İkizköy coğrafyasını yerle bir eden ve Akbelen Ormanı’nı da yok edişe sürüklemek isteyen YK Enerji, bilirkişi keşfi öncesi ‘Akbelen verilmezse Ege elektriksiz kalır’ tehdidini ikinci kez savurdu. Peki bu gerçek mi?
Yusuf Gürsucu / İstanbul
Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri, İkizköy coğrafyasını 2014 yılından başlayarak linyit madeni ile yerle bir ederken, şirketin istediği Akbelen Ormanlarını İkizköy halkı 7 aydır yaz kış demeden nöbet tutarak korumaya çalışıyor. 2021 yılı Temmuz ayında Orman Genel Müdürlüğü tarafından Akbelen Ormanı’nda orman katliamına başlamasıyla beraber o gün bugün İkizköylüler ormanlarını korumak için adeta savaşıyor. Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin 11 Ağustos 2021 tarihindeki yürütmeyi durdurma kararı verdikten sonra süren dava için 8 Şubat’ta yapılacak olan yeni bilirkişi incelemesine İkizköylüler kilitlenmiş durumda.
İkizköylüler Akbelen’de buluşuyor
İkizköy Akbelen Ormanı nöbet Alanından açıklama yapan direnişçiler, yurttaşları 8 Şubat 2022 günü saat 11.00’de Akbelen Ormanı nöbet alanına davet etti. Yapılan açıklamada, “Geçen eylülde avukatlarımıza ve uzmanlarımıza hakaretler ederek, söz haklarını engelleyerek adalete erişim hakkımızı gasp eden, taraflı tutumuyla hakimlik mesleğinin saygınlığına gölge düşüren hakim görevden alındı. Eksik ve yanlış bilgilerle rapor hazırlayan uzmanlar değiştirilerek bilirkişi heyeti yenilendi. Akbelen Ormanı davamızın bilirkişi keşfi bu salı yenileniyor” denildi.
‘Dostları dayanışmaya bekliyoruz’
Açıklamanın devamında, “Bu kez adil, bilimsel etik kurallarına uygun, söz hakkımızın engellenmeyeceği bir keşif olacağını biliyoruz! Katil Kömüre Karşı Akbelen Ormanı İçin Adalet İstiyoruz! O kadar haklıyız ki! Mutlaka kazanacağız! #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz” sözleriyle hem direnişteki kararlılıklarını hem de tüm yurttaşları süreci desteklemek adına keşif alanına davet ettiler.
Limak ve IC İçtaş
Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerinin Muğla Milas Akbelen’deki orman talanı için farklı maden sahalarının birleştirilerek devasa büyüklük haline getirildiği ortaya çıkmıştı. Farklı sahaların birleştirilmesi ile oluşturulan bu devasa sahaya 2041 yılına kadar bakanlık oluruyla işletme hakkı verildi. Milas’taki Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleriyle birlikte linyit maden işletmesi 2014 yılında 5’li çete olarak nitelenen şirketler içinde yer alan Limak A.Ş. ve IC İÇTAŞ ortaklığına (YK Enerji) devredildi. Özeleştirildiği tarihten bu yana da santrallere kömür sağlayan sahalar ormanlarla kaplı dağların içlerine doğru sürekli genişlemeye devam ediyor.
Müdür yine tehdit etti
YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç yaptığı son açıklamada, “Akbelen Ormanı bize teslim edilmezse yakında İzmir, Muğla ve Aydın’da elektrik kesintileri başlar” diye konuşurken, İkizköylülerin avukatları yargı sürecini etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle YK Enerji Genel Müdürü Dinç hakkında suç duyurusunda bulundu. Serhat Dinç aynı açıklamayı 2021 yılı Ekim ayında da belirterek tehditler savurmuştu. Dinç, Orman İşletmesi’nin Akbelen Ormanlarını yani ağaç katliamlarını sağlayıp sahayı hazırlayarak şirkete teslim edilmesini istedi. Bu durumun 1 yıl daha sürmesi halinde bölgede elektrik kesintileri olabileceği vurgusu ile tehditler üreten Dinç’in işletmelerde çalışan 3 bin 500 işçinin yüzde 80’inin yerel halktan olduğunu belirtmeleri ise aba altından sopa gösterirken, Milas Orman İşletmesi’nin ellerini çabuk tutması noktasında uyarıyordu.
Dinç gözdağı veriyor
Şirket olarak 450 bin ağaç fidanı diktiklerini ve bu sayının 5 milyona kadar ulaşacağını belirterek Akbelen’de girişilen katliamın önemsiz olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 2.5’ini karşıladıklarını iddia eden Dinç açıklamalarında, “Bugün kömürümüz var ancak yürütmeyi durdurma kararının devamı arzda sıkıntı yaratacak. 7-8 ay içinde bunun sonuçlarını yaşayabiliriz. İzmir, Muğla ve Aydın başta olmak üzere bu durum tüm Türkiye’yi etkileyebilir. Barajlardaki su seviyesinin de düşük olması da bu riski arttırıyor. İthal kömürdeki fiyat artışını düşünürsek, güvenilir yerli kaynağı kaybetmeyi millet olarak istemeyiz” diye belirtmesi ise gerçekleri yansıtmadığı gibi halka gözdağı vermeye çalışmasının da hiçbir karşılığı olmadı ve olmuyor.
Dinç’in gerçek dışı beyanı
YK Enerji iki termik santralinin enerji üretim gücü toplam 1050 MW. TEÜAŞ’ın verilerine göre Türkiye’de toplam 100 bin MW’ı aşan enerji üretim kapasitesi var. Bu durumda YK Enerji’nin Türkiye’nin yüzde 2.5 enerjisini üretiyoruz iddiası gerçek dışı, çünkü ancak yüzde 1’ini tam kapasite çalışması halinde yakalayabiliyor. Ayrıca Türkiye’de üretilen enerjinin ortalama yüzde 30-35’i ticarileşebilirken bu durumda YK Enerji’nin elektrik üretimi Türkiye’nin enerji ihtiyacının ancak yüzde 0.35’e geriliyor. Bu santraller üretmedikleri enerji bedelini “kapasite mekanizması” üzerinden 3 yıldır her ay alarak cebine koyuyor. Açıklanan rakamlarda, sadece Kemerköy Termik Santrali’ne ekim ayı için üretmedği enerji bedeli; 14 milyon 554 bin 961.64 liraydı.