Türkiye’nin gerçekleştirdiği hava saldırılarına tepki gösteren Diyarbakırlılar, bu saldırıyı yapanların asla başaramayacağını söyledi
Türkiye’nin, Şengal, Mahmur ile Kuzey ve Doğu Suriye’nin Dêrik ve Şehba kentlerine 1 Şubat’ta hava saldırıları düzenledi. Savaş uçakları ve SİHA’lar tarafından yapılan saldırılarda birçok kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. Bölgeye yönelik Türkiye’nin saldırıları devam ederken, bölgedeki uluslararası güçlerin sessiz kaldığı saldırılara Kürtler sert tepki gösterdi.
Diyarbakır’da Mezopotamya Ajansı’nın (MA) mikrofonlarına konuşan yurttaşlar, yaşanan saldırıları kabul etmediklerini ifade ettiler. Yaratılan baskıcı iklimden dolayı kamera önünde konuşmak istemeyen birçok yurttaş, Kürtlerin saldırılar karşısında birlik içinde olması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye’nin saldırılarını durdurmasını istedi.
Çözüm Meclis’te olur
Savaşın sonu olmadığını ve savaş politikaları nedeniyle Türkiye’de insanların bir demet maydanoz bile alamayacak duruma geldiğini söyleyen Celal Taşkır isimli yurttaş, “Türkiye için ya barış olmalı ya da hep böyle devam edecek. 40 yıldır bu sorun böyle çözülmedi ve böyle çözüleceğini de zannetmiyorum. Savaşla kimse bir yere varmadı” dedi.
Savaş politikalarının intiharları ve maddi sıkıntıları arttırdığına dikkati çeken Taşkır, “Kürt sorununun çözümü, diyalogla Meclis’te olur. Meclis’e gidilmiş ama kimse onları kabul etmiyor. Barıştan ve çözümden yana değiller. Savaş nedeniyle Türkiye hep geridedir. Bir uçağın kalkması ve inmesi tonlarca para. Bu insanların üzerine bir ton vergi koymuş. İnsanlar asgari ücret alıyor ama geçinemiyor. Bu hep savaşın sonucudur” diye konuştu.
Yaşananlar Kürtlere zulümdür
Yaşananları Kürtlere dönük bir zulüm olarak tanımlayan Mehmet Savaşır da bu saldırıları yapanların başaramayacağının açık ve net olduğunu söyledi. AKP’nin Kürt sorunundaki değişken tavrının altını çizen Savaşır, “Onlar Kürtçe konuştuğunda bir şey olmuyor ama biz konuştuğumuzda ise ‘terör’ oluyor. İstanbul sokaklarında gördük, Kürtçe müzik çalındı, müdahale edildi. Kürtçe müziğin ne gibi bir zararı olabilir? Yani anadilimizi özgürce konuşamayacak mıyız? Bu dili Allah bize konuşmak için verdi, kimseden bir korkumuz yok” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘Erdoğan-Barzani fark yok’
Saldırıların hemen ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin bir araya gelmesine tepki gösteren Savaşır, “Bana göre Barzani ile Erdoğan arasında hiçbir fark yoktur. Barzani zaten Kürtleri bu seviyeye getiren kişidir. Kürtler bir olsun denilince Mustafa Barzani, ‘Hayır 4 olsun diyordu.’ Bu bölücülüğü yapanlar onlardı” dedi.
Diyarbakırlılar olarak yapılanı kabul etmediklerini söyleyen Köksal Demir de, IŞİD’in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin öldürülmesini hatırlatarak, 100 bin kişilik IŞİD ordusunun akıbetini sordu. “100 bin kişi nereye gitti? Kimse bunun hesabını yapmıyor” diyen Demir, “Amerika tutukladı mı onları, keza Suriye. Orada YPG’nin bir cezaevi var sadece. Orada binler var ama peki 100 bin ordu nerede?” diye sordu.
Kürtler bir olmalı
Savaşla çözümün olmayacağını ve bu savaşa razı olmadıklarını dile getiren Nejat Şeker, “ Bu savaş, bu kadar bomba ve felaketler çözüm değil. Suriye’de ne işleri var? Kürtler kimseye zarar verilmemesini istiyor” şeklinde konuştu.
IŞİD’in yaptığı saldırıları tek başına gerçekleştirmediğini ifade eden Mahmut Yılmaz ise, saldırıların zamanının tesadüf olmadığına dikkat çekti. Yılmaz, “Kürtlerin evi neresiyse oraları bombalamak istiyorlar. Davaları da budur. Kürtler zulüm altında. Kürtlerin her parçada bir olması gerekiyor. Bir olmazsak bu zulüm ve savaş devam edecek. Türkiye’de 40 milyon Kürt var, ama inkâr ediyorlar, neden?” diye sordu.
DİYARBAKIR
Barzani aferini kaptı!
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşünde, uçakta bulunan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nêçirvan Barzani ile görüşmesi sorulan Erdoğan, “Nêçirvan Barzani’yle olan dostluğumuz bizim çok çok farklıdır ve aramızdaki hukuk ileri derecededir” dedi.
Ortak operasyon itirafı
Özellikle Türkiye’nin 1 Şubat’ta gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla Şengal, Mahmur ve Dêrik’ı hedef almasından hemen sonra Nêçirvan Barzani ve Erdoğan’ın görüşmesi çok tepki almıştı. Kürt kamuoyu Barzani ailesinin elinin Kürt kanına bulandığını söylerken, böylesi bir görüşme çoğu kesim tarafından işbirlikçiliğin ilanı olarak yorumlandı. Bu yorumları teyit eder şekilde konuşan Erdoğan, “Sınır ötesi terör operasyonlarda bir süredir Süleymaniye’ye ve Erbil’in güneyine kadar iniliyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bu operasyonlara destek verirken, HDP destek vermiyor. Tam tersi kınama mesajı yayınlıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz bunu?” sorusu üzerine, şu ifadeleri kullandı: “Şu anda özellikle Irak’ta ve Irak’ın kuzeyinde Barzanilerin duruşu çok çok farklı. Ve bu duruşu Türkiye ile çok daha ortak, çok daha dayanışma içerisinde yürütüyorlar. PKK ‘terör örgütü’ne karşı da farklı bir duruşları var ve bu farklı duruşlarını da her geçen gün ispat ediyorlar. Bu gelişte yaptığımız görüşmelerde de ben kendisinde bunu özellikle gördüm ve anlaşılan o ki cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte Irak’ta yeni bir süreç başlayacaktır” dedi.