Dönemin Orman ve Su Bakanı olan Veysel Eroğlu’nun övünerek yaptığı açıklamada, ‘2071 yılına kadar İstanbul’un su problemini olmayacak şekilde çözdük’ sözleriyle Melen Barajı’nı işaret ediyordu. 2017 yılında yaptığı bu açıklamayla Melen Barajı’nda su tutma işleminin 2018’de başlayacağını iddia etmişti. Melen Barajı inşaat işi 17 Aralık 2012’de Devlet Su İşleri Müdürlüğü (DSİ) ile Ecetur A.Ş. ve Yöntaş A.Ş. Adi Ortaklığı’na verildi. Ancak barajda ortaya çıkan çatlaklar nedeniyle 4 yıldır olduğu gibi duruyor.
Şirket, DSİ ile mahkemelik!
Melen Barajı’nın ilk yüklenici firması ile DSİ mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirterek, DSİ’ye eser sözleşmesinden kaynaklanan tasfiye kesin hesabın çıkarılması, belirsiz alacak ve teminat mektuplarının iadesine ilişkin dava açtı. Gövdesinde çatlaklar oluştuğu için bir türlü tamamlanamayan Melen Barajı inşaatı ile Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava dosyasında yer alan belgeler ise dikkat çekici.
Şirket itiraz etti
Şirket, baraj temelinin jeolojik özelliklerinin çok iyi tespit edilmesiyle birlikte işe başlamak isterken, baraj temelini oluşturan kayaçların belli bölgeleri için yazılı itirazda bulundu. DSİ ve İTÜ laboratuvarlarına gönderilerek malzemenin sözleşme konusu işe uygun olmadığı ortaya çıktı. Şirket baraj ve ünitelerin yapılacağı alanlarda 14 adet 735 metre araştırma sondajı talep etti. Ancak DSİ 14. Bölge Müdürlüğü 1 Mart 2013 tarihli yazısında talep edilen sondajları uygun bulmadı. Şirket uluslararası bir rapor hazırlatarak, baraj temelinin oturacağı zemin parametrelerinin taşıma gücünün olmadığını belirtti. Şirket zemin şartlarının baraj gövde betonu için uygun olduğuna dair idarenin görüşünü yansıtan tutanaklara imza atmazken, idarenin talimatlarıyla inşaata devam edilmesi için zorlandığını belirtti.
Çatlamalar 2017’de başladı
Melen Baraj gövdesinde oluşan derz çatlakları ile ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın 2017 tarihli ön araştırma raporunda, baraj gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığı tespit edilerek, ilave zemin araştırmalarının yapılması önerildi. Bakanlık Tasfiye Geçici Kurul Komisyonu oluşturarak, barajda inceleme ve tespit yaptı. Komisyon 14 Şubat 2019’da tuttuğu tutanak, şirket, komisyon ve DSİ 14. Bölge Müdürlüğü tarafından imza altına alındı. Ancak tutanak bugüne kadar onaylanmadı.
EKOLOJİ SERVİSİ