Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimleri üzerinden 4’a yakın bir zaman geçmesine rağmen hala bir hükümet kurulamadı. Roj News’in haberine göre, seçimlerden bu yana yeni hükümet kurmak için görüşmeler sürse de parti ve koalisyonlar ortak bir hükümet konusunda anlaşma sağlayamadı. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un çağrısıyla 3 Eylül’de ilk kez toplanan Irak Parlamentosu’nda Meclis başkanının kim olacağı yönünde tartışmalar sonuçsuz kaldı. Meclis, yeni başkanı ve yardımcıları seçilmeden görüşmelere ara verdi. Meclisin ikinci gün oturumu ise önceki gün 85 parlamenterin katılımı ile başladı. Parlamento’nun meclis başkanını seçebilmesi için yasal yeterlilik sayısına ulaşmadığı için oturum 15 Eylül tarihine ertelendi. Aynı şekilde yeni hükümet görüşmeleri de büyük belirsizlik ve tartışmalarla devam ediyor. Günlerdir Bağdat ve Hewlêr arasında devam eden görüşme trafiğinde de bir sonuca varılmadı.
İbadi mi Maliki mi?
Irak’ta yeni hükümetin kurulması için birçok taraf görüşmeler yaparken, Irak Başbakanı Haydar İbadi ve Yasa Devleti Koalisyonu başında bulunan Nuri Maliki yeni hükümetin kurulması için en büyük koalisyonu kurduklarını açıkladı. Ancak hangi tarafın en büyük koalisyonu kurduğu netleşmiş değil. Maliki’nin Yasa Devleti Koalisyonu, parlamentoda 149 parlamenterin desteğini aldıklarını belirtiyor.İbadi ise yeni hükümet için 184 parlamenterin desteğini alarak en büyük koalisyonu kurduğunu açıkladı. Irak parlamentosunda 329 sandalye bulunuyor.İbadi 184 parlamenterin Maliki ise 149 parlamenterin desteğini aldığını açıkladı. Ebadi ve Maliki’nin açıkladığı rakamlar 333 parlamentere denk geliyor. Buna henüz bir taraf seçmeyen 56 Kürt parlamenteri dahil değil. Bununla birlikte bu sayı 389’a ulaşıyor. Bu yüzden açıklanan iki listeden hangisinin geçerli olacağınıIrak Federal Mahkemesi karar verecek. Öte yandan Cumhurbaşkanının kim olacağı konusunda da KDP ve YNK arasında ciddi anlaşmazlıklar var. KDP, cumhurbaşkanlığının kendilerine verilmesini isterken, YNK ise mevcut teamülün devamından yana.
ABD ve İran’ın müdahalesi
Irak’ta meclis ve hükümet kurmada yaşanan belirsizliğin bir sebebi de Tahran ve Washington yönetimlerinin görüşmelere doğrudan müdahale etmesi. Tahran’ın Nuri Maliki ve Hadi Amiri’yi, ABD’nin ise başbakan koltuğunda oturan Haydar İbadi’yi desteklediği belirtiliyor.
BAĞDAT