Tuz Gölü’nü besleyen suların önü HES’lerle kesilirken, göl doğalgaz için ağır metallerle zehirlendi
Türkiye’de doğal alanlar, sulak alanlar, göller ve akarsular hızla yok oluşa sürüklenirken her şey dünyada süren iklim krizine bağlanmak istenmesi dikkat çekiyor. Yaban hayat gözlemcisi Seçkin Barbaros, 2021 Temmuz ayında Tuz Gölü’nde yaşanan binlerce flamingo ölümlerinin nedenlerini CİMER üzerinden Konya Valiliği’ne sordu. Valilik, Barbaros’a verdiği yanıtta flamingo ölümlerinden iklim krizini sorumlu tuttu.
Rapor yetersiz
Konya Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Barbaros’a gönderilen yanıtta, “İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporda; küresel iklim değişikliğinin ülkemizde ve özellikle Konya Kapalı Havzası’nda kendisini hissettirmekte olduğu, Tuz Gölü’nde yaşanan bu olayda küresel iklim değişikliği ile artan buharlaşmanın da etkisi olduğu, bu sebeplerle havzada yaşanan su sorununun, hayatiyetlerini devam ettirebilmek için suya ve besine ihtiyacı olan flamingoları olumsuz yönde etkilemekte olduğu, beslenme yetersizliği ve doğal seleksiyon neticesinde de belli sayıda flamingo ölümlerinin gözlendiği belirtilmiştir” denilirken iktidarın yağma politikaları görmezden gelindi.
Özellikle 2017 yılından bu yana hemen her yıl binlerce flamingo, yüz binlerce yıldır yaşam ve üreme alanı olarak kullandıkları Tuz Gölü’nde yaşamını yitirdiği görülmektedir. Tuz Gölü 1992’de sit alanı, göl ve çevresi ise 2001 yılında özel koruma alanı ilan edilmişti. Tekel Kurumu’nun gerçekletirdiği tuz üretiminin özelleştirilmesinden sonra göl havzasında kazılar giderek artmaya başladı. Konya havzasında 9 adedi işletmede, 6’sı inşa halinde, 12’si planlama içinde, 5 adedi ise ‘su kullanım anlaşması’ yapılmış toplam 32 adet HES ile akan tüm dere ve akarsular bu barajlara bağlanarak sular doğal akışından koparıldı. Beyşehir Gölü’nün tatlı suyu ile Konya’nın atık suları toplanıp DSİ tarafından Tuz Gölü’ne kirli atık sularla deşarj edildi.
Göl doğalgaz deposu yapıldı
Tuz Gölü havzasında yerin 1100 metre ile 1500 metre derinliklerine sondaj yapılarak, yeraltında bulunan tuz tabakaları, Hirfanlı Barajı’ndan getirilen devasa büyüklükteki boru içindeki sulara eklenen kimyasallar ile yeraltı tuzları eritilerek yapay mağaralar oluşturup 30 yıl ömür biçilen ‘doğalgaz’ depolama alanı açıldı. Ağır metaller içeren yeraltı tuzları eriyip yer yüzüne çekildikten sonra Eskil kıyısından Tuz Gölü’ne bırakılıyor olması gölde flamingolar ve diğer canlıların ölmesinin başlıca nedeniyken, valiliğin bu gerçekleri iklim krizine bağlaması kabul edilemez.
EKOLOJİ SERVİSİ