Myanmar’da 1 Şubat 2021 askeri darbesinin yıl dönümüne ülke genelinde grev yapıldı. Cuntanın grev çağrısına uyarak dükkanlarını açmayan dükkan sahiplerini tutuklamak, mal varlıklarına el koymakla tehdit etmesine rağmen greve destek vardı. Göstericiler bazı yerlerde askerlere çatıştı
Myanmar’da askeri darbesinin yıl dönümüne ülke genelinde grev gerçekleşti. Avrupa Birliği ve çok sayıda ülke Myanmar ordusuna silah ambargosu çağrısı yaptı.
Myanmar’da (Burma) 1 Şubat 2021’de darbe yapan ordu siyasileri tutukladı, darbe karşıtı protestolara saldırarak ederek katliam yaptı. Darbenin birinci yıldönümde “sessiz grev” çağrısı yapıldı. Evde kalma ve dükkanlarının kapılarını 10.00-16.00 arası kapalı tutma çağrıları karşılık buldu. 1 Şubat’ta grev gerçekleşti, sokaklar boşaldı.
Cunta yönetiminin, grev çağrısına uyarak dükkanlarını açmayan dükkan sahiplerini tutuklamak ve mal varlıklarına el koymakla tehdit etmesine rağmen greve destek verildi.
İnternette paylaşılan fotoğraf ve videolarda, ülkenin en büyük kentlerinden Yangon’da, sokakların boş olduğu görüldü.
Yangon, Mandalay ve Sagaing kentlerinde geniş önlemlerine rağmen aralarında Budist rahiplerin de bulunduğu gençler erken saatlerde cunta karşıtı pankartlar taşıyarak ve sloganlar atarak protestolar yaptı.
Halkın büyük oranda greve katıldığı gözlemlenirken, ülkenin bazı bölgelerinde sokaklara çıkanlar saldıran ordu güçleriyle çatıştı. Gözaltılar oldu.
Yangon’da 31 Ocak 2022 günü de darbe karşıtlarının 6 bombalı saldırı düzenlediği basına yansıdı.
AB ülkelerinden silah ambargosu çağrısı
Avrupa Birliği, ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada, Arnavutluk, Norveç, Güney Kore, İsviçre ve Yeni Zelanda, Myanmar’daki askeri darbenin 1’inci yılında ortak açıklama yaparak Myanmar ordusuna silah satışlarının durdurulması çağrısında bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden duyurulan ortak açıklamaya göre, Myanmar’da darbe halka yıkıcı etkiler yaptı, 1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor, ekonomi krize girdi ve demokratik kazanımlar kaybedildi.
Myanmar ordusuna şiddeti durdurma ve krizin çözümü için tüm taraflarla yapıcı diyalog çağrısı yapılan açıklamada, ordudan olağanüstü hali bitirmesi, insani yardımın girişine izin vermesi, gözaltına alınanları serbest bırakması ve demokratik sürece dönmesi istendi.
Açıklamada, Myanmar’daki askeri rejimin Arakanlı Müslümanlar ile diğer etnik ve dini azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri kınandı. BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçmak zorunda kalan ve Bangladeş’e sığınan 700 binden fazla mülteci bulunuyor. Kamplardaki mültecilerin yarısını ise çocuklar oluşturuyor.
Ordu 1400 kişi katletti
Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin eski fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına OHAL ilan etmişti. Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu tahminen 1400 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.
YANGON