Cizre sınırındaki Dêrika Hamko’ya bağlı Eyndîwer Köyü’ne saldırı oldu
Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’nin kentlerinden Dêrika Hamko’ya bağlı Eyndîwer Köyünü havan ve obüslerle bombaladı.
Türkiye’ye ait savaş uçakları 1 Şubat’ta “Kış Kartalı” adı altında IŞİD’in soykırımından kurtulan Ezidi Kürtlerinin kaldığı Şengal’e, BM sorumluluğundaki Maxmur Kampı ve Derika Hamko’yu bombalarken, 2 Şubat’ta öğleden sonra da Cizre ve Federe Kürdistan sınırında yer alan Kuzey ve Doğu Suriye’ye bağlı Dêrika Hamko’nun Eyndîwer Köyünü havan ve obüslerle bombalandı.
1 Şubat 2022 gecesi ABD ve Irak yönetiminin hava sahasını kontrol ettiği Maxmur Mülteci Kampı, Şengal, Federe Kürdistan sınırındaki Derika Hamko’yu eş zamanlı bombaladı. AKP-MHP yönetiminin “Kış Kartalı Operasyonu” adını verdiği operasyonda BM (Birleşmiş Milletler) sorumluluğundaki Maxmur Mülteci Kampı’nda kampın savunmasında görev alan 2 kişi hayatını kaybetti.
Eş zamanlı olarak uçakları Şengal’e de saldırı düzenledi. Şengal’de Geliyê Kersê, Barê, Şengal Dağı, Şîlo, Barî, Kurs ve Çilmîra köylerine yönelik çok sayıda savaş uçağı tarafından 45’in üzerinde hava saldırısı gerçekleşti. 21 bölge bombalandı. Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) tarafından yapılan açıklamaya göre 21 bölgeye yönelik hava saldırılarında 3 sivil yaşamını yitirdi. Dêrik’a Hamko’daki 1 Şubat hava saldırısında da 4 DSG savaşçısının hayatını kaybettiği, 5 yurttaşın yaralandığı açıklandı.
Rusya’nın hava sahasını kontrol ettiği Fıratın doğusunda Şehba’nın Şêx Îsa Köyü de aynı saatlerde TSK-Suriye Milli Ordusu (SMO) ittifakı havan ve topçu atışlarıyla bombaladı. Bombardımanda maddi hasarın yaşandığı kaydedildi.
Sinûnê Meclisi Eşbaşkanı Elîyas KDP ve Mustafa Kazımi’ye dikkat çekti
Şengal’e bağlı Sinûnê Halk Meclisi Eşbaşkanı Xwedêda Elîyas, bölgede uygulamaya sokulmak istenen “Şengal Anlaşması”nı ve artan saldırıları değerlendirdi. MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan Elîyas, 9 Ekim 2020’de KDP ile Irak arasında Bağdat’ta yapılan Ezidi yönetimi yok etmeyi hedefleyen “Şengal Anlaşması”na dikkati çekerek, Şengal’e yapılan hiçbir saldırının bu anlaşmadan bağımsız olmadığını ifade etti.
Elîyas, bu anlaşmayla farklı bir saldırının gerçekleşmek istendiğine işaret ederek, Şengal’e dönük yapılan saldırıların örneğinin başka hiçbir yerde ve hiçbir ülkede olmadığını belirtti. Irak, İran ve KDP’nin, Şengal üzerinden bir politika yürüttüğünü kaydeden Elîyas, bu güçlerin her birinin Şengal’i almak istediğini söyledi. Elîyas, 9 Ekim’de imzalanan “Şengal Anlaşması”ndan sonra Êzidî halkının ayaklandığını ve bu anlaşmayı kabul etmediğini, bunu da Şengal ve dünyanın birçok yerinde alanlara çıkarak gösterdiğini belirtti.
Halkın bu siyasi planları asla kabul etmeyeceğini aktaran Elîyas şunları söyledi: “Anlaşma bize dayatılıyor ama bu anlaşmaya karşı bir irade inşa edildi. Bugün Şengal’de başka bir devletin gücüyle kişisel planlar yapılıyor. KDP ve Kazımi (Irak başbakanı Mustafa Kazımi) arasında yapılan bunun örneğidir. KDP, Kazimi’ye, ‘bu anlaşmada bizimle olursa, önümüzdeki seçimlerde seni destekleyeceğiz’ dedi. Bu anlaşmaya karşılık Kazımi kendine bağlı güçleri Şengal’e gönderdi ve halka zulüm ediyor. Bugün Irak hükümeti ülkeyi yönetemez bir durumdadır. Barzani ailesi Kazımi’yi kullanıyor. Bugün Şengal’in tamamını boşaltsalar da bu halk, bu anlaşmayı kabul etmeyecektir. Êzidîler bugün kendilerini savunmazlarsa, onları kimse koruyamaz. Bugün Şengal’e girmek isteyen güçler, yarın hiçbir saldırı karşısında bizleri savunamayacaklardır. Bizler sorunların önüne geçmek istiyoruz. Bu sorun bugün çözülmezse, yarın çok büyük patlamalara neden olacaktır. Bizler şu anda çıkartmak istenilen sorunları engellemeye çalışıyoruz. Şengal’de savaş çıkarsa her yere yayılır. Ama eğer ki siyasi partiler olumlu yaklaşırsa buradaki durum değişecektir. Şengalliler, siyasi dış güçlerin yeniden onlar üzerinden bir politika yürütmesine izin vermeyecektir. Biz Şengal’de nasıl bir siyasetin yürütüldüğünü biliyoruz. Bunun için bir daha onların siyasi çıkarlarının kurbanı olmak istemiyoruz. Şengal’i Êzidîlerden temizleyerek bölgede söz sahibi olmak istiyorlar. Şengal’de 9 Ekim anlaşması amacına ulaşamayacaktır. Irak ordusu eğer ki Êzidîleri korumak için burada olsaydı, Şengal sınırlarında mevzilenirlerdi. Êzidîleri korumak için burada olsaydı, köylerde konuşlandırılmazlardı. Kazımi, Şengal’de bir iç savaş çıkartmak istiyor. Ama artık Êzidîler 2014’te ki gibi değil. Êzidîler bugün kendilerini yönetiyor. Kimsenin gücüne ihtiyacımız yok. Bedeli ne olursa olsun Êzidîler topraklarını terk etmeyecektir.”
Erdoğan açıklaması
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Kurulu’nda konuşurken şunları söyledi: “Gabar’da, Cudi’de, Tendürek’te, Bestler Dereler’de inlerine gireceğiz dediğim zaman bununla istihza edenler vardı. İnlerine girdik mi, girdik. İşte dün gece yine aynı şekilde 3 ayrı noktada hedefleri bombaladık ve bu hedeflerle birlikte hepsi kendilerine kaçacak delik bile bulamadılar.”
DERİK