Cezaevlerinde 2018’deki açlık grevleri sırasında Barış Anneleri ile tutuklu yakınları çeşitli etkinlikler yapmıştı. Bu süreçte birçok kez darp edilip hakarete uğrayan Barış Anneleri’nin suç duyurusuna Valilik, ‘suç değil’ diyerek soruşturma izni vermedi
Siyasetçi Leyla Güven, 8 Kasım 2018 tarihinde Kürt Lider Abdullah Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi için açlık grevi başlatmıştı. Leyla Güven’in ardından başta cezaevleri olmak üzere birçok kişi de açlık grevi eylemine katılmıştı. Kürt Lider Abdullah Öcalan’ın “Açlık grevi ve ölüm oruçları amacına ulaştı, eylemlerin sonlandırılmasını bekliyorum” çağrısının ardından Güven açlık grevini 200. gününde sonlandırmıştı.
Açlık grevleri eylemleri sırasında taleplerin kabul edilmesi ve grevin sonlanması için alanlara çıkan Barış Anneleri ve tutuklu yakınları ise eylemleri sırasında polislerce darp edilerek yerlerde sürüklenmiş, hakaret ve tehdide uğrayarak gözaltına alınmıştı…
49 polis hakkında ön inceleme
5 Mayıs 2018 tarihinde Koşuyolu Parkı’nda yapmak istedikleri oturma eyleminde polisin tarafından darp edilip hakaret ve tehdide uğrayan Barış Anneleri’nden Hayriye Türkekul, Yaşar Akboğa ve Rabia Ataş, olaydan sonra savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından ikisi mahalle bekçisi olmak üzere 49 polis hakkında ön inceleme yapıldı.
Polis şiddetini “suç teşkil etmiyor” diyerek açıktan savunan Diyarbakır Valiliği ise suç duyurusuna soruşturma izni vermedi.
İstinaf itirazı reddetti
Valiliğin kararı sonrasında avukatlar İstinaf Mahkemesi’ne verilmeyen iznin kaldırılması yönünde başvuru yaptı. Geçtiğimiz günlerde avukatların yaptığı başvuruya yanıt veren Antep Bölge İdare Mahkemesi Dava Dairesi, kararın bozulması için yapılan itirazı reddetti.
Kararda ayrıca dosyada ismi bulunan görevliler hakkında da “Karar verilmesine yer yoktur” denildi. Avukatlar Barış Anneleri’nin başvurusunu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımaya hazırlanıyor.
Medine Mamedoğlu/Diyarbakır-JINHA