Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani Katar’da iki gün temaslarda bulundu
Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin resmi daveti üzerine 15 Şubat’ta Katar’a gitti. Mesrur Barzani, Doha’yı ziyaretinin ilk gününde Katar kurumlarını ziyaret ederek, araştırma, eğitim ve toplumsal gelişim alanlarıyla ilgili kâr amaçlı olmayan kuruluş Qatar Foundation’da temaslarda bulundu.
16 Şubat 2022 Çarşamba sabah saatlerinde Barzani, Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Şeyh Muhammed bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. Görüşmede Hewler yönetiminin Doha ile ticari bağları genişletme ve farklı sektörlerde ekonomik ilişkileri güçlendirme konusundaki işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yapıldı.
Katar ve İhvan
Katar, İran’a, İhvan-ı Müslimin’e, Mısır’da İhvan gruplarına desteğinden dolayı Suudi Arabistan, BAE, Mısır gibi ülkelerin yaptırımlarıyla karşılaşmış, hava-kara-denizden ablukaya tabi tutulmuştu. 13 madde ortaya konarak Katar’ın uyması gerektiği ilan edildi. 5 Haziran 2017’de başlayan ablukayı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır, Yemen, Maldivler ve Libya’nın doğusundaki Tobruk hükümeti uygulamıştı. Katar abluka yıllarında AKP-MHP yönetimi ve İran ile ilişkiler geliştirmişti.
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır ile Katar arasındaki diplomatik kriz, 5 Ocak 2021 Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde yeniden ele alındı. 3,5 yıl süren abluka imzayla kaldırıldı, ülkeler hava sahalarını ve sınırlarını Katar’a açacağını duyurdu.
Katar ve 13 madde
Katar’ın önüne ambargonun kaldırılabilmesi için 13 şart konmuştu. İran’la ilişkilerin azaltılması, “Türk askeri üssü hemen kapatılmalı” maddesi de vardı. 13 madde şunlardı:
1- İran’la diplomatik ilişkilerin seviyesi düşürülmeli ve İran’ın Katar’daki diplomatik temsilcilikleri kapatılmalı. İran Devrim Muhafızları üyeleri sınır dışı edilmeli ve İran’la askeri ve istihbarat işbirliği kesilmeli. İran’la ticaret de Körfez İşbirliği Konseyi’nin güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde ve ABD’nin uyguladığı uluslararası yaptırımlarla uyumlu şekilde sürmeli.
2- Şu an hâlâ inşaat halinde olan Türk askeri üssü hemen kapatılmalı, Katar Türkiye ile askeri işbirliğine son vermeli.
3- Özellikle Müslüman Kardeşler, IŞİD, El Kaide, Fetih el Şam [O dönem Nusra bağlantılı örgüt] ve Lübnan Hizbullah’ı olmak üzere tüm terörist, mezhepçi ve ideolojik örgütlerle bağlarını koparmalı. Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır’ın listesindeki gibi bu örgütleri resmen terör örgütü olarak kabul etmeli ve gelecekte bu listede yapılacak güncellemelere de uyum sağlamalı.
4- Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn ve ABD tarafından terörist ilan edilen tüm gruplara, örgütlere ve bireylere yönelik maddi yardımı kesmeli.
5- Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’den kaçan aranan kişileri, kaçakları ve teröristleri geldikleri ülkelere teslim etmeli. Bu kişilerin ülkedeki varlıklarını doldurmalı, hareketleri, mali durumları ve adresleriyle ilgili talep edilen tüm bilgileri sağlamalı.
6- Al Jazeera ve onunla bağlantılı tüm kuruluşlar kapatmalı.
7- Bağımsız ülkelerin içişlerine karışmamalı. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’in aranan vatandaşlarına vatandaşlık vermeyi sonlandırmalı. Daha önce verilmiş bu vatandaşlıkları iptal etmeli.
8- Son yıllarda Katar’ın politikaları sebebiyle meydana gelen maddi kayıplar için ve can kayıplarının tazminatı için ödeme yapmalı. Bu ödemenin miktarı Katar’la koordinasyon halinde hesaplanmalı.
9- Katar’ın askeri, siyasi, sosyal ve ekonomi politikalarını diğer Körfez ve Arap ülkeleriyle uyumlu hale getirmeli, ekonomik meselelerde de 2014’te Suudi Arabistan’la imzalanan anlaşmaya bağlı kalmalı.
10- Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’in siyasi muhalifleriyle bağlantılarını koparmalı, bu muhalif gruplarda iletişim sağlandığı kişilerle ilgili detayları, kişisel bilgileri ve Katar’ın sağladığı destekle ilgili bilgileri vermeli.
11- Katar’ın doğrudan ya da dolaylı olarak fonladığı Arabi21, Rassd, El Arabi El Cedid, Mekamelen ve Middle East Eye dahil tüm medya kuruluşlarını kapatmalı.
12-Liste Katar’a verildikten sonraki 10 gün içinde tüm talepler kabul edilmeli.
13- Taleplerin kabul edilmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra her ay denetleme yapılacak. Devamında 10 yıl içinde yıllık denetimler olacak. Katar da tüm bu koşulları kabul edecek.
DOHA