HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Yol-İş Sendikası’na yaptığı ziyarette ekonomik krizdeki duruma dikkat çekerek, buna karşı birlikte nelerin yapılabileceğinin önemli olduğunu ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki bir heyet, inşaat işçilerinin yaşadıkları sorunlar üzerine Yol-İş Sendikası Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Temelli ile birlikte Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay’ın da bulunduğu HDP heyetini sendika Genel Başkanı Ramazan Ağar başkanlığındaki heyet kabul etti.
Görüşmede ilk olarak konuşan Temelli, Türkiye’nin büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Bu krize karşı ne yapabilirizi konuşmak büyük önem taşıyor. Sendikalar işçilerin hakkını korurken aslında tüm toplumun hakkını korurlar. Kriz ortaya çıktı diye emekçiler bu maliyete katlanmıyor. 16 yıldır işçilerin neler kaybettikleri ortada. Bugüne kadar sendikalarla dayanışma içinde olduk. Eski sendikacı olarak bu mücadelenin içinde olduk. Bu süreçlerde yan yana olmak bizim için önemlidir. Özellikle inşaat işçilerinin sorunları önemli. O kadar devasa boyutlara ulaştı ki diğer sektörlerden daha büyük sorunlar. İşçi cinayetlerinin en çok yaşandığı sektördür. İşçilerinin ölmesinin önüne bilinçli olarak geçilmedi. Bir ülkenin işçilerinin yaşam düzeyi o ülkenin demokrasisinin göstergesidir. Toplumda ciddi bir ayrışmaya neden olan anlayışın inşaatlarda da olduğunu görüyoruz. İşçilerin kimlikleri ayrıştırılması, Kürt işçilere yönelik saldırılar ayrışmayı derinleştiriyor. Bu ayrıştırmaya karşı mücadele etmek de sendikal mücadelenin bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.
Ağar ise, yaşanan ekonomik gelişmelerden endişeli olduklarını ifade ederek, “Bu döviz yükselmesinden endişeliyiz. Hesap ediyoruz aldığımız asgari ücret 900’e düştü. Bu yaptığımız toplu sözleşmelere de yansıyor. Bunun da peşinde değiliz. Bizim için önemli olan bu ülkenin huzur ve refaha kavuşmasıdır. Siyaset uzlaşma kültürdür ama bunun üstesinden gelemiyoruz. Sendikalar olarak üyelerimiz, dolayısıyla gücümüz azalıyor. Özel sektörde yok denecek kadar örgütlenebiliyoruz. Sendikalı olan işçiler işten atılıyor ve kapı önüne konacağını bildiği için örgütlenmek istemiyor” dedi.
Kaynak: MA