ABD Başkanı Joseph (Joe) Biden, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki iki cumhuriyeti tanıması hakkında açıklama yaptı
Rusya başkanının Donbass’ta Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanımasına tepki gösteren Biden sözlerine, ‘Rusya’nın Ukrayna’nın büyük bir kısmını oyduğunu’ söyleyerek başladı. Biden “Bu, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlangıcıdır” dedi.
Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve buna sert bir yanıt verilmesi gerektiğini belirten Biden, Rusya’ya daha öncekilerden çok daha sert yaptırımlar dayatmaya başlayacaklarını söyledi.
ABD Başkanı, iki Rus bankasını ‘tamamen engelleyecek’ yaptırımlar dayatacaklarını, aynı zamanda Rusya’daki seçkinleri ve aile üyelerini hedef alan yaptırım kararı aldığını söyledi. Biden, Baltık ülkelerindeki güçlerini ve ekipmanlarını artırma kararı verdiğini de ekledi.
‘Hala vakit var’
Biden “Rusya Ukrayna’nın var oluş hakkına saldırdı” derken, diplomasi için hala alan olduğunu söyleyerek “Rusya’yla savaşma niyetimiz yok. En kötü senaryodan kaçınmak için hâlâ vakit var” dedi.
Biden, Rusya’ya dayattıkları yeni yaptırımların ABD’deki doğalgaz fiyatların yükselmesi anlamına geleceğini de teslim ederek, bu durumun sıradan halk üzerindeki etkilerini azaltma vaadinde bulundu. Biden, “Özgürlüğü savunmanın bizim için, burada evimizde de bazı bedelleri olacak. Bu konuda dürüst olmamız gerekiyor. Fakat bunu yaparken, yaptırımlarımızın yol açacağı acının bizim değil, Rusya’nın ekonomisini hedef almasını sağlamak için güçlü adımlar atacağım” dedi. Biden, yönetiminin doğalgaz ve petrol akışında herhangi bir kesinti oluşmaması için çalıştığını belirterek, “Amerikan halkının benzin alırken hissettiği acıyı sınırlandırmak istiyorum. Bu benim için kritik önemde” ifadelerini kullandı.
İngiltere yaptırımları
AB’den ayrıldıktan sonra ABD ile daha sıkı hareket eden ve Avrupa’da etkili olmaya çalışan İngiltere Biden’dan hemen önce yaptırım kararı almıştı. Ukrayna-Donbass üstündne tırmanan krizde Rusya’ya karşı agresif tutumuyla dikkat çeken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Biden’ın açıklamasından saatler önce bankalara ve 3 oligarka yaptırım kararı açıklamıştı
Üç oligark
İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasına misilleme olarak beş Rus bankası ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan 3 oligarka (sistemin büyüttüğü zenginler) yaptırım kararı aldı. IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Karadeniz Bankası İngiltere’nin yaptırım listesine girerken, Rus milyarderler Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg’in de ülkedeki mal varlıkları donduruldu.
Gennadi Timçenko: Putin’e yakın oligark. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, 23.5 milyar sterlinlik serveti var. Timçenko, doğalgaz şirketi Novatek ile petrokimya şirketi Sibur Holding’de hisse sahibi, Volga Grup’un kurucusu, Rusya Ulusal Hokey Ligi’nin başkanı. Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’ten bu yana ABD tarafından yaptırımlara tabi tutuluyordu.
Boris Rotenberg: Putin’e en yakın oligark. Yaptırım listesine kardeşi Igor’la birlikte alınan Boris Rotenberg, ailesiyle birlikte Rusya’daki en büyük gaz boru hatları ve elektrik enerjisi tedarik hatları inşaat şirketi olan SGM (StroyGazMontazh) grubu patronu. Forbes tarafından 2016 yılında yayımlanan “en zenginler” listesinde 1,07 milyar dolarlık servetiyle 69’uncu sırada. SGM, ülkedeki en büyük doğalgaz şirketi Gazprom’la yakın ilişkilerinin yanı sıra Soçi Kış Olimpiyatları için açılan 5 milyar Euroluk 20 inşaat projesinin ihalesini üstlendi. Ayrıca Formula-1 uluslararası otomobil yarışlarının sponsoru. Panama Belgeleri’nde de off-shore hesaplarıyla tartışıldı.
Igor Rotenberg: Igor Rotenberg SGM’nin ortakları arasında bir oligark. Rotenberg, 6 Nisan 2018’den beri ABD yaptırımları listesinde. NPV Mühendislik Grubu’nun sahibi olan Igor Rotenberg, 2000’li yıllarda devlet kademelerinde, Mülkiyet Bakanlığı’nda ve Rus Demiryolları’nda üst düzey görevler adı. 2011’de Gazprom yöneticileri arasındaydı. SGM ve ortakları, 2008’de Arkady Rotenberg tarafından Rus petrol ve gaz devi Gazprom’un kontrolündeki beş şirketi satın aldıktan sonra kuruldu. Petrol ve gaz taşıma sistemlerine altyapı sağlayan şirketin yıllık 276 milyar dolar geliriyle ülkenin en büyük şirketleri arasında kabul ediliyor. Rotenberg ailesi Ocak 2019’da Kırım Köprüsü’nü inşa eden yatırımcılar arasındaydı.
DIŞ HABERLER