Duma’ya Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlık ilan etmiş olan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk
Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı için tasarı sunuldu
Bir grup Rus milletvekili, Rusya Başkanı Vlademir Putin’e, Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC) bağımsızlığını tanıma çağrısı yapılan tasarıyı Duma’ya sundu.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda Donetsk ve Lugansk’ı içeren Donbass sınırına asker ve ağır silah yığması sonrası Rusya ile NATO-ABD-AB bloku arasında yarattığı “Rusya işgale hazırlanıyor”, ” Rusya askerleri geri çek”, “Ukrayna’yı NATO’ya almayın” restleşmesi yaşandı. Kriz tırmanıp Rusya yaptırımlarla tehdit edilirken, Rusya tatbikatlarla gözdağı verdi. Cenevre’de ABD ile Rusya arası müzakereler yapılırken Duma harekete geçti.
Şarku’l Avsat’ın haberine göre bazı milletvekilleri Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC) bağımsızlığını tanıma çağrısı yapılan tasarıyı 21 Ocak 2022 Cuma günü Duma’ya sundu.
Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Volodin, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin iki bölgede yaşayan Rusların güvenliğinden endişe ettiğini söyledi.
Volodin hazırlanan bağımsızlığı tanıma tasarısının Komünist Partisi (RFKP) Lideri Gennadiy Zyuganov da dahil 11 milletvekili tarafından sunulduğunu kaydederek, “Bu çok önemli bir konu” dedi.
Volodin, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Minsk Anlaşması’nı görmezden geldiğini görüyoruz. NATO Ukrayna’yı işgal etmek istiyor. Her iki durum da trajediye yol açabilir. Bunun olmasına izin vermemeliyiz” dedi.
Devlet Duması’ndaki çeşitli partilerden milletvekilleri arasındaki görüşmelerin önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.
Blinken’in turu sonrası
Tasarı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 19 Ocak’ta Ukrayna’ya, 20 Ocak’ta Berlin’e gitmesi ve 21 Ocak’ta da Cenevre’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi zamanlamasına denk geldi.
Blinken Ukrayna üzerinden Rusya ile yaşanan krizi Kiev’de Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile 19 Ocak 2022 günü görüştükten sonra 20 Ocak 2022 akşamı da Almanya‘nın başkenti Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı James Cleverly bir araya geldi.
Dörtlü görüşmenin ardından Blinken ve Baerbock ortak basın toplantısı düzenledi. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, “Krizden çıkmanın tek yolunun siyasi olduğu ve bunun tek yolunun diyalog kurmak olduğu konusunda hemfikiriz. Ne yazık ki, Rusya davranışlarıyla farklı bir dil konuşmaya devam ediyor. Rusya’nın gerilimi düşürme yolunda adım atmasını acilen talep ediyoruz. Daha fazla saldırgan davranış veya saldırganlık ciddi sonuçlara yol açacaktır. Yaptırımlar, etkili olduklarında en iyi etkiye sahiptir. Bu, dış dünyaya neyin zor görünebileceğini değil, neyin daha fazla etkiye sahip olduğunu göstermek için ekonomi ve finans alanlarında uygulayabileceğimiz yaptırımlar olacağı anlamına geliyor” diye konuştu.
Cenevre’de Rusya tarafıyla görüşme
Blinken 21 Ocak 2022 günü de Cenevre’deki President Wilson Hotel’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmeye dair Cenevre’de basın toplantısı düzenledi.
Rusya’nın olası işgaline hızlı ve “sert bir yanıt” vereceklerini, NATO’nun açık kapı politikası gibi temel değerler konusunda da geri adım atmayacaklarını söyledi. “Rusya, Ukrayna sınırındaki birliklerini çekerek gerginliği düşürmeli” diyen Blinken, Lavrov’la görüşmesinde İran konusunun da gündeme geldiğini aktardı. ABD’li bakan, İran’la süren nükleer görüşmelerin Ukrayna’yla ilgili diplomatik temaslara örnek olabileceğini ifade etti.
Blinken özetle şunları söyledi: “Rusya Ukrayna’ya saldırabilecek bir durumda. Rusya’nın Ukrayna’da istikrarsızlığa yol açmak için hükümetin devrilmesi de dahil olmak üzere birçok çabasının olduğunu biliyoruz. Rusya’nın askeri yığınağı, Ukrayna’ya güney, doğu ve kuzeyden saldırabileceğini gösteriyor Yapmayacağımız şeyler konusunda açık olmak önemli, bunlardan biri de NATO’nun açık kapı politikası gibi temel prensiplerinden taviz vermek. 5’nci madde taahhüdü NATO üyelerini kapsıyor, Ukrayna NATO üyesi değil. Eğer iki devlet başkanının görüşmesi faydalı olacaksa bunu yapmaya hazırız. Rusya’yı Ukrayna sınırındaki askerlerini çekmeye çağırıyoruz.”
Abhazya, Güney Osetya ve Kırım
Rusya ile Gürcistan arasında 2008’de yaşanan çatışmaların ardından, Rusya desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin bağımsızlığını tanımıştı
Kırım da Rusya’nın Karadeniz’deki manevraları ve Akdeniz yolunun serbestliği için hayatiydi. Rusya, Ukrayna’ya bağlı olan Kırım’ı da işgal 2014’te etmişti. Daha sonra Kırım’da bağımsızlık ilanı için hazırlık yapıldı. Vladimir Putin yönetimi 16 Mart 2014’te Kırım’ın statüsü ile ilgili referandum düzenledi. 17 Mart’ta, referandum sonuçları açıklandı, Kırım’ın bağımsızlığa karar verdiği ilan edildi. Rusya, ilhak için bir yasa hazırladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 Mart 2014’te Kırım’ı ilhak eden yasayı imzaladı. ABD ve AB Kırım konusunda Rusya’ya karşı bir dizi yaptrım silsilesi uygulamaya koydu, süre doldukça uzattı.
MOSKOVA