Yeni ekonomi paketinin açıklandığı toplantıda Bakan Nebati, yastık altındaki altınların ekonomiye katılması için 1500 altın teslim noktası açılacağını açıklarken, Erdoğan temel gıdalardaki yüzde 8 KDV oranının yüzde 1’e düşürüldüğünü açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ çerçevesinde yeni ekonomi paketini açıkladı.
Bakan Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Yastık altındaki altınlar
20 Aralık’tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00’da tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz korumalı mevduat ile ilgiliydi. O günden bugüne ivmesini de artırarak belli bir noktaya geldi. Bu TL’ye olan inancın tescil edilmesiydi. Bu model, yastık altı birikimleri finansal sisteme kazandıracak, büyümenin finansmanında dış tasarruflar yerine yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacak. Vatandaşlarımız, biriktirdikleri altınları kolay ve güvenilir şekilde finansal sisteme teslim edecekler, fiziki olarak da geri alabilecekler. Mart 2022’de tüm şehirlerde altın alımına başlanacak. Yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu sisteme dahil olacak. Fiziki altın teslim noktaları bankalar, platformlar ve kuyumcular olacak. Kuyumcu sayısı 1500’ün üzerinde olacak. Yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu sisteme dahil olacak. Teyzelerimizin, annelerimizin, babalarımızın altınlarını ekonomiye kazandırma yönünde bizleri motive edecekler. Altın dönüşümlü mevduat hesabı açılarak değer kazanırken aynı zamanda risksiz kazanç sağlayacak.
Yastık altındaki büyük miktarlarda bulunan birikimlerin ekonomiye kazandırılması için yeterince yol alınamadı. Bunun sisteme kazandırılması vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı olacak. Altınlar banka, kuyumcu ve platformlar yoluyla alınacak.
KGF destekli kredi paketi
Dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. 60 milyar liralık KGF destekli kredi paketi verilecek desteklerin ilk paketi olacak. Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, işletme harcamaları destek paketi olmak üzere 3 paketi uygulamaya koyuyoruz.
Yatırım destek paketi kapsamında azami 24 ay ödemesiz dönem ve azami 96 ay vade uygulanacak. KOBİ ve KOBİ dışı orta yüksek ve yüksek teknoloji üreten firmalara 1,25 kat kefalet limiti sunulacak.
KGF kredilerinin sıkı takipçisi olacağız. KGF kredilerinde faturaların belgelenmesi zorunluluğu getirildi. Nakit kullanım oranı yüzde 10 ile sınırlandırılırken refinansman kullanımı yasaklandı. Piyasanın bir adamı olarak söylüyorum. Önümüze engel teşkil eden bizimle yol yürüyemez.
Enflasyon mesajı
Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız. Üretim ve ihracatı artırarak kalıcı düşüşü sağlayacağız.
Makro ihtiyati tedbirleri devreye alıyoruz. Enflasyon tüm dünyada sorun oluşturuyor. Ancak batı ülkeleri çok sert tedbir alamıyor.
Emtia endeksi yükselmeye devam ediyor. Petrol 94 dolara kadar yükseldi. Bu iki başlık sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı etkiliyor.
Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatları negatif durumda. Satın aldığımız doğal gazın 5’te 4’ünü kamu maliyesi yüklenmiş durumda. Elektrik fiyatları aynı şekilde. Türkiye’de bunlar reel fiyatların da altına seyrediyor.
Enflasyonla mücadelede ana strateji kısa vadeli sermaye hareketlerinin negatif etkilerini azaltarak kurun enflasyona geçişkenliğini azaltmak olacak. Üretim ve satış noktalarının gönüllülük esasıyla fiyat indirimlerine katkı vermesini sağlayacağız. Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz.
Gıdada KDV yüzde 1’e düşürüldü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ekonomi Modeli ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan, “Mal ve hizmetlerine uygulanacak katma değer vergisi oranlarının tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair kararın yürürlüğe konulmasına 3065 sayılı katma değer vergisi kanunun 28. Maddesi gereğince karar verilmiştir. Ben de şu anda imzamı atıyorum” ifadelerini kullandı.
İş dünyasına çağrı yapan Erdoğan, “Ülkemiz ekonomisini yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyütme yolunda kararlılıkla ilerliyoruz” dedi.
Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
KDV sistemini sadeleştirme programı kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1’e düşürüyoruz. Et, balık, çay kahve, peynir, kahve, şeker gibi temel ürünlerindeki KDV’yi yüzde 1’e indiren resmi kararı, yarın Resmi Gazete’de yayımlıyoruz. Milletimizi enflasyona ezdirmemek için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz.
‘İş insanlarında indirim bekliyoruz’
Değerli iş insanları, enflasyonla mücadele kapsamında KDV’yi yüzde 1’e indirmemiz, ürünlerde anında yüzde 7’lik düşüş demektir. Gıda ürünlerinde pazartesi günü yüzde 7’lik bir indirim yapılmasını bekliyoruz. Pazartesi günü vatandaşlarımıza doğrudan yansıtacak bir hamle bekliyoruz. İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemde devletin yaptığı ve üstlendiği yükü paylaşmak milli bir görevdir. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu geminin aldığı her zarar, ortak zararımızdır.
Denetimler olacak
Üretim çarkları çalışıyor. İstihdamda tarihimizde ilk defa 30 milyonu geçtik. Baharla birlikte turizm ve inşaat sektörlerinde başlayacak hareketlerin sinyallerini şimdiden alıyoruz. Yaptığımız KDV indirimi de sektörden beklediğimiz indirim de aynı amaca yöneliktir. Bir denetim seferberliği başlatıyoruz. İlgili bakanlıklarımız, fiyatları makul izahı olmayan şekilde artırılmış ürünlerle mücadele edeceklerdir. Yeniden tek haneli enflasyona geçeceğiz.
HABER MERKEZİ