ABD Başkanı Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştü. ABD, ‘Rusya saldırırsa Kuzey Akım 2 boru hattı engellenecek’ tehdidinde bulundu. BMGK’nin toplanması bekleniyor
ABD Başkanı Joseph Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’yı şubat ayında işgal edebileceği uyarısında bulunduğu bildirildi.
Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz bölgeyi barut fıçısına çevirdi. Rusya’nın saldırmayacağını defalarca belirtmesine rağmen, son zamanlarda 100 bine yakın Rus askerinin Ukrayna sınırına konuşlandırıldığı ve bunun işgal endişesi yarattığını kaydeden ABD ve NATO bölge ülkelerine uçak ve cephane yığdı. NATO bölgedeki askeri güçlerini de artırma kararı verdi. Karşılıklı restleşme sürdü.
ABD Başkanı Joseph Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (Volodimir Zelenski) ile 27 Ocak 2022 günü telefon görüşmesi yaptı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD’nin ortak ve müttefikleriyle kararlı bir şekilde adım atmaya hazır olduğunu dile getiren Biden, ABD’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğini yineledi.
ABD’nin Ukrayna’ya geçen sene yarım milyar dolar kalkınma ve insani yardım desteği sağladığına işaret eden Biden, ABD’nin Rusya’nın askeri yığınağı sonucu Ukrayna ekonomisini desteklemek için makroekonomik destek yolları aradığını belirtti.
Biden görüşmede, büyükelçilik personellerinin ülkeden ayrılmasına rağmen ABD’nin Kiev’deki büyükelçiliğinin açık ve tam faaliyette olduğunu vurguladı.
‘Şubat’ta işgal edebilir’ iddiası
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, Biden’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Rusya’nın Ukrayna’yı gelecek ay işgal edebileceğine dair açık bir ihtimal var” dediğini paylaştı. Horne, “Başkan bunu açıktan söyledi, biz de aylardır bu konuda uyarılarda bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.
Kuzey Akım 2 Doğal Gaz hattı tehdidi
ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’e, Ukrayna’yı işgalden vazgeçirmek için Rusya’ya karşı nüfuzunu kullanma çağrısı yaptığını dile getirdi. Nuland, “Pekin’i, Moskova üzerindeki nüfuzunu kullanmaya ve diplomasiye teşvik etmeye çağırıyoruz çünkü Ukrayna’daki bir çatışma Çin için de iyi olmaz” dedi.
Washington’un eğer Rusya Ukrayna’yı işgal ederse, Almanya’nın bu ülkeyle olan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesini açmayacağından emin olduğunu kaydeden Nuland, “Berlin’den yapılan açıklamaların çok çok güçlü olduğunu düşünüyorum. Projenin ilerlememesinden emin olmak için Almanya’yla çalışacağız.” diye konuştu.
ABD, Ukrayna-Rusya krizini görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı. BMGK’nin 31 Ocak Pazartesi toplanması bekleniyor. Uuzn süredir tartışma konusu olan doğalgaz boru hattı, Baltık Denizi’nin altından geçerek doğrudan Almanya’ya uzanıyor. Arz bağımlılığı yaratacağı kaydedilerek sık sık hatta ısrar edilmesi eleştiriliyordu.
Zelenskiy açıklaması
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Biden ile görüşmesine ilişkin resmi Twitter hesabından açıklama yaptı. Zelenskiy, “Görüşme uzun sürdü. Gerginliğin azaltılması yönündeki diplomatik girişimleri ele aldık. İlerideki ortak adımlar konusunda mutabık kaldık. Biden’a sürekli askeri yardımdan dolayı teşekkür ettim. Ayrıca, Ukrayna’ya maddi desteğin sağlanması imkanı ele alındı” dedi.
‘Görüşme iyi geçmedi’
CNN’in haberine göre, üst düzey bir Ukraynalı yetkili ise, tarafların muhtemel bir Rus saldırısının risk düzeyi konusunda anlaşamadığı için görüşmenin iyi gitmediğini aktardı. Ukraynalı yetkili, Biden’ın bir Rus saldırısının eli kulağında olduğu uyarısına, Zelenskiy’nin “Rusya’dan kaynaklı tehdidin tehlikeli ancak belirsiz olduğu”, “bir saldırının yapılacağının kesin olmadığı” şeklindeki pozisyonunu yeniden dile getirdiğini ifade etti.
Moskova: Putin karar verecek
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Rusya’nın “güvenlik garanitleri” tekliflerine ilişkin ABD’nin yazılı yanıtına yönelik açıklamalarda bulundu.
Lavrov, ABD’nin “güvenlik garantileri” konularıyla ilgili kendilerine verdiği yanıtın olumlu olmadığını belirterek, “Moskova savaş istemiyor. ABD ve NATO’nun cevabının ardından nasıl hareket edileceğine Putin karar verecek” dedi.
ABD yanıtının içeriği konusunda Lavrov, “Belgede, ikincil plandaki konularla ilgili ciddi istişarelerin başlayacağına dair umut verici yanıtlar var. Belgedeki en önemli konuda ise olumlu tepki yok” dedi.
NATO’nun doğuya doğru ilerlememesinin Rusya için önem teşkil ettiğine dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:
“Tekliflerimizde, birbiriyle ilişkili iki önemli yaklaşım var. Birincisi, her devletin askeri ittifakları özgürce seçme hakkı olduğu tanınıyor. İkincisi ise her devletin, kendi güvenliğini başkalarının güvenliği pahasına güçlendirmeme yükümlülüğüdür. Bu ilke bilinçli olarak konuşulmuyor.”
Batı’nın bu konuda “kurnazca” davrandığını belirten Lavrov, ABD’den gelen yanıtı analiz ettiklerini dile getirdi.
Lavrov, bu yanıtın kamuoyuyla paylaşılıp paylaşılmayacağı konusunda ise “Cevabın içeriğini kamuoyunun yakında öğreneceğini düşünüyorum. Amerikan meslektaşlarımız, bu cevap içeriği konusunda tüm müttefikleri ve Ukrayna tarafı ile mutabık kalındığını bize söyledi. Cevapların yakında sızacağı konusunda şüphe yok” dedi.
NATO’dan da güvenlik tekliflerine yanıt aldıklarını teyit eden Lavrov, “Her iki belgeyi de bir bütün olarak görüyoruz. Bu yanıtları, kurumlar arasında istişare edilmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor olarak sunacağız. İlerideki adımlarımıza Putin karar verecek” ifadesini kullandı.
Rusya, ABD ve NATO’ya NATO’nun kendisine yakın ülkeleri üye yapmamasını, yakın ülkelerden güç çekmesini içeren “güvenlik garantileri” kapsamlı dosya sunmuştu.
DIŞ HABERLR