Hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve tedavi edilmediğinde ölümcül olan şarbon hastalığı Yozgat’ta 6 yaşında bir çocukta görüldü. Yine karantinaya alınan Bitlis’te 81 hayvan öldü. İstanbul’da ise bir gemide şarbonlu hayvanların olduğu iddia edildi
Brezilya’dan ithal edilen ve Ankara Gölbaşı’nda bir çiftlikte tutulan 4 bin büyükbaş hayvanda şarbona (Anthrax) rastlanmasının ardından, Sivas’ın bir köyünün, daha sonra da İstanbul Silivri’de 2 mahallenin karantinaya alınması üzerine yaşanan endişe sürüyor. Şarbon vakaları, Bitlis ve Yozgat’ta da görüldü. Yozgat’ın Yerköy ilçesinde 6 yaşındaki Azra Akoğul, vücudunun değişik yerlerinde oluşan yaralardan dolayı götürüldüğü ilçe hastanesinde şarbon şüphesiyle Yozgat Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Ayrıca ilçe hastanesinden 2 çocuğun da aynı şüpheyle Ankara’ya sevk edildiği öğrenildi. Aynı zamanda Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesinde de yetkililerden alınan bilgiye göre, görülen şarbon vakasında, bir hafta içinde 81 büyükbaş hayvan öldü. Beldede bulunan bütün büyükbaş hayvanlara aşı yapılırken, şarbonun beldeye yakın yerlere sıçramaması için ilçe ve köylerinde bulunan tüm büyükbaş hayvanlara da aşı yapılacağı belirtildi. Ayrıca karantina altına alınan ilçede, hayvan giriş ve çıkışları jandarma kontrolünde yapılıyor. Meralarda hayvan otlatma yasaklanırken, ilçede et ve süt ürünlerinin satışı yasaklandı.
Tehlike artıyor
Şarbon hastalığı bulaşıcı hastalık riskini de gündeme taşıdı. Türkiye’de kurbanlık olarak satılmak üzere ithal edilen hayvanların birçoğu şarbon sonucu öldü. Büyükbaş hayvanlara ait etler imha edilse de şarbonun ne kadar alana yayıldığı bilinmediği gibi yetkili kurumlar tarafından da ciddi bir açıklama yapılmıyor. Çoğunlukla deri şarbonu olarak görülen hastalığa karşı hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar ve veterinerler birinci derece risk grubunu oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerde hayvan şarbonu az sayıda görülse de daha tehlikeli olan ‘insan şarbonu’ vakaları oldukça nadir. Özellikle yaz aylarında tehdit oluşturan şarbon, sıcak havalarda toprağın kuru olduğu dönemde rüzgarın da etkisiyle daha hızlı yayılıyor.
Tepkilere rağmen yola çıktı
Nada adlı gemi yola çıkarken Brezilya Ulusal Hayvanları Koruma ve Savunma Forumu üyeleri protesto gösterileri yaptı. Brezilyalı hayvan hakları savunucuları, hayvanların işkence şartlarında taşındığını, insanlık dışı ticaret yapıldığını belgeleyerek, geminin durdurulmasını isteyerek mahkemeye başvurdu. Ancak gemi Mersin Limanı’na demir attı.
‘Hayvanlar denize atıldı’
CHP’li eski vekil Fikri Sağlar şarbon hastalığının Brezilya’dan Mersin’e gelen “Nada” adlı gemideki 25 bin büyükbaş hayvandan yayıldığını ileri sürdü. Sağlar, “Bu gemi 27 günde Brezilya’dan Mersin’e geldi. Birçoğu bu yolculuk sırasında hastalık kaptı ve kontrolsüz biçimde yurda dağıtıldı. Bu ticaret hem ülkenin hayvancılığını hem de halk sağlığını ilgilendiriyor’’ diye ileri sürdü. Nada isimli gemideki hayvanların son derece sağlıksız koşullarda gemide tutulduğunu söyleyen Sağlar, “Brezilyalı hayvanseverler günlerce durumu protesto etti. Yolda hastalık kapanlar, aç ve susuz bırakılanlar, ölenler oldu” dedi. Hayvanların limana geldiğinde kenti kötü bir koku sardığını dile getiren Sağlar, “Mersin’den sonra Samsun’da da bu sorun yaşandı. Hastalıklı hayvanların denize atıldığını öğrendik” dedi.
Gemide şarbonlu hayvanlar var iddiası
İstanbul’da bekletilen Panama bandıralı Rahmeh adlı gemide, şarbon hastalığı taşıyan büyükbaş hayvanların tutulduğu iddia edildi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker konuyla ilgili soru önergesi verdi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İçinde yüzlerce şarbonlu hayvancağızın olduğu, Rahmeh adlı Panama bandıralı gemi şu an itibarıyla halen İstanbul Ahırkapı açıklarındadır. Telef olan hayvancıkların çoğunun öğütülerek denize atıldığına dair tarafımıza haberler gelmektedir. Mersin, İzmir ve Bandırma üzerinden yüklerini dağıtarak İstanbul’a kadar geldiğini tahmin ediyoruz. Şarbon hastalığı göz yumularak yayılmakta, hiçbir yetkili için de soruşturma açılmamaktadır” denildi. Görgü tanıklarının ifadesine göre gemiden kötü bir koku yayıldığı bilgisini paylaşan HAYTAP, tekne tutup geminin görüntülerini canlı yayınlayacağını bildirdi.
İSTANBUL