
Ukrayna’da 18-60 yaş arası yedek askerler, göreve alınmaya başladı. Yedek askerlerin hizmet süresi en fazla 1 yıl olacak.
Ukrayna, Rusya’daki yurttaşlarına da çağrıda bulunarak ülkeyi terk etmelerini istedi.
Duma üyelerine yaptırım
Ukrayna Parlamentosu, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 351 Rus’a yaptırım uygulanmasını onayladı. Ukrayna Parlamentosu tarafından alınan yaptırım kararı, Donbass’ın bağımsızlığını tanıyan Rus milletvekillerini kapsayacak şekilde 351 kişiye karşı alındı. Yaptırımlar dahilinde, söz konusu isimlerin, Ukrayna’ya girişleri dahil olası tüm faaliyetleri kısıtlanacak.
Rusya’ya karşı bazı ülkelerin yaptırımlarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “İlk kararlı adımlar atıldı ve bunlara minnettarız. Şimdi Putin’in durdurulması için baskının artırılması gerekiyor. Ekonomisini ve yakın çevresini hedef alın. Daha sert vurun, şimdi vurun” ifadelerini kullandı.
Ankara’da basın toplantısı
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, büyükelçilik konutunda düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın çevresindeki son gelişmeleri değerlendirdi.
Vasyl Bodnar, Rusya’nın tanıma kararına tepki göstererek, “Rus tarafından her şeyi bekleyebiliriz. Bizim yaptığımız araştırma ve edindiğimiz bilgilere göre topyekun saldırı için yeterince imkanları yok ama bu bağlamda Rusya Federasyonu lokal operasyonlar ve bazı yerlerde provokasyonlara hazır. Biz, en kötü senaryoya da hazırız.” dedi.
Bodnar, Rusya’nın Kırım, Belarus ve Harkif bölgelerinden olmak üzere, farklı rota ve yerlerden saldırı ihtimali ve riskinin bulunduğunu söyleyerek en büyük gerilim riskinin Donetsk ve Luhansk bölgelerinde olduğunu söyledi.
Vasyl Bodnar şunları söyledi: “Buna en güzel cevap, Avrupa kıtasının güvenliğinin sağlanması ve bu bağlamda Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesiyle verilmiş olur. Almanya’nın Kuzey Akım-2 projesinin sertifikasını durdurma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. ABD, İngiltere ve Almanya tarafından uygulanan yaptırımları memnuniyetle karşılıyoruz. Rusya’nın göstermiş olduğu saldırganlık yükseldikçe bu yaptırımların da güçlenmesini umuyoruz. Eminim ki diğer devletlerin de saldırgan Rusya’ya karşı bu tarz yaptırımları değerlendirmesi lazım. Söz konusu yaptırımlar daha 2014’te uygulanmaya başlansaydı biz çok mutlu olurduk. Bana göre geç olması hiç olmamasından iyidir.”
Bodnar, yaptırımların işe yaramaması durumunda Ukrayna’nın silahlı kuvvetlerinin, halkıyla kendini savunmaya hazır olduğunu ifade ederek “İşgalci saldırgan devletin de şunu anlaması gerekiyor. Ukrayna seferi kolay olmayacak” dedi.
İngiltere İşçi Partisi’ndeki isimler daha fazlasını istedi
İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin gölge dışişleri bakanı David Lammy, hükümetin Rusya’ya daha güçlü yaptırımlar uygulaması gerektiğini söyledi. BBC’ye konuşan David Lammy, Ukrayna – Rusya krizinde “eşik aşıldığını” söyledi ve birçok milletvekilinin 3 oligark ve beş bankaya yaptırım uygulayan önlemlerin “yeterince güçlü” olmadığını düşündüğünü söyledi. Lammy, birçok politikacının “İngiltere’nin onu geri adım attırabilecek bir mesaj” göndermediğinden endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.
Mayıstaki Şampiyonlar Ligi finali
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da, Şampiyonlar Ligi finalinin Rusya’da yapılmaması gerektiğini savundu. Şampiyonlar Ligi finaline kalacak takımlar 28 Mayıs tarihinde karşı karşıya gelecekti. Rusya’nın St Petersburg kentindeki Gazprom Arena planlanıyordu.
Portekiz’in Porto şehrindeki Dragao Stadı’nda oynanan son şampiyonlar final maçı Manchester City ile Chelsea arasında oynanmıştı. Manchester City’yi 1-0 yenen Chelsea 2021 UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olmuştu.
Akşener: Rusya işgal ve ilhak ettiği Kırım’dan çekilmeli
Meclis’te grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de şunları söyledi: “Biz İYİ Parti olarak her şeyden önce; devletlerin toprak bütünlüğüne ve tam egemenliğine saygı duyulması gerektiğini düşünüyoruz. Bir ülkenin egemenlik sahasının, başka bir egemen devlet tarafından ihlal edilmesine karşıyız. Bu çerçevede; saldırıya uğrayan devletin uluslararası hukuktan ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51’inci maddesinden doğan, meşru müdafaa hakkını da tanıyoruz. Bu bağlamda Rusya öncelikle; işgal ve ilhak ettiği Kırım’dan çekilmelidir. Ukrayna gibi egemen bir ülkenin sınırına asker yığarak, ülkelerin toprak bütünlüğüne yönelik tehdit oluşturulması, günümüzde kabul edilebilecek bir tutum değildir. Rusya’yı bir an önce bu askeri tahkimatına son vermeye ve askerlerini geri çekmeye çağırıyoruz. İktidarın, Türkiye’nin Ukrayna’ya SİHA satışına devam etmesi yönündeki kararını da olumlu buluyoruz. Ukrayna, Türkiye için savunma sanayisinin gelişiminde kritik rol oynayabilecek bir ülkedir. Bu alandaki iş birliğinin geliştirilmesini ve derinleştirilmesini destekliyoruz”
21 Şubat sonrası
7 Mayıs 2014’te Donetsk Halk Cumhuriyeti, 12 Mayıs 2014’te Lugansk (Luhansk) Halk Cumhuriyeti Rusya’nın örtülü desteğiyle bağımsızlık ilan etmişti. Rusya resmen tanımamıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat 2021’de Güvenlik Konseyi’ni toplayıp stratejisini belirledi. 21 Şubat gece yarısına doğru da Putin ulusa sesleniş konuşması yaparak Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını resmen tanıdığını açıkladı. 8 yıl sonra Rusya iki cumhuriyeti tanımış oldu.
Tanıma kararının ardından Putin, Rusya Silahlı Kuvvetlerine Donetsk ve Lugansk bölgelerinde barışın korunması talimatını verdi. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, 22 Şubat’ta Vladimir Putin’in Rus ordusunun yurt dışında kullanıma ilişkin tezkeresini onayladı. Rusya, Donetsk ve Lugansk’ın yönetimleriyle de anlaşmalar yaptı ve taraflar topraklarında askeri altyapı, üsler ve diğer şeyler inşa etme, kullanma ve iyileştirme gibi haklar birbirlerine tanıdılar.
KİEV-ANKARA