KNK Dil Komisyonu’nun, 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle Koye Üniversitesi Kürt Dili Bölümü’nde düzenlediği dil çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dil Komisyonu, 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle Federe Kürdistan Bölgesi Koye ilçesindeki Koye Üniversitesi Kürt Dili Bölümü’nde bir çalıştay düzenledi. Koye Üniversitesi Rektörü Dr. Weli Mehmud ve KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad’ın açılış konuşmasının yaptığı çalıştaya çok sayıda akademisyen, öğrenci, dilbilimci ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Kürtçe’nin durumu, engeller, yürütülen çalışmalar konusunda gün boyu tartışmalar yürütüldü.
Gün boyu yapılan 3 panelin ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla çalıştay sona erdi. Koye Üniversitesi Kürtçe Bölümü’nde Öğretim Görevlisi Dr. Hêmin Ebdülhemid çalıştayın sonuç bildirgesini okudu.
Sonuç bildirgesi şöyle:
“* Kürdistan Bölgesi hükümeti ve ilgili kurumların Kürtçe dilini korumak ve geliştirmek için gerekli politikalar yürütmeli ve planları olmalıdır.
* Bağdat’taki Kürt temsilciler, Irak Anayasası’nın 4’üncü maddesini uygulamak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürtçe konusunda yaşanan sorunları çözmek için çalışmalıdır.
* Bağdat’taki Kürt temsilciler, 4. Maddeyi uygulamak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürtçe konularını çözmek için çalışmalıdır.
* Kürdistan Bölgesi hükümeti ve ilgili kurumlar, Kürt lehçelerini yakınlaştırmak ve Kürdistan’ın dört parçasında aralarındaki ilişkileri güçlendirmek için çalışmalıdır.
* Kürdistan Bölgesi hükümeti, bölgede çalışan tüm yabancılar için Kürtçe öğrenme koşuluyla ilgili tüm ilgili kurumları sağlamalıdır.
* Kolejlerde çeviri bölümleri açılmalı.
* Anadil eğitim veren kolejler açmak ve Kürtçe dil bölümleri genişletilmeli.
* Kürtçenin tüm lehçelerini koruma ve geliştirmek için çaba gösterilmelidir.
* Güney’deki üniversitelerde Kürtçe bölümlerinde, Kürdistan’ın diğer bölgelerinden öğrencilerin dahil edilmeli
* Kürtçe’ye yönelik yasağın kaldırılması için uluslararası düzeyde çaba sarf edilmeli.
* Ulusal düzeyde, Kürtçe’de özel kurumlar ve merkezler arasındaki ilişki ve koordinasyonun güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yürütülmelidir.
* Kültür Bakanlığı, Kürtçe’nin durumu, iletişimi ve eğitimi ile ilgili politikalarını gözden geçirmelidir.”
Sancar: Anadilde eğitimi kabul edin
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne dair mesaj paylaştı. Sancar şöyle dedi: “Bugün diller için sembolik bir gündür ancak dil ne bir gün her gün yaşamımızın içerisindedir. O yüzden diyoruz ki; dilimiz varlığımızdır. 21 Şubat Dünya Anadil Günü, baskı altında olan dillerin mücadelesinin hikayesidir. Mücadelemiz dillerin özgürlüğü içindir. Bugün vesilesiyle bir kez daha çağrı yapıyorum; Dilleri öldürmeyin, asimilasyon politikalarından vazgeçin. Anadilde eğitimi bir an önce kabul edin. Halkımıza da çağrı yapıyorum; Gelin anadil mücadelesini birlikte güçlendirelim. Yaşasın dillerin direnişi, biz dilimizi ve geleceğimizi kuralım. Baskı altında olan tüm dillerin 21 Şubat Dünya Anadil Günü kutlu olsun.”
Sancar’ın aynı zamanda Kürtçe mesaj da verdi.
Anadil paneli
Kürt Araştırmalar Derneği, Dünya Anadil Günü’ne ilişkin Şişli’de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde panel düzenledi. Panele Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, yazar Şefik Beyaz, Fuat Önen, HDP İstanbul İl Başkanı Ferhat Encü ve çok sayıda kişi katıldı. Yazar Şefik Beyaz, Ronayi Önen, Heci Sayın ve Jiyan Ay konuşmacı olarak katıldı.
Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, “Ben anadil yolunda işkence gören, mücadele eden herkesi saygıyla anıyorum. Dil toplumun tarihidir” dedi.
Yazar Şefik Beyaz, “Asimilasyon politikası yürüten devletlerin bazı asimilasyon araçları vardır. Bu araçların en büyüğü de Milli Eğitim Bakanlığı’dır” diye belirtti.
Ardında dengbej Xalîde ve Sebrî Agirî klamlarını seslendirdi. Klamların ardından panel son buldu.
MA/KOYE-İSTANBUL