Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, son kar ve yağmurların yeterli olmadığını belirterek, Trakya’nın yer altı ve yer üstü sularında kuraklık yaşandığını söyledi. İstanbul’daki barajların doluluk oranlarının yüzde 55’ler civarında olduğunu belirten Orta, “Geçmiş yıllara baktığımızda bu tarihte yani daha önceki yıllarda bu barajların yüzde 70-80 düzeyinde dolu olduğunu da görmüştük, 30’lara düştüğü de vakidir. Bu vesileyle İstanbul’da bu son yağışların o bölgedeki sıkıntıyı önemli düzeyde azaltacağını düşünüyorum” dedi.
Trakya’da durum farklı
Prof. Dr. Orta, İstanbul’a oranla Trakya’da durumun çok farklı olduğunu dile getirerek, “Trakya’nın ortasında kalan ki, Orta Trakya diyebileceğimiz, bizim yıllardan beri bütün idarecileri uyarmaya çalıştığımız, tehlikeli dörtgen diye bahsettiğimiz Çerkezköy, Çorlu, Lüleburgaz, Muratlı dörtgeninde ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Ben bunu buraya yüklenen sanayiye bağlıyorum ve ciddi bir ısınma yaşıyoruz bu bölgede. Yani bu bölgedeki sıcaklıklar geçmiş yıllarla kıyasladığımızda 1-1.5 santigrat derece daha yükseldi. Bu da yağışları etkiledi ve bizim an itibariyle bu bölgede hem yer altı sularımızda hem de yer üstü su kaynaklarımızda önemli bir beslenme yok” diye belirtti.
Yaz tarımı için su yok!
Sadece tarımsal anlamda toprağın üst 30 ila 50 santimetrelik katmanında sadece kışlık hububatın gelişmesini sağlayacak düzeyde bir nem oluştuğunu söyleyen Orta, “Gerek Ganoslar gerek Istrancalar yeterli düzeyde tam Orta Trakya’da yağış almadığı için maalesef yer altı su seviyesi tablolarında herhangi bir yükselme gözlemleyemiyoruz ve yer üstü su kaynaklarımızda da önemli beslenmeler gerçekleşmedi şu ana kadar” diye konuştu. Orta, “Sanayi tesisleri ciddi şekilde su kullanıyor. Bu tür büyük sanayi tesisleri bir yandan ortam sıcaklığını yükseltirken bir yandan da kullandıkları aşırı suyla Trakya’nın yaşanabilirlik süresini ciddi şekilde tehdit ediyorlar” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ