Türkiye’ye ait savaş uçakları, SİHA’lar Maxmur Mülteci Kampı, Şengal, Federe Kürdistan sınırındaki Derika Hamko’ya hava saldırısı yaptı. Şehba’nın Şêx Îsa Köyü de obüslerle eş zamanlı bombalandı
Diyarbakır’da 1 Şubat gecesi savaş uçaklarının hareketliliğinin ardından Kürtlerin yaşadığı 3 ayrı bölgede hava saldırısı oldu. Rojnews’te yer alan habere göre 1 Şubat gecesi 22.00 sularında TSK uçakları Maxmur Mülteci Kampı’nı bombaladı. Savaş uçakları ve SİHA’larla yapılan “Kış Kartalı” denen hava saldırısının ardından keşif uçaklarının Maxmur üzerindeki uçuşlar yaptığı belirtildi. Maxmur’da bombardıman öncesi elektrik kesintisi olması da dikkat çekti.
Eş zamanlı olarak uçakların Şengal’e de saldırı düzenlediği kaydedildi. Habere göre Şengal’de Geliyê Kersê, Barê, Şengal Dağı, Şîlo, Barî, Kurs ve Çilmîra köylerine yönelik çok sayıda savaş uçağı tarafından 45’in üzerinde hava saldırısı gerçekleşti. 21 bölge bombalandı. Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) tarafından yapılan açıklamaya göre 21 bölgeye yönelik hava saldırılarında 3 sivil yaşamını yitirdi.
Eş zamanlı olarak Kuzey ve Doğu Suriye’de Federe Kürdistan sınırındaki kentlerden Derika Hamko da savaş uçaklarının hedefi oldu. Dêrik’teki 1 Şubat saldırısında 4 DSG savaşçısının hayatını kaybettiği, 5 yurttaşın yaralandığı açıklandı.
Saldırılarda çok sayıda kişinin yaralı olduğu bilgisi paylaşıldı.
Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal “Kürdistan’ın dört bir yanında halkımız saldırılar karşısında harekete geçmelidir. Her taraftaki halkımız topyekün ayağa kalkmalı ve faşizmin çöküşünü hızlandırmalı!” açıklaması yaptı.
Şehba’da köyü bombalandı
TSK-Suriye Milli Ordusu (SMO) ittifakı Kuzey ve Doğu Suriye’de Fırat’ın doğusundaki Şehba’nın Şêx Îsa Köyü’nü de havan ve topçu atışlarıyla bombaladı. Bombardımanda maddi hasarın yaşandığı kaydedildi.
Fırat’ın doğusunda ve Şehba bölgesinde hava sahasını Rusya kontrol ediyor.
BM sorumluluğunda
TSK’nin savaş uçaklarının vurduğu Şengal’de IŞİD soykırımından kurtulan Êzidî Kürtlerin yaşıyor. Maxmur Mülteci Kampı da BM sorumluluğunda ve 12 bin mülteci bulunuyor.
Kazımi ile Türk büyükelçisinin dikkat çeken görüşmesi!
Yine Şengal Dağı hattına yönelik saldırıların ardından gecenin ilerleyen saatlerinde Xanesor’da Muşterek kontrol noktası bombalandı. Haşdi Şabi’nin Foca 80 isimli bu resmi üssü 2014 fermanından önce Irak ve ABD güçlerinin ortak kontrol noktasıydı. Saat 22:00’de başlayan saldırılar gece 02.30′ sularına kadar devam etti. Hava saldırılarının sayısı henüz netlik kazanmazken onlarca hava saldırısı düzenlendiği kaydediliyor. Bu ağır saldırıların sonuçları hakkında henüz net bilgiler alınamadı. Şengal Direniş Birimleri Komutanlığı’nın (YBŞ) saldırılara ilişkin açıklama yapması bekleniyor.
Halk bayram için hazırlanıyordu
Saldırılar, Êzidî halkı Çila Zivistanê Bayramı’nın hazırlıklarını yaptığı kutsal günlerinde gerçekleşti. Saldırılarda Êzidî halkının kutsalı Tavus kuşunun da katledildiği objektiflere yansıdı.
23 Ocak’ta ne görüşüldü?
Mustefa Kazimî’nin 23 Ocak’ta Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney ile Bağdat’ta bir araya gelmesinden sonra saldırıların yaşanması dikkat çekti.
Hava sahası ABD kontrolünde
Irak’ın ve Federe Kürdistan’ın hava sahasını Irak devletiyle birlikte ABD kontrol ediyor.
Jake Sullivan ile görüşme
Bu arada hava saldırısı öncesinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede siyaset, ekonomi ve savunma konuları başta olmak üzere ikili ilişkiler ele alındı, Ukrayna krizi, Ermenistan’la normalleşme süreci ve diğer bölgesel konular değerlendirildi.
Türkiye ve ABD arasında mutabık kalınan Ortak Stratejik Mekanizma’nın detayları ve konu başlıklarının konuşulduğu görüşmede, iki ülke arasında gerçekçi, planlı ve sürdürülebilir bir diyaloğu sağlayacak mekanizmanın bir an önce hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı.
Görüşmede, Rusya-Ukrayna krizinin diyalog ve iş birliği yoluyla çözümüne yönelik çabaların ele alındığı belirtilerek NATO müttefiki olarak Türkiye’nin krizin aşılması için her türlü desteği vermeye devam edeceği ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3 Şubat Perşembe günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yapacağı ziyaretin, sorunun diplomasi yoluyla giderilmesine katkı sağlayacağı vurgulanan görüşmede, Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin ve Azerbaycan-Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanmasının bölgenin istikrar ve refahı için önemli olduğu belirtildi.
Ukrayna krizinde ABD, Türkiye’yi NATO ile beraber görmek isterken, Rusya da Türkiye’nin müdahil olmaması için gayret sarf ediyordu. Saldırının hemen bu görüşmeden sonra gerçekleşmesi ise dikkat çekti.
DIŞ HABERLER