Fransa Dışişleri Bakanı Drian, Rusya’nın şu aşamada Ukrayna’da harekete geçmeye hazır olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını söyledi. İngiltere Başbakanı Johnson, 1 Şubat’ta Kiev’e yaptığı ziyarette, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ‘açık ve mevcut bir tehlike’ olduğu konusunda uyardı
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, France 2 Televizyonu’na 2 Şubat’ta verdiği demeçte, Rusya’nın şu aşamada Ukrayna’da harekete geçmeye hazır olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı bir açıklamada, Batı’yı ülkesini kasten savaşa sürüklemek ve Rusya’nın Ukrayna konusundaki güvenlik endişelerini görmezden gelmekle suçladı.
Ukrayna sınırına 100 bine yakın asker yığan Rusya, işgal iddialarını reddediyor.
Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donbass’taki savaşçıları desteklemesinden yaklaşık sekiz yıl sonra Ukrayna, Soğuk Savaş’tan bu yana potansiyel olarak en tehlikeli Doğu-Batı çatışmasının parlama noktası haline geldi.
İngiltere ‘işgal tehlikesi var’ diyor
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dün Kiev’e yaptığı ziyarette, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ‘açık ve mevcut bir tehlike’ olduğu konusunda uyardı.
Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile Kiev’de düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna sınırındaki hareketliliğine değinerek, “Bu açık ve mevcut bir tehlikedir. Çok sayıda birliğin toplandığını görüyoruz. Yakın bir askeri harekatla uyumlu her türlü operasyon için hazırlıklar görüyoruz” dedi.
Rusya’nın geri adım atması ve Ukrayna konusunda diplomasi yolunu seçmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Johnson, “Diyalog için elbette hazırız ama yaptırımlar da hazır” diye konuştu.
Johnson, Ukrayna’nın işgalinin Rusya ve dünya için bir felaket olacağı konusunda da uyardı.
Washington Moskova’ya füzeler hakkında bilgi paylaşımını teklif etti
ABD, Rusya’nın güvenlik garantisi talepleri konusunda bir adım atmak amacıyla, Rusya’nın belirli Rus üslerindeki füzeler hakkında bilgileri paylaşması karşılığında, Romanya ve Polonya’daki NATO üslerinde saldırı amaçlı Tomahawk füzelerinin bulunmadığını teyit etmesi için Kremlin’e bir yol sağlanmasını önerdi.
Bloomberg’in haberine göre, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “ABD Rusya’nın endişelerinden sadece birkaçı hakkında konuşmayı teklif etti. ABD, Rusya’nın silah kontrolü konuları gibi çeşitli güvenlik endişelerini ele almak için görüşmeler önerdi. Yapmayı kabul edeceğimiz her şey karşılıklı olacak. Yani Rusya’nın da harekete geçmesi gerekecek. Bu sadece müttefikler ve ortaklarla kapsamlı istişarelerden sonra uygulanacak” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Romanya ve Polonya’daki NATO füze savunma üslerinin oluşturduğu tehditten endişe duyuyor.
Rusya, Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığdı ve Batılı ülkeler, Putin’in bir işgal planlamasından endişe ediyor.
Rusya bunu reddediyor, ancak güvenlik talepleri karşılanmadıkça belirsiz bir askeri eylemde bulunabileceğini ima ediyor.
DIŞ HABERLER