15 Ocak 1902’de Selanik’te doğan Nazım Hikmet Ran için etkinlikler yapıldı. Bakırköy Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Sendikası ortaklığıyla da ‘Kitap, Dergi ve Tablolarla Nâzım Hikmet” sergisi açıldı
Bakırköy Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) “Kitap, Dergi ve Tablolarla Nâzım Hikmet” sergisini sanatseverlerle buluşturdu.
Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevi Ara Güler Galerisinde açılan sergide, BASAD’lı ressamların orijinal Nâzım Hikmet tabloları ve Selen Gülek’in koleksiyonundan birinci baskı ve yurt dışında yayımlanmış kitapların yanı sıra Nâzım Hikmet imzalı kitaplar görülebilecek.
Evrensel’de yer alan habere göre, Nâzım Hikmet’in 120. doğum gününde (15 Ocak 1902’de Selanik’te doğdu) yapılan açılışta konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, “Nâzım Hikmet bir yüzyılı deviren şiiriyle hep yanımızdaydı. Yanımızda oldu. İçimizdeydi, yüreğimizdeydi” dedi.
‘Kalabalığın şairi’
Nâzım Hikmet’in kalabalığın şairi olduğunu belirten Özyalçıner, “Kalabalığın içindeki insanın, çalışıp üretenin, üretip yaratanın şairi. Kendi elleriyle yarattığı uygarlığın güzellikleriyle zenginliklerinden eşit pay alamayan emekçilerin şairi” diye devam etti.
Özyalçıner “Nâzım Hikmet şiirinde bireyle toplum iç içedir. Onun şiirinde hem solistin hem de koronun sesi yükselir. Toplum ve insanın hareketliliği geçmişi, şimdisi, geleceğiyle bu bütünlük içinde yansıtılmıştır” ifadelerini kullandı.
‘Hesabı sormamız lazım’
Nâzım Hikmet’in “Neyi bildirir sayılar” şiirine atıf yapan Özyalçıner, “Bugün de pandemi, savaş, yoksulluk ve açlıktan ölüm kol geziyor. Bence Nâzım Hikmet, ölümleri dirime çevirmek varken sürüp giden bu acımasızlığın hesabını ‘Neyi bildirir sayılar’ şiiriyle bizim de sormamızı isterdi” dedi.
“Kitap, Dergi ve Tablolarla Nâzım Hikmet” sergisi 30 Ocak’a kadar görülebilir.
KÜLTÜR SERVİSİ