ABD Başkanı Biden Beyaz Saray’da Ukrayna krizi konusunda yaptığı basın toplantısında Rusya’nın gelecek günlerde Ukrayna’ya saldırı düzenleyebileceğine ve başkent Kiev’i hedef alabileceğine inandığını belirtti. Münih Güvenlik Konferansı’nda da gündemlerden biri Ukrayna-Rusya krizi
ABD Başkanı Joseph (Joe) Biden Beyaz Saray’da Ukrayna krizi konusunda yaptığı basın toplantısında Rusya’nın gelecek günlerde Ukrayna’ya saldırı düzenleyebileceğine ve başkent Kiev’i hedef alabileceğine inandığını belirtti.
ABD resmi ajansı Amerika’nın Sesi’nin (VOA) haberine göre Biden 18 Şubat 2022 gecesi yaptığı konuşmada ‘‘Rusya’nın gelecek günlerde Ukrayna’ya bir saldırı düzenleyebileceğine ve Kiev’i hedef alabileceğine inanıyoruz. Burası 2 milyon 800 bin masum vatandaşın yaşadığı bir şehir’’ diye konuştu.
Biden, son günlerde Ukrayna’nın doğusunda ateşkesin defalarca ihlal edildiğine dair çok sayıda haber aldıklarını belirtti. Rusya destekli savaşçıların Donbass’ta (Donetsk, Luhansk) Ukrayna’yı provoke etmek için Perşembe günü bir anaokulunun bombaladıklarını kaydeden Biden, Moskova’nın saldırıyı Ukrayna’nın üzerine yıkmaya çalıştığını ancak bunun doğru olmadığını kaydetti.
150 bin asker
Biden, Rusya’nın dezenformasyon çabalarının arttığına dikkat çekerek Moskova’nın kendi halkını Ukrayna’nın Donbass’ta büyük bir saldırıya hazırlandığına inandırmaya çalıştığını kaydetti.
Biden, Ukrayna’nın Rusya ile gerilimi yükseltmek için 150 bin Rus askerinin sınırında biriktiği bir dönemi seçmesinin mantıksız olacağını söyledi.
Rusya’nın ayrıca Donbass’ta bir soykırım yapıldığına dair sahte iddialar ortaya attığını kaydeden Biden, tüm bunların Rusya’nın daha önce de kullandığı yöntemler olduğunu kaydetti. Biden ABD ve müttefiklerinin haftalardır Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebilmek için sahte bahaneler üreteceğini söylediklerini belirtti.
Biden, ‘‘Rusya’nın planlarını yüksek sesle açıklıyoruz. Bunun nedeni çatışma istememiz değil. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini meşru kılacak neden bulmasını ve bu planı ilerletmesini engellemek adına elimizden geleni yapmak istiyoruz’’ diye konuştu.
Biden, Rusya’nın planında ileri gitmesi durumunda kendi seçimiyle girdiği gereksiz bir savaşın sorumlusu olacağı uyarısında bulundu. ABD ve müttefiklerinin NATO topraklarını ortak güvenliğe yönelik tehditlerden korumak için hazırlıklı olduklarını belirten Biden, Rusya’nın eylemlerinin NATO ve Avrupa Birliği içinde bölünmeye neden olmadığını, bilakis birlik ve kararlılığı arttırdığını kaydetti.
Ukrayna’ya savaşmak için asker göndermeyecek
ABD’nin Ukrayna’ya savaşmak için asker göndermeyeceğini, ancak ülkeyi desteklemeye devam edeceğini kaydeden Biden, geçen yıl Washington’un Ukrayna’ya savunmasını güçlendirmek için rekor düzeyde güvenlik desteği sunduğunu söyledi.
Biden bunlar arasında 650 milyon dolarlık füze ve cephanelik ile 500 milyon dolarlık insani yardım ve ekonomik destek olduğunu kaydetti. Bu hafta ise Ukrayna’nın ekonomik dayanıklılığını desteklemek için 1 milyar dolarlık devlet kredi garantisi sunma kararı aldıklarını belirtti.
Biden, ‘‘ABD ve müttefikleri Ukrayna halkını desteklemeye devam edecek. Batı birlik halinde ve kararlı. Rusya hala diplomasiyi seçebilir. müzakere masasına oturmak için hala geç değil’’ diye konuştu.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 24 Şubat’ta Avrupa’da görüşme yapması bekleniyor.
Münih Güvenlik Konferansı
Ukrayna-Rusya hattında tansiyon iyice yükselmişken gözler kapitalist siyasetin Davos’u denen Münih Güvenlik Konferansı’na çevrildi. Almanya’da Bavyera eyaletinde her yıl düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı (MSC) 18 Şubat 2022’de başladı. Yüz yüze konferansa devlet ve hükümet başkanları (35’ten fazla devlet ve hükümet başkanı, 100’den fazla dışişleri bakanı ile savunma bakanı katıldı) ile çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.
Konuklar arasında, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de yer aldı. Ana başlıklardan birisi Rusya-Ukrayna krizi. Türkiye’yi Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil etti. Koronavirüs testi pozitif çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise video konferans yoluyla konuşma yapması bekleniyor.
Önceki konferansa Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi üst düzey isimlerle katılan Rusya’nın bu yıl temsilci göndermeme kararı aldı. Alman basını “Rusya boykotu” diye yorumlandı.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le ve üç Baltık ülkesinin liderleriyle görüştü.
Federe Kürdistan başkanı ve başbakanı
Konferansa Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de konferansa katıldı ve görüşmeler yaptılar. Neçirvan Barzani, Vatikan’ın Dışişleri Bakanı Paul Richard Gallagher ile görüşme trafiğine başladı. Barzani, Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Bin Ahmed Al Cabir, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanı Faisal bin Ferhan, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Almanya Devlet Bakan Tobias Lindner, İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ile de bir araya geldi.
Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani birlikte Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de görüştü.
WASHINGTON-MÜNİH