Ukrayna sınırına askeri yığınak yapan Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini söyleyen ABD yönetiminin dışişleri bakanı Kiev’deki görüşmelerinin ardından Rusya dışişleri bakanıyla görüştü
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “sınıra yığınak” ve “işgal” tartışmalarının gölgesinde Ukrayna krizini görüştü.
Blinken Ukrayna üzerinden Rusya ile yaşanan krizi Kiev’de Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile 19 Ocak 2022 günü görüştükten sonra 20 Ocak 2022 akşamı da Almanya‘nın başkenti Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı James Cleverly bir araya geldi.
Dörtlü görüşmenin ardından Blinken ve Baerbock ortak basın toplantısı düzenledi. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, “Krizden çıkmanın tek yolunun siyasi olduğu ve bunun tek yolunun diyalog kurmak olduğu konusunda hemfikiriz. Ne yazık ki, Rusya davranışlarıyla farklı bir dil konuşmaya devam ediyor. Rusya’nın gerilimi düşürme yolunda adım atmasını acilen talep ediyoruz. Daha fazla saldırgan davranış veya saldırganlık ciddi sonuçlara yol açacaktır. Yaptırımlar, etkili olduklarında en iyi etkiye sahiptir. Bu, dış dünyaya neyin zor görünebileceğini değil, neyin daha fazla etkiye sahip olduğunu göstermek için ekonomi ve finans alanlarında uygulayabileceğimiz yaptırımlar olacağı anlamına geliyor” diye konuştu.
Cenevre’de Rusya tarafıyla görüşme
Blinken 21 Ocak 2022 günü de Cenevre’deki President Wilson Hotel’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmeye dair Cenevre’de basın toplantısı düzenledi.
Rusya’nın olası işgaline hızlı ve “sert bir yanıt” vereceklerini, NATO’nun açık kapı politikası gibi temel değerler konusunda da geri adım atmayacaklarını söyledi. “Rusya, Ukrayna sınırındaki birliklerini çekerek gerginliği düşürmeli” diyen Blinken, Lavrov’la görüşmesinde İran konusunun da gündeme geldiğini aktardı. ABD’li bakan, İran’la süren nükleer görüşmelerin Ukrayna’yla ilgili diplomatik temaslara örnek olabileceğini ifade etti.
Blinken özetle şunları söyledi: “Rusya Ukrayna’ya saldırabilecek bir durumda. Rusya’nın Ukrayna’da istikrarsızlığa yol açmak için hükümetin devrilmesi de dahil olmak üzere birçok çabasının olduğunu biliyoruz. Rusya’nın askeri yığınağı, Ukrayna’ya güney, doğu ve kuzeyden saldırabileceğini gösteriyor
Yapmayacağımız şeyler konusunda açık olmak önemli, bunlardan biri de NATO’nun açık kapı politikası gibi temel prensiplerinden taviz vermek. 5’nci madde taahhüdü NATO üyelerini kapsıyor, Ukrayna NATO üyesi değil. Eğer iki devlet başkanının görüşmesi faydalı olacaksa bunu yapmaya hazırız. Rusya’yı Ukrayna sınırındaki askerlerini çekmeye çağırıyoruz.”
Yine görüşecekler
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsviçre’nin Cenevre kentinde yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Blinken ile görüşmenin “faydalı” ve “açık” olduğunu söyleyen Lavrov, NATO’ya önerdikleri “güvenlik garantileri” konusunda ABD’nin gelecek hafta yazılı cevap vereceğini aktardı.
Lavrov, “Blinken, bana görüşmeden memnun olduğunu ve görüşmenin güvenlik garantileri konusunda gelecek hafta yazılı cevap vermelerine yardımcı olacağını defalarca belirtti.” dedi ve ABD’den tekliflerine yanıt gelmesinin ardından Blinken ile tekrar görüşeceğini söyledi.
Görüşmede Ukrayna’daki durumun ele alındığını dile getiren Lavrov, şunları kaydetti: “Amerikan meslektaşlarımız, yeniden Rusya ile Ukrayna arasındaki sınır meselesini ön plana çıkarmaya ve her şeyi burada sözde gerginliğin düşürülmesi gerekliliğiyle koşullandırmaya çalıştı. Bu bir büyü haline geldi. Ancak görüşmeyi, gelecek hafta tekliflerimize yazılı yanıtların verilmesi yönünde anlaşmayla sonlandırdık.”
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıp saldırmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Lavrov, “Ukrayna’ya saldırma niyetinde olduğumuzu iddia ediyorsunuz. Bunun böyle olmadığını defalarca söyledik” dedi.
ABD’ye Ukrayna’yı Minsk anlaşmalarını uygulama konusunda etkileme çağrısında bulunan ve Ukrayna halkını resmen hiçbir zaman tehdit etmediklerini ifade eden Lavrov, “Batılı meslektaşlarımızın şu andaki histerisi, Ukrayna’nın Donbas’ta güç kullanmasını kışkırtma yönünde değilse de en azından Kiev rejiminin Minsk anlaşmalarını sabote etmeye yönelik çizgisini gizleme yönündedir” diye konuştu.
Rusya önerisi ve Biden’ın çıkışı
Kriz tırmanınca Rusya Ukrayna’nın NATO üyesi yapılmaması için çağrılar yapmıştı. Rusya, NATO üyelerinde ir dizi “güvenlik garantileri” içeren dosya sunmuştu. ABD ile Rusya arasındaki “güvenlik garantileri” dosyası kapsamında, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy R. Sherman ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov 10 Ocak 2022’de Cenevre’de görüşmüştü, ancak sonuç çıkmamıştı. Ardından ABD Başkanı Joseph Biden görevindeki 1. yılını değerlendirirken Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini düşündüğünü söylemişti. Biden “Rusya’nın küçük bir alanı işgal edeceğini düşünüyorum. Büyük bedel ödeyecekler. Ukrayna’ya girerse, Rusların can kaybı çok olur” demişti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky de Rusya’nın saldırısının çapına göre verilecek karşılığa karar verileceğini belirten Biden’ın sözlerine yanıt olarak “Küçük çaplı işgal diye bir şey yoktur” açıklaması yaparak
“Büyük güçlere küçük çaplı işgal diye bir şey olmadığını, ‘küçük milletler’ diye bir şeyin de olmadığını hatırlatmak isteriz. Küçük çaplı kayıp da yoktur, kaybettiğimiz sevdiklerimizin arkasından minik bir yas tutmak diye bir şey de yoktur. Bunu Ukrayna gibi büyük bir gücün cumhurbaşkanı olarak söylüyorum” dedi.
CENEVRE