HEAL’in (Sağlık ve Çevre Birliği), ‘Kronik Kömür Kirliliği – Kümülatif Sağlık Etkileri Özel raporu, açıklandı. Açıklanan raporla, Türkiye’deki kömürlü termik santrallerin son 55 yıllık yani 1965 ila 2020 yılları arasında açılan ve halen 16 ilde faaliyette olan 50 MW’ın üzerindeki büyük kömürlü termik santral, toplamda 196 bin 91 kişinin erken ölüme neden olduğu tespitleri yapıldı.
Muğla, Zonguldak, Çanakkale
Kömür kirliliğinin en yüksek olduğu il Muğla, madenci şehri Zonguldak, planlanan santrallerin yoğunlaştığı Çanakkale ve inşaatı devam eden santralin bulunduğu İskenderun Körfezi, çalışmanın odağındaki bölgeler. Bu bölgelere özel dosyalar içeren çalışma kapsamındaki diğer iller ise Kütahya, Manisa, Sivas, Maraş, Ankara, Bursa, Kocaeli, Şırnak, Bolu, Yalova ve İzmir.
En kötü karne
HEAL çalışmasına göre Muğla, kömür kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı olumsuz sağlık etkisi ve maliyetinde en kötü karneye sahip bölge. Bölgede Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri bulunuyor. Çanakkale’de ise kömürlü termik santral projelerinin yoğunlaştığı bir şehir olarak öne çıkıyor. Bölgede faaliyet gösteren beş kömürlü termik santralin (18 Mart Çan, İÇDAŞ Biga, Bekirli, Cenal ve Çan-2 ) yanı sıra iki yeni kömürlü termik santral de planlama aşamasında.
Adana ve İskenderun
Adana’da inşaatı süren ve birkaç ay içinde faaliyete geçmesi beklenen 1.230 MW kurulu gücünde ve yoğun olarak ithal kömür ile çalışması planlanan EMBA Hunutlu santrali ise endişeleri daha da arttırıyor. Çalışma kapsamında incelenen İskenderun Körfezi’nde, üç kömürlü termik santral, işletmeye alınmalarından bugüne toplam 4.717 erken ölüme ve 138.15 milyar TL kümülatif sağlık yüküne neden oldu.
EKOLOJİ SERVİSİ