Aydın’ın Germencik ilçesindeki arazilerde büyük çatlaklar ortaya çıkmıştı. Son günlerde ise artezyen suları sıcak akmaya başlarken, daha önce yeraltı sularının tahlillerinde arsenik dahil ağır metaller tespit edilmişti
Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Hıdırbeyli, Mursallı ve Alangüllü köy arazilerinde kilometrelerce uzunluğunda dev çatlaklar oluştu. Aydın Büyükşehir Belediyesi bu çatlakların kuraklık ve su çekilmeleri sonucunda oluştuğunu açıklarken, Germencik Çevre Derneği (GERÇED) bu oluşumu jeotermal santrallerin aşırı su kullanımı sonucu oluştuğunu ve yeraltından alınan suların ağır metaller taşıyarak bölgeyi zehirlediğini duyurmuştu. Aynı bölgelerde bu kez, arazi sulamada kullanılan 22 metre derinlikten çıkan artezyen sularının sıcak akmaya başlaması dikkat çekti.
JES’lerden sonra ortaya çıktı
Bölgede sıcak su akan arazi sahiplerinden Mehmet Topal, 20 yıldır kullandığı artezyen kuyusundan 2 ay önce suyun sıcak aktığını fark etti. Geçici bir durum olduğunu düşünen Topal, sıcak su akmaya devam edince GERÇED’e konuyla ilgili bilgi verdi. GERÇED Başkanı Halil Çetinkaya ve GERÇED Sözcüsü Dr. Metin Aydın, artezyen suyunun aktığı bölgede incelemelerde bulundu. Çetinkaya, artezyen kuyusundan akan suyun arazilere yakın bölgede jeotermal santrali kurulduktan sonra yavaş yavaş ısınmaya başladığını belirtti.
Tehlike altındayız
GERÇED Başkanı Halil Çetinkaya, “Germencik’te sadece burada değil, birçok noktada yeraltı suları sıcak akmaya başladı. Bu su daha önce buz gibi akıyordu. Elimizi bile yıkayamıyorduk. Bulunduğumuz arazinin 200 metre yakınında jeotermal santrali kuruldu. Bu santral kurulduktan sonra su giderek ısınmaya başladı. Ayrıca su oranı da azaldı. Bunun gibi birçok noktada yeraltı suları, artezyenlerden kükürtlü ve sıcak su karışarak akıyor. Biz Germencik’te içme suyu olarak yeraltı suyu kullanıyoruz. Halk olarak çok endişeliyiz. Bu suyun içinde bor, arsenik, radon ve benzeri mineraller var. Yetkilileri buradan uyarıyoruz: Germencik’in sağlığı tehlike altında” ifadelerini kullandı.
JES atığı sulara karışıyor
Artezyen kuyusundan çıkan suyun sıcaklığının şu an 32 derece olduğunu söyleyen GERÇED Sözcüsü Dr. Metin Aydın ise “Normal koşullarda jeotermal santrallerinin akışkanları 2 bin ile 3 bin metre derinlikten çıkarılmaktadır. Santraller bu akışkanı kullandıktan sonra aynı seviyeye reenjekte etmek zorundalar. Çıkarılan akışkanların bir damlasının bile dışarıya bırakılmaması gerekiyor. Jeotermal akışkanların kanserojen olduğu konusunda bilimsel tez çalışması var. Akışkanlar doğaya salındığında suya ve toprağa karışıyor. Böylece hem su hem de toprakta yetişen tarımsal ürünler etkileniyor. Bu bölgede zeytin ve incir yetişiyor. Artezyen suyu ise 22 metre derinlikten sıcak olarak çıkıyor. Bu da yeraltı sularına akışkanların karıştığını gösteren bir belirtidir. Suyun sıcaklığı şu anda 32 derece. Burada tarımın yapılmaması lazım” açıklamalarında bulundu.
Üretimi olumsuz etkiler
Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Kuru ise bölgede yüzeye yakın sıcak su olduğuna dikkati çekti. Konunun detaylı araştırılması gerektiğini vurgulayan Kuru, sıcak suyun tarımsal üretimi etkileyecek düzeyde olduğunu dile getirdi. Çiftçi Mehmet Topal da “Jeotermal enerji santrali kuyusu 3 yıl önce arazime yakın alana kuruldu. Önce yavaş yavaş ağaçlarım kurudu. Şimdi de artezyenden sıcak su akmaya başladı. Daha önce çok su akıyordu ama son aylarda azalmaya başladı. Suyun sıcaklığı elimi yakacak kadar” diye konuştu.
Yönetenlere tepki
Germencikliler yaşananların nedenlerini çok iyi biliyor. Buna karşın yetkililerin yaşananlar karşısında kör ve sağırı oynamasına tepki gösteriliyor. Arazilerde zaman zaman pompalardan su gelmediğini belirten Germencikliler çoğu zamansa köpüklü pis kokulu sıcak su geldiğini belirtiyorlar. Bu durumun ise her geçen gün daha da arttığını belirten yurttaşlar topraklarının kirlendiğini ve bu nedenle sağlıklarının da tehdit altında olduğunu belirterek JES’lere izin verenleri ve yaşananlar karşısında sessiz kalanlara tepki gösteriyorlar.
Yaşam zehirleniyor
Aydın, Manisa, Çanakkale ve Denizli’de yoğunlaşan JES’ler kuruldukları bölgelerde tarım üretimlerini darbelerken su havzalarını da zehirlemeye devam ediyor. JES’lerin yoğunlaştığı 4 il dışında neredeyse tüm illerde faaliyet gösteren ve AKP iktidarınca da ciddi anlamda desteklenen JES’lerle yerin binlerce metre derinliğine inilerek ağır metallerle dolu sıcak akışkan yeryüzüne çekiliyor. Çevresinde bulunan suları da tüketerek suyu bu akışkanla ısıtıp buhar enerjisi ile yapılan enerji üretiyorlar. Kömürlü ya da doğalgazlı termik santrallerin çalışma mantığı ile enerji üretilen bu tesisler bulunduğu çevreye, yeraltı-yerüstü sularını zehirleyerek yaşamı tehdit ediyorlar.
Ağaçlar kurudu, canlılar öldü
Aydın’da kanser vakaları geçmişe göre 3 kat arttığı TTB Aydın şubesi tarafından açıklanmıştı. Germencik’te yeraltı sularında arsenik dahil birçok ağır metallerin JES’lerden kaynaklı olduğu ise raporlandı. Yeraltının 15oo ila 5 bin metre derinlere kadar sondaj yapılıp, içeriğinde bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür gibi zehirli ağır metallerle dolu akışkanın yeryüzüne çıkarılması bir avuç sermayeyi mutlu ederken yaşam ise zehirleniyor. Menderes Nehri ve diğer birçok akarsuda on binlerce balık bu nedenle ölürken, bu suyu içen birçok hayvan da zehirlenip zarar gördü. İncir ve üzüm bağları ile zeytinliklerde JES’lerden kaynaklı kurumalar yaşanırken köylüler ise isyan etmeye devam ediyor.
EKOLOJİ SERVİSİ