Cizre’de 21 Şubat Dünya Anadil Günü için düzenlenen panelde konuşan yazar Gulgeş Deryaspî, Kürt kültürü ve dili üzerindeki asimilasyona karşı ilk önce 5 bin yıllık Kürt tarihinin bilinmesi gerektiğini söyledi
Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD) Şırnak Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şırnak Şubeleri Şırnak’ın Cizre ilçesinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü için “Anadilin önemi” konulu panel düzenledi. Panelde “21’ê Sibatê roja zimanê dayîkê ya cîhaî pîroz be” pankartı açılırken, Barış Anneleri İnisiyatifi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP il ve ilçe yöneticileri ile birlikte çok sayıda yurttaş katıldı. Yazar Gulgeş Deryaspî ve yazar Bahaddin Robar ise panelist olarak katıldı.
Dilimiz kurumsal olmalı
Panelde ilk olarak konuşan yazar Bahaddin Robar, dünya anadil gününün kabul edilmesinin tarihçesine değindi. Anadilin toplumun varlığının ana damarı olduğunu belirten Robar, “Bütün dünyada binlerce anadil var. Bunlardan binlercesi de resmi dil olarak kabul edilmediği için kaybolmakla yüz yüze. Bunlardan birçoğu ise Kürtçe gibi parçalanmış. Engellemelerle yasaklanmaya çalışılıyor. Kürt çocukları belli bir yaşa kadar önce kendi dillerini öğreniyor daha sonra eğitim sistemine dahil olunca farklı bir dil öğrenmeye başlıyor. Eğitimde kullanılan dil ile evinde kullandığı dil farklı olunca baskın dili alarak diğerine sırt çevirebiliyor. Bunun için dilimizin daha kurumsal olması gerekiyor” dedi.
Kürtçe asimile edilemez
Yazar Gulgeş Deryaspî ise Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarına değinerek, Kürt halkı üzerindeki politikalar nedeniyle dillerinin de asimile edilmeye çalışıldığını kaydetti. Deryaspî, “Kürt dilini unutturmak için yıllarca bunu nasıl yapacakları üzerine çalışmalar yürüttüler. Bunun için Kürt dili ve kültürü üzerine çalışan bütün kurumlar engellendi. Devletin bütün resmi kurumlarında ise Kürt dile yasaklandı. 5 bin yıldan beri sadece Kürt dili asimile edilmedi. Aynı zamanda kültürümüz de asimile edildi. Biz Kürtlerin ilk önce kendi tarihimizi bilmemiz gerekiyor. Kürt toplumunun artık daha da bilinçlenip diline ve kültürünü öğrenip daha çok sahiplenmesi gerekiyor. Kürt dilini seven, yazan ve siyasetini yapanların da bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.
Bê ziman jîyan nabe
Etkinlik soru cevap bölümüyle devam ederken, ardından Birca Belek Dil ve Kültür Derneği’nde Kürtçe eğitim alan öğrencilere sertifikaları verildi. Etkinlik sırasında sık sık “Bê ziman jîyan nabe” sloganı atıldı.
Anadil günü etkinliği sanatçı Umut Botan’ın sahne aldığı şölenle sonlandı.
ŞIRNAK